Читання глянцевих журналів всього за 15 хвилин може змінити уявлення про красу - дослідження

Читання глянцевих журналів всього за 15 хвилин може змінити уявлення про красу - дослідження

12:40,
31 Серпня 2017
2801

Читання глянцевих журналів всього за 15 хвилин може змінити уявлення про красу - дослідження

12:40,
31 Серпня 2017
2801
Читання глянцевих журналів всього за 15 хвилин може змінити уявлення про красу - дослідження
Читання глянцевих журналів всього за 15 хвилин може змінити уявлення про красу - дослідження
Автори:
Дослідники з швейцарського Університету Невшателя вирішили перевірити наскільки сильним є вплив медіа на уявлення про красу та ідеальне тіло.

Дослідники вирушили в сільську місцевість в Нікарагуа, аби набрати там фокус-групу серед людей, які не дивляться телебачення та не мають доступу до мережі інтернет. Це зумовлено тим, що узбережжя Мокітута в країні не має доступу до електромережі.

До експерименту залучили 40 чоловіків та 40 жінок віком від 16 до 78 років. На початку дослідження учасників попросили за допомогою спеціальної програми змоделювати «ідеальну» жінку. Після цього половині респондентів показали 72 фотографії худорлявих моделей з каталогів одягу чи глянцевих журналів. Іншій половині респондентів показали знімки моделей «плюс-сайз». Обидві групи переглядали фотографії 15 хвилин. Після цього їх попросили знову створити ідеальну модель жінки в комп’ютерній програмі.

Так виглядали найменші та найбільші жінки, створені учасниками дослідження в комп'ютерній програмі.

В результаті люди, які дивилися на фотографії худорлявих жінок, зробили свої моделі теж худішими, і навпаки, учасники другої групи зробили тіла своїх моделей об’ємнішими.

«Дуже цікаво побачити, як навіть "легкого дотику" достатньо, щоб показати явну зміну уявлень про ідеальне тіло», - прокоментувала Хелен Шарп ( Helen Sharpe) з Единбурзького університету (Великобританія).

Дослідники поки не встановили, як довго діє ефект від впливу побачених зображень. На їх думку, більшість людей з дня у день перебувають під впливом рекламних образів, тож для них цей ефект є тривалим, якщо не постійним.

Керівник експерименту Жан-Люк Джукер (Jean-Luc Jucker) каже, що його дослідження не має на меті демонізувати телебачення. «Це хороша технологія, оскільки вона забезпечує людям доступ до політичної інформації, попереджень про природні катаклізми, допомагає вивчати іноземні мови тощо. Ми просто кажемо, що це пов'язано з ось такими ризиками. Ми намагаємося підвищити рівень усвідомлення про небезпеку ідеалів тонкого тіла та розладів харчування, таких як анорексія», - розповів він.

Після закінчення експерименту селище в Нікарагуа, де дослідники набирали людей для фокус-групи, підключили до електромережі. Жан-Люк Джукер зв’язався з місцевими школами та представництвом міністерства освіти та охорони здоров'я, аби попередити їх про існуючі проблеми, пов’язані з образами ідеальної краси. які поширюються в медіа.

Раніше MediaSapiens писав про те, що відповідно до результатів дослідження Центру емоційного здоров'я в университеті Маккуорі, фотографії друзів у соцмережах мають найбільший вплив на формування образу тіла. Молоді жінки схильні відчувати почуття провини або сорому за власне тіло радше через селфі друзів на Facebook, аніж через знімки моделей або знаменитостей, які вони бачать в журналах.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
MercatorNet
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду