ЧИ Є У ВАШИХ ДІТЕЙ ІНТЕРНЕТ-ЗАЛЕЖНІСТЬ?

00:00,
16 Вересня 2010
2332

ЧИ Є У ВАШИХ ДІТЕЙ ІНТЕРНЕТ-ЗАЛЕЖНІСТЬ?

00:00,
16 Вересня 2010
2332
ЧИ Є У ВАШИХ ДІТЕЙ ІНТЕРНЕТ-ЗАЛЕЖНІСТЬ?
Те, що діти проводять в інтернеті дуже багато часу, засмучує більшість батьків. Спочатку дорослі вітали появу мережі, вважаючи, що це безмежне джерело нових знань. Незабаром з’ясувалося, що підлітки не стільки користуються інтернетом для виконання домашніх завдань або пошуку корисної інформації, скільки спілкуються в чатах і грають в онлайнові ігри.

Дотримання в житті дітей розумної рівноваги між розвагами та іншими заняттями завжди було випробуванням для батьків; інтернет зробив це ще складнішим завданням. Спілкування в інтернеті й інтерактивні ігри можуть настільки затягувати дітей, що вони втрачають відчуття часу. Кілька порад допоможуть вашим дітям не потрапити в інтернет-залежність.

 

Поради з профілактики інтернет-залежності

 

Зверніть увагу на психологічні особливості вашої дитини.Соціально дезадаптовані діти мають підвищену ймовірність набуття інтернет-залежності. Причина в тому, що інтернет дозволяє залишатися анонімним, не боятися осуду (якщо щось зробив неправильно, завжди можна змінити ім’я й почати все наново), надає ширший вибір можливостей для спілкування, ніж реальний світ.

 

В інтернеті дитині набагато легше вибудувати свій віртуальний світ, у якому їй комфортно перебувати. Тож якщо в дитини щось не виходить у реальному світі, вона буде прагнути бути там, де їй комфортно. З іншого боку, інтернет може допомогти сором’язливій дитині стати більш товариською, знайти середовище спілкування, яке більше відповідає рівню її розвитку і в результаті підвищує її самооцінку. Якщо ваша дитина відлюдькувата, сором’язлива або схильна до зневіри, треба уважно стежити за її ставленням до інтернету, щоб він не перетворився зі засобу розкриття особистості на погано контрольовану пристрасть.

 

Стежте за симптомами появи інтернет-залежності.Вона виявляється в тому, що діти так переймаються життям в інтернеті, що фактично починають відмовлятися від свого реального життя, проводячи у віртуальній реальності більшу частину свого часу. Інтернет-залежна дитина найчастіше спокійна й відлюдькувата, вона чекає не дочекається, коли можна буде підключитися до інтернету, їй важко вийти з нього, вона впадає в депресію або стає дратівливою, якщо на кілька днів її відлучили від мережі. Інтернет-незалежна дитина легко може переключитися на інший канал спілкування, вийти з інтернету, коли в цьому виникне необхідність, вона завжди чітко розрізняє, де вона зараз спілкується – в мережі чи ні. Запитайте себе: чи впливає проведення часу в мережі на шкільні успіхи вашої дитини, її здоров’я і стосунки з родиною та друзями? З’ясуйте, скільки часу ваша дитина проводить в інтернеті.

 

Зверніться по допомогу до фахівців.Якщо у вашої дитини проявляються серйозні ознаки інтернет-залежності, проконсультуйтеся з педагогом або психологом. Нав’язливе користування інтернету може бути симптомом інших проблем, таких як депресія, роздратування або низька самооцінка. І коли ці проблеми буде вирішено, залежність від інтернету може минути сама собою.

 

Не забороняйте інтернет.Для більшості дітей він є важливою частиною їхнього суспільного життя. Замість цього встановіть «внутрішньосімейні правила користування інтернетом». У них можна включити такі обмеження: кількість часу, який щоденно проводить в інтернеті дитина; заборону на мережу до виконання домашньої роботи; обмеження на відвідування чатів або перегляд матеріалів «для дорослих». Підтримуйте рівновагу. Нехай дитина частіше грає з іншими дітьми на свіжому повітрі. Мотивуйте її на таке спілкування.

 

Допомагайте дитині брати участь у спілкуванні поза інтернетом.Якщо ваша дитина сором’язлива і відчуває незручність при спілкуванні з ровесниками, чому б не відвідати спеціальний тренінг? Заохочуйте участь дитини в тих видах діяльності, які об’єднують дітей з однаковими інтересами, наприклад, судномодельний або літературний гурток.

 

Контролюйте своїх дітей.Є програми, які обмежують користування інтернетом та контролюють, які сайти відвідуються; наприклад, MSN ® Premium. Утім, кмітлива дитина, якщо постарається, може й відключити цю службу. Тому ваша кінцева мета – розвинути в дітей самоконтроль, дисципліну й відповідальність.

 

Запропонуйте альтернативи.Якщо вам здається, що ваші діти цікавляться тільки онлайновими розвагами, запропонуйте їм автономний аналог однієї із їхніх улюблених ігор. Наприклад, якщо ваша дитина отримує задоволення від рольових ігор на тему фентезі, запропонуйте їй почитати книги тієї ж тематики.

 

Друкується за виданням «Безпека дітей в інтернеті»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду