ДІТИ ПОТОВСТІШАЛИ, ПЕРЕГЛЯДАЮЧИ ХАРЧОВУ РЕКЛАМУ

00:00,
4 Жовтня 2010
1059

ДІТИ ПОТОВСТІШАЛИ, ПЕРЕГЛЯДАЮЧИ ХАРЧОВУ РЕКЛАМУ

00:00,
4 Жовтня 2010
1059
ДІТИ ПОТОВСТІШАЛИ, ПЕРЕГЛЯДАЮЧИ ХАРЧОВУ РЕКЛАМУ
За даними дослідження, опублікованого в журналі «Право і економіка», заборона реклами швидкого харчування в США могла б скоротити кількість дітей із надлишковою вагою на цілих 18 відсотків.

Дослідження також свідчить, що ліквідація податкових пільг, пов’язаних із телевізійною рекламою, призведе до скорочення ожиріння серед дітей.

 

Дослідження було проведено вченими Національного бюро економічних досліджень (NBER) за фінансової підтримки Національного інституту охорони здоров’я. Економісти Шин-Я Чжоу з Університету Ліхай, Iнас Рашад з Державного університету штату Джорджія і Майкл Гроссман з Нью-Йоркського Університету є співавторами документа, в якому підраховано, скільки годин рекламних телеповідомлень швидкого харчування дивляться діти щотижня.

 

Автори виявили, що заборона на рекламу швидкого харчування під час дитячих телепрограм призведе до зменшення кількості надлишкової ваги дітей віком 3-11 років на 18 відсотків при одночасному скороченні кількості надлишкової ваги у підлітків 12-18 років на 14 відсотків. Ефект більш відчутний серед хлопчиків та юнаків, аніж серед дівчаток та дівчат.

 

Хоча заборона буде ефективною, автори дослідження ставлять під сумнів доцільність такого прямого державного впливу. Якщо США йтиме цим шляхом, вони наслідуватимуть приклад Швеції, Норвегії та Фінляндії, позаяк лише ці країни заборонили комерційне спонсорство дитячих програм. «Ми вже певний час живемо з думкою про те,  що дитяче ожиріння стало частиною нашої культури, але маємо мало емпіричних досліджень, які ідентифікують телевізійну рекламу як можливу причину, – каже Джоу Франк Магі, почесний професор Коледжу Бізнесу та Економіки Університету Ліхай. – Сподіваємося, що цей напрямок досліджень може привести до серйозної дискусії про формування політики, яка зможе приборкати епідемію ожиріння в Америці».

 

Дослідження також засвідчили, що ліквідація податкових пільг, пов’язаних із рекламою харчових продуктів на телебаченні, так само вплине на зменшення дитячого ожиріння, хоча й не так відчутно – на 5-7 відсотків. Справа в тому, що витрати на рекламу може бути зараховано на витрати підприємства для зменшення оподаткованого доходу компанії. Автори роблять висновок, що оскільки ставка прибуткового податку становить 35 відсотків, ліквідація податкових пільг стосовно реклами на продукти харчування буде еквівалентна підвищенню ціни реклами на 54 відсотків. Такі дії в результаті призведуть до скорочення рекламних повідомлень фастфуду на 40 відсотків для дітей і на 33 відсотків для підлітків.

 

Це дослідження є найбільшим аналітичним продуктом, що пов’язує проблему дитячого ожиріння з рекламою продуктів швидкого харчування на американському телебаченні та базується на аналізі звичок майже 13 тисяч дітей, за даними останніх досліджень Департаменту праці США.

 

Звіт, виданий Інститутом медицини у 2006 році, наочно засвідчив взаємозв’язок між рекламою харчових продуктів на телебаченні та зростанням рівня ожиріння серед дітей. «Деякі члени комітету, які брали участь у підготовці звіту, рекомендували встановити законодавче регулювання телевізійної реклами продуктів харчування, розрахованої на дітей, проте в звіті зазначено, що останній доказ, який би дозволив остаточно засвідчити, що діти потовстішали, переглядаючи харчову рекламу, орієнтовану на них, відсутній», – каже Гроссман. «Наше дослідження свідчить про існування такого взаємозв’язку», – продовжує він.

 

Центри по контролю за захворюваннями засвідчили, що з 1970 по 1999 рік частка дітей із надлишковою вагою віком 6-11 років зросла більш ніж утричі – до 13 відсотків. Суттєве зростання ожиріння також спостерігалося серед підлітків 12-19 років, сягнувши 14 відсотків.

 

Дослідження свідчить: існує 80-відсоткова вірогідність, що зайва вага підлітків призводить до ожиріння у дорослому віці і понад 300 тисяч смертей щороку в Сполучених Штатах можна віднести до проблеми ожиріння і надлишкової ваги.

 

Цей матеріал було опубліковано the American Journal of Health Promotion.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду