Президент Молдови просить суд перевірити законність заборони мовлення РФ

Президент Молдови просить суд перевірити законність заборони мовлення РФ

15:25,
4 Січня 2018
2588

Президент Молдови просить суд перевірити законність заборони мовлення РФ

15:25,
4 Січня 2018
2588
Президент Молдови просить суд перевірити законність заборони мовлення РФ
Президент Молдови просить суд перевірити законність заборони мовлення РФ
Автори:
Президент Молдови Ігор Додон звернувся до Конституційного суду країни з проханням розглянути конституційність положень ухваленого законопроекту про заборону трансляції російських інформаційно-аналітичних програм на радіо і ТБ країни.

Про це глава Молдови написав на своїй сторінці в Facebook 4 січня.

Нагадаємо, 7 грудня парламент Республіки Молдова більшістю голосів ухвалив законопроект про зміну Кодексу про телебачення і радіо. Проте пізніше Ігор Додон відмовився його затверджувати й повернув його в парламент. Однак молдовські депутати повторно затвердили проект правок.

«Повторно заявляю про свою позицію щодо так званого "закону про боротьбу з пропагандою". На мій погляд, він суперечить принципам демократії і порушує основні права людини, гарантовані Конституцією та Європейською конвенцією з прав людини, а саме: право на свободу слова, свободу преси, свободу думки тощо», — написав пан Додон.

Він також додав, що цей проект вводить цензуру і зазначив, що це неприпустимо в правовій державі.

Як писав MediaSapiens, законопроектом передбачається запровадити захист інформаційного простору і забезпечення європейських стандартів подання політичної інформації у країні. Документ також передбачає обмеження трансляції та ретрансляції на території Молдови інформаційно-аналітичних, політичних і військових передач з країн, які не ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення. Під його дію підпадають і передачі з Росії.

За порушення цього пункту мовників будуть штрафувати на суму 40-70 тисяч леїв (2,3-4тис.доларів), а за повторне порушення — штраф 70-100 тисяч леїв (4-5,8 тис.доларів).

Нагадаємо, у травні 2016 року правляча Демократична партія Молдови запропонувала на законодавчому рівні заборонити на території країни російську телевізійну пропаганду. На що Президент Молдови Ігор Додон заявив, що не підпише його через те, що закон погіршить партнерські стосунки країни з РФ.

Ще в серпні 2015-го року прем’єр-міністр Молдови Павел Філіп заявляв, що його країна потребує підтримки західних партнерів, щоб протистояти російській пропаганді, зокрема, напередодні президентських виборів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Facebook
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду