Глава поліції Словаччини йде в відставку через протести після вбивства журналіста

Глава поліції Словаччини йде в відставку через протести після вбивства журналіста

10:29,
18 Квітня 2018
1901

Глава поліції Словаччини йде в відставку через протести після вбивства журналіста

10:29,
18 Квітня 2018
1901
Глава поліції Словаччини йде в відставку через протести після вбивства журналіста
Глава поліції Словаччини йде в відставку через протести після вбивства журналіста
Автори:
Очільник поліції Словаччини Тібор Гаспар (Tibor Gaspar) погодився піти в відставку, якої від нього вимагали десятки тисяч громадян через те, що вбивство журналіста Яна Кучака (Jan Kuciak) досі не розслідуване.

Про це повідомляє Reuters.

Прем'єр-міністр Словаччини Петер Пеллегріні (Peter Pellegrini) заявив, що вважає Тібора Гаспара гарним професіоналом. 

«Я бачу, що він став об'єктом масштабного політичного тиску, через це звучать напади на поліцію в цілому. Ми домовились про те, що для того, щоб заспокоїти суспільство та звільнити поліцію від тиску в ЗМІ, він до кінця травня подасть у відставку», – сказав пан Пеллегріні, який також обійняв посаду прем'єр-міністра у результаті політичної кризи, що виникла в країні після вбивства журналіста-розслідувача.

Пан Пеллегріні також додав, що відставка Тібора Гаспара ніяк не вплине на прогрес у розслідуванні вбивства Яна Кучака, бо очільник поліції ним не займався.

Як пише «Європейська правда» з посиланням на словацькі ЗМІ, пан Гаспар ще вранці 17 квітня не погоджувався піти в відставку. Увечері того ж дня він заявив, що готовий піти, проте назвав таку вимогу політизованою.

«Я вірю, що це буде сприяти тому, що поліцейські сили зможуть функціонувати без нападків і я стверджую, що відбувається політизація», – сказав Тібор Гаспар.

Президент Словаччини Андрей Кіска (Andrej Kiska) заявив, що відставка очільника поліції  – це найменше, що уряд міг би зробити для покращення ситуації, що склалася.

Нагадаємо, тисячі словаків виходять на антиурядові мітинги з кінця лютого. Востаннє великий протест відбувся цієї неділі, 15 квітня. Близько 30 тисяч людей вийшли на площі Братислави та Гуменного, вимагаючи повного розслідування вбивства журналіста Яна Кучака та відставки Тібора Гаспара.

Як писав MediaSapiens, тіла Яна Кучака та його нареченої Мартіни Кушнірової (Martina Kusnirova) знайшли 25 лютого в їхньому помешканні неподалік міста Трнава. Їх обох застрелили. Найбільш вірогідним мотивом злочину правоохоронці назвали професійну діяльність Яна Кучака. 27-річний журналіст розслідував корупцію та зв'язки високопосадовців із італійською мафією. Це перший випадок вбивства журналіста в історії Словаччини. Після в цього в країні розпочалася політична криза.

У відставку також пішли глава МВС Словаччини Роберт Каліняк (Robert Kaliniak) та глава міністерства культури країни Марек Мадярич (Marek Maďarič), який відповідає за свободу слова.

У рамках розслідування подвійного вбивства було затримано сімох людей, проте пізніше їх всіх звільнили через нестачу доказів. Згодом поліція країни повторно затримала італійського підприємця Антоніна Вадалу (Antonin Vadalu), який був одним з фігурантів розслідування Яна Кучака.

Наприкінці березня стало відомо, що прокуратура Словаччини розглядає версію замовного вбивства журналіста.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: TASR
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду