У Росії триває дитячий конкурс з безпеки в Мережі

00:00,
17 Грудня 2010
1112

У Росії триває дитячий конкурс з безпеки в Мережі

00:00,
17 Грудня 2010
1112
У  Росії триває дитячий конкурс з безпеки в Мережі
Про те, як зробити Інтернет безпечним для дітей, сьогодні думають в усіх цивілізованих країнах світу. Відстеженням шкідливих сайтів займаються державні органі правопорядку й численні громадські організації. У Росії дітей навчають безпеці в Інтернеті зокрема за допомогою проведення конкурсів.

 

Аудиторія Рунету віком до 14 років наічує 8–10 млн користувачів, і ця кількість швидко зростає. Але надзвичайні комунікаційні можливості сучасної техніки несуть у собі не тільки позитивні моменти. В Інтернеті й при користуванні мобільним зв'язком дітей підстерігає агресивний і нелегальний контент, шахрайство, кіберпереслідування, віртуальні домагання.

 

Особливо небезпечним вважається поширення в Мережі дитячої порнографії, яка здатна нанести дитині тяжку психологічну травму. За оцінками фахівців, кількість сайтів, що містять подібні матеріали, сягає 200 тис., а приблизний дохід злочинців – $3 млрд.

 

Ситуація має настільки загрозливий характер, що в жовтні минулого року Генеральна прокуратура РФ звернулася до міністра зв'язку й масових комунікацій РФ Ігоря Щеголева із пропозицією вжити заходів для огородження дітей від дитячої порнографії в Інтернеті.

 

До боротьби за чистоту Мережі підключилися й провайдери. У лютому 2010 р. керівники найбільших провайдерских і телекомунікаційних компаній підписали «Хартію операторів зв'язку Росії по боротьбі з дитячою порнографією». Сьогодні технічні можливості провайдерів дозволяють батькам обмежити час перебування дитини в Мережі й доступ до сумнівних веб-вузлів. Наприклад, абоненти МТС СТРІМ для захисту своїх дітей можуть скористатися функцією «Батьківський контроль», обравши одну із трьох захищених паролем настройок: «Батьки» (тобто без обмежень), «Підліток» і «Дитина».

 

Важливий напрям боротьби за дитячі душі – надання допомоги дитині в усвідомленні можливих небезпек і пошуку переваг безпечного Інтернету. Для цього був придуманий веселий онлайн-конкурс «Інтернешка», який проводиться з початку грудня до кінця січня. Цього року він стартував учетверте. У ньому можуть взяти участь користувачі з усіх країн від 6 до 17 років. Дітям пропонується створити банер, рукописний малюнок або сюжет у комп'ютерній графіці. Можна написати «Казку про країну Інтернетію й країну Мобілію та їх мешканців» або «Історію з життя». Група компаній КОМСТАР-ОТС заснувала спецномінацію «Мій корисний Інтернет». Найбільший інтернет-провайдер Москви пропонує поділитися думками про те, що нового й доброго можна почерпнути в Мережі.

 

Головна мета конкурсу – розвиток у дітей навичок безпечного використання Інтернету й мобільного зв'язку, комунікативних і творчих здібностей. Але, напевно, найважливіше – пробудити у дитини обережність, адже під час міркування над своєю роботою вона так чи інакше переглядатиме матеріали про безпеку в Мережі.

 

Медіаграмотність за матеріалами Утро

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду