Телевізори та комп'ютери підвищують ризик психічних розладів у дітей

00:00,
24 Жовтня 2010
943

Телевізори та комп'ютери підвищують ризик психічних розладів у дітей

00:00,
24 Жовтня 2010
943
Телевізори та комп'ютери підвищують ризик психічних розладів у дітей
Діти, які проводять перед екраном телевізора чи монітором комп'ютера більше двох годин на добу, ризикують своїм психічним здоров'ям. Про це свідчать результати дослідження, проведеного британськими медиками.

Висновки вчених будуть опубліковані в найближчому номері журналу Pediatrics, який видає Асоціація педіатрів США.

 

Дослідження було проведено університетом Брістоля. Вчені досліджували більше тисячі школярів віком 10-11 років. Як повідомляє агентство Reuters, протягом тижня діти відповідали на запитання різних анкет і відзначали, скільки часу щодня вони проводять перед екраном. Інші питання стосувалися емоційного стану, поведінки, відносин з однолітками. Враховувалася і їхня фізична активність.

 

Медики встановили, що ймовірність психічних розладів у дітей, які проводять біля екранів і моніторів дві години на день, на 60% вище, ніж у тих, хто дивиться телевізор або грає на комп'ютері менше часу. Такі фактори, як стать, освіта, рівень добробуту і фізична активність на цей показник не впливають.

 

Дослідники відзначають, що нерухливість сама по собі шкоди не приносить. У дітей, які читали або готували домашнє завдання, відхилень зафіксовано не було. За визнанням самих учених, цей несподіваний для них висновок потребує подальшого вивчення.

 

Турбота про дітей вимагає обмеження часу перед телевізором або комп'ютером ‑ указують автори дослідження. «Відповідно до зібраної нами інформації ми рекомендуємо обмежувати час перед екраном незалежно від схильності ваших дітей до фізичної активності», ‑ цитує видання Medpage Today голову дослідницької групи доктора Енджі Пейдж.

 

Нове дослідження негайно було піддано критиці. Доктор Томас Робінсон із Стенфордського університету підкреслив, що вченим не вдалося визначити, що саме в даному випадку є причиною, а що наслідком.

 

«Слід було провести повноцінний експеримент, порівнюючи показники, зафіксовані в ході перегляду телебачення або гри на комп'ютері, з показниками контрольної групи», ‑ заявив він.

 

На ряд обмежень указали й самі автори. Всі школярі ‑ учасники опитування проживають у Брістолі та його околицях. Вони самостійно давали відповіді на запитання, і це ніяким чином не перевірялося. Не враховувалася також і генетична схильність дітей до психічних розладів.

 

Джерело: NEWSru.co.il

Фото: http://www.devichnik.ru/baby/2002/baby090313.phtml

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду