Користувачів соціальних мереж розклали на підтипи

00:00,
1 Березня 2011
8513

Користувачів соціальних мереж розклали на підтипи

00:00,
1 Березня 2011
8513
Користувачів соціальних мереж розклали на підтипи
Селф-промоутере! Не перетворись на егокастера!

Американський соціолог, футурист та діджитал-аналітик Брайан Соліс пропонує графічну модель біхейвіористьких типів користувачів соціальних мереж.

 

У центрі Активні доброзичливці – той, хто демонструє безкорисливу добру поведінку в мережі та поза межами її. Вона приносить їм визнання і породжує взаємність. Це «серце соціальної мережі», людина, яка має мету, місію і наміри виростити спільноту на принципах довіри, спільного бачення і співпраці. 


Вирішувачі проблем - одним з найпоширеніших джерел розмов і оновлень в соціальних медіа є запитання; вирішувачі – це люди, які шукають корисну інформацію і діляться нею чи описують свій досвід. Вирішувачі прагнуть зробити світ кращим, але не готові витрачати на це стільки часу і зусиль, скільки доброзичливці.


Коментатори - джерела думок, спостережень, досвіду, а іноді нефільтрованої реакції на інформацію в інтернеті. Вони з меншою імовірністю робитимуть оригінальний контент, проте постійно прагнуть ділититися своєю думкою щодо контенту всередині соціальної мережі і подій поза нею.


Дослідники – вивчення впливу користувачів із рівним статусом одне на одного добре зарекомендувало себе в соціальних мережах, і дослідники покладаються на отримані в інтернеті результати для того, щоби приймати кваліфіковані рішення. Вони є джерелом опитувань і дискусійних постів, мета яких – дістати глибоке розуміння думок френдів.


Співрозмовники - беруть участь у розмовах, активно дописуючи  у різні треди запитання в контексті дискусії та відповідаючи на поставлені іншими користувачами запитання. Співрозмовники є тим паливом, яке не дає заглухнути дискусіям у соціальних мережах.


Куратори – підвид користувачів, які шукають і діляться лише тією інформацією, що проходить через фільтр «цікавить мене та водночас сподобається моїм френдам». «Олюднений» різновид мовників.


Виробники – «еліта онлайну», користувачі-генератори відносно великої кількості оригінального контенту у різних мережах.

 


Мовники - соціальні медіа зарекомендували себе в якості ефективного майданчика як для  мовлення, так і для дискусій. Мовники – це здебільшого односторонні поширювачі інформації, які навмисно чи ненавмисно передають її пов’язаним користувачам мережі без залучення їх до дискусії щодо свого контенту.


Маркетологи – створюють сторінки, присвячені маркетинговим ідеям, продуктам та послугам в межах чи поза межами свого портфоліо. Акаунт може бути присвячений виробленню рішень, що додають вартість, і бути орієнтованим на конкретну аудиторію чи доступним усім бажаючим.

 

Веб-зірки  - особи, які здобули певний рівень мережевої популярності і відомість яких у вебі часто спричиняє певний рівень впізнаваності в реалі. Веб-зірки, на відміну від его-кастерів, сприймаються більшістю аудиторії схвально.


Селф-промоутери - На відміну від мовників і фахівців з маркетингу, селф-промоутери не приховують своїх намірів використовувати соцмережу як місце трансляції своїх досягнень та анонсування подій за своєї участі. Тип веб-поведінки, характерний для селебрітіс з реалу і тих, хто прагне ними стати.  


Егокастери – вітка еволюції селф-промоутерів, коли людина через підтримку і популярність починає вважати свою позицію єдиною правильною, а свої дії – єдиними, про які варто говорити. Егокастери втрачають зв’язок з реальністю та починають сприйматися френдами як кумедний персонаж.


Спостерігачі – неактивні користувачі, які не оновлюють свої блоги і не заповнюють профайли. Спостерігачі наразі представляють більшість користувачів соціальних медіа. Вони читають та діляться інформацією за допомогою традиційних каналів: електронної пошти та живого спілкування.


Кар'єристи – «соціальний капітал» - не тільки репутація, яка заробляється у соціальній мережі. Це ще й спосіб «піднятися» у реальному житті, тому кар’єристи використовують різні профілі, часто прикидаючись задля досягнення своїх цілей.

 

«ЗБІ» – «занадто багато інформації», статус, який користувачам цього типу надають отримувачі їхньої інформації. «ЗБІ» - люди, які розмивають межу між внутрішнім монологом та даними, якими прийнято ділитися у громадських місцях.

 

Спамери - профілі, які створюються без урахування тих, з ким вони вступають в контакт. Найчастіше пов'язані з поточними подіями і використовують ключові слова та хеш-теги трендів.


Лічери – (за аналогією з терміном торент-трекерів, акцептори, на противагу донорам) користувачі, які «позичають» результат праці інших людей і використовують його майже виключно заради просування своєї справи. 


Скаржники - коли ми любимо щось, ми говоримо про це друзям, колись нас щось турбує, ми говоримо всім. Для скаржників невдоволення є основним інгредієнтом їхнього соціального потоку.Компанії, маркетологи і служби підтримки яких працюють у соцмережах,реагують на скаржників, намагаються вирішити їхні проблеми з товаром чи послугою компанії та заохочують їхнє діління досвідом, прагнучи отримати в майбутньому покупця, якому небайдуже вдосконалення продукції фірми.

 

«Медіаграмотність»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду