Телебачення було й буде справою сімейною

00:00,
26 Жовтня 2010
1011

Телебачення було й буде справою сімейною

00:00,
26 Жовтня 2010
1011
Телебачення було й буде справою сімейною
Впливовий британський аналітичний тижневик The Economist опублікував масштабне дослідження розвитку сучасних ЗМІ. Висновок експертів - глядачі більше ніж будь-коли, хочуть дивитися телевізор в оточенні близьких.

 

Як насправді люди дивляться телевізор

Останнє десятиліття відкрило нову епоху для телевізійного ринку, принісши йому як широкі технічні можливості, так і серйозні виклики з боку інтернету. Разом зі зростанням кількості телеканалів збільшилась кількість платформ надання ТБ-контенту: програми можна дивитися в трансляції, у записі, онлайн, на мобільному телефоні. Сьогодні безліч сайтів і різних приставок до телевізорів пропонують глядачам різноманітний контент та інтерактивні сервіси.

 

Всі ці вдосконалення розроблялися заради надання кожному конкретному глядачеві цікавого йому контенту в найбільш зручній для нього ж формі. Просуваючи нові платформи подачі ТБ-контенту, аналітики прагнули задовольнити індивідуальні потреби глядачів. Але жодне з технічних нововведень не враховувало соціальну природу телебачення: виявилося, що люди хочуть стежити за улюбленими героями одночасно з усіма іншими і взагалі - дивитися телевізор в компанії близьких.

 

Нові очікування, старі звички

Спостереження за глядачами виявило принципові розбіжності між тим, що люди розповідають про особливості свого телеперегляду і тим, як вони дивляться телевізор насправді. Саме ця різниця і пояснює причини успішності традиційного телебачення і провал численних спроб технологізувати до індивідуальних запитів споживачів.

 

За останні декілька років глядачі отримали більший контроль над телебаченням. На зміну відео касетам прийшли більш прості у використанні DVD і DVR. Кабельні та супутникові компанії пропонують все більший асортимент відео за запитом, а саме телебачення пішло в інтернет і мобільні телефони. У результаті цього глядацькі очікування принципово змінилися - люди більше не відчувають необхідності вчасно встигнути додому до «ящику», щоб побачити в ефірі улюблену передачу.

 

Насправді ж зміна глядацьких очікувань і зміна глядацького поведінки - це різні речі. Так, сьогодні легше переглядати програми в зручний час і на зручному носії (і глядачі справді покладаються на ці можливості). Але все ж  практично весь ТБ-контент як і раніше проглядається під час його трансляції  саме по «ящику». Навіть у Великобританії з її Sky + box, що дозволяє легко записувати ТБ-контент, 85% телепрограм як і раніше проглядаються під час їхнього виходу.

 

«Люди хочуть дивитися популярні шоу одночасно з усією країною. Ну, або, принаймні, як можна скоріше і при першій же можливості», - розповідає аналітик BSkyB. - 60% шоу, записаних на Sky + box, проглядаються протягом дня після їх виходу в ефір. Дуже часто різниця в часі трансляції та перегляді взагалі не перевищує декількох хвилин (глядачі перериваються, наприклад, на телефонну розмову або приготування їжі). Перегляд передач в онлайн відбувається приблизно так само: пік переглядів ТБ-шоу на веб-сторінках збігається з днем їх трансляції на телебаченні».

 

Соціальна природа телебачення

Спільний перегляд всією родиною улюбленого телевізійного шоу у вітальні - це типова картина телеперегляду більшості глядачів у більшості країн. Сьогодні спостерігається підвищення попиту саме на сімейні програми, розраховані на спільний усіма членами сім'ї. Керівник аналітичного департаменту MTV пояснює таку тенденцію зростанням кількості домогосподарств, в яких обоє батьків працюють: «Оскільки і мама, і тато працюють, короткі години спілкування з ними стають для дітей більш цінними. Сучасним дітям подобається проводити час разом з батьками, і найбільше вони полюбляють саме дивитися телевізор разом».

 

Як і будь-яка спільна діяльність, спільний телеперегляд допускає компроміс. Люди можуть точно знати, яку саме програму вони хочуть дивитися по телевізору, але ще важливіше для них - дивитися телевізор разом з близькими. У більшості випадків сім'я починає з пошуку цікавої програми, що транслюється в даний момент. Відносна обмеженість вибору дозволяє більш-менш швидко прийти до компромісу. Якщо в даний момент нічого цікавого так і не знайдено, родина продовжує обирати серед програм, записаних на DVR. І тільки потім (якщо програма все ще не обрана) пошук триває у відео за запитом.

 

Насправді глядачі помилково оцінюють або просто не усвідомлюють власні звички і поведінку. У ході досліджень глядачі практично завжди недооцінюють час свого перегляду телевізора і значно перебільшують час перегляду відео (у будь-яких формах). Так, 27-річний глядач заявив, що 90% його перегляду припадає на відеозапис, хоча насправді 69% всього часу перегляду він приділяв саме ТБ-трансляціям. Як виявилося, відповідаючи на запитання анкети, він описував свою поведінку під час телеперегляду на самоті, тоді як насправді більшу частину часу дивився програми спільно з іншими людьми.

 

Незважаючи на нові технічні можливості, люди як і раніше проводять перед «ящиком» більше часу, ніж приділяють його інтернету, мобільним телефонам, відео та ін. Насправді сьогодні ТБ - це єдиний засіб дійсно масової інформації.

 

Більшість спроб удосконалити способи подачі ТБ-контенту (інтернет, мобільні телефони, різноманітні декодери) до цих пір залишаються неприбутковими саме тому, що дослідники поставили на чільне місце індивідуальний підхід до споживача і проігнорували соціальну природу телебачення, яке так і залишилося популярною формою спільного проведення часу глядачів.

 

"Медіаграмотність" за матеріалами  Телепростір

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду