Кінцевий реальний власник вказаний у 20% українських ЗМІ – дослідження медіавласності

Кінцевий реальний власник вказаний у 20% українських ЗМІ – дослідження медіавласності

10:09,
8 Червня 2015
5903

Кінцевий реальний власник вказаний у 20% українських ЗМІ – дослідження медіавласності

10:09,
8 Червня 2015
5903
Кінцевий реальний власник вказаний у 20% українських ЗМІ – дослідження медіавласності
Кінцевий реальний власник вказаний у 20% українських ЗМІ – дослідження медіавласності
Автори:
Всього було досліджено 60 ЗМІ на основі даних з офіційних державних реєстрів.

Автори дослідили структуру власності 29 загальнонаціональних телеканалів,  10 радіостанцій та 21 всеукраїнського друкованого видання

Було отримано близько 150 витягів з державних реєстрів України та ще близько  100 довідок з реєстрів інших країн світу, включаючи офшорні країни (Кіпр, Нідерланди, Чехія, Велика Британія, Росія, Віргінські острови, Панама, Естонія, Данія, Беліз та інші).Всі ці витяги завантажені у базу даних та прикріплені як документальне підтвердження кожного встановленого зв’язку. Структуру власності кожного окремого ЗМІ можна переглянути, відкривши його сторінку  у переліку. 

 Як вказують автори дослідження, загалом 60 ЗМІ – це близько 250 різних юридичних осіб. Виявилось, що кінцевий реальний власник прямо вказаний в реєстраційних документах на різних етапах «ланцюгів» структури власності лише у близько 20% українських ЗМІ

Створена база даних ілюструє юридичну пов’язаність різних видань в рамках одного медіахолдингу  (це статистично збільшує загальну кількість видань, де можна «вийти» на реального власника через інші ЗМІ цього медіа холдингу – до 30 видань з 60 видань)

Структура власності абсолютної більшості досліджуваних ЗМІ сформована за принципом «матрьошки»: власник ЗМІ – це компанія, заснована ще однією чи декількома іншими фірмами. Ланцюжок структури власності виходить в офшорні країни у 43 ЗМІ із 60 досліджуваних.

Основні висновки дослідження такі: у переважної більшості українських ЗМІ непрозора структура власності. При реєстрації українські медіакомпанії не вказують своїх кінцевих бенефіціарів, приховуючи їх за низкою юридичних фірм.

Використання трастових компаній та довгих ланцюгів юридичних фірм мають місце навіть у тих ЗМІ, де реальні фактичні власники (олігархи, політики) медіа давно відомі та публічно не приховують цього – це стосується навіть найбільших медіахолдингів.

Нагадаємо, що зараз триває допрацювання законопроекту про прозорість медіавласності (№ 1831 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення»), внесеного народними депутатами Миколою Княжицьким та Вадимом Денисенком. 

Президент Петро Порошенко під час прес-конференції 5 червня заявив, що прозорість медіавласності - принципове питання національної безпеки країни, тому він очікує, що парламент найближчим часом проголосує за відповідний закон.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду