Роскомнагляд виніс ЗМІ попередження за публікацію рішень суду

Роскомнагляд виніс ЗМІ попередження за публікацію рішень суду

13:40,
5 Липня 2016
2160

Роскомнагляд виніс ЗМІ попередження за публікацію рішень суду

13:40,
5 Липня 2016
2160
Роскомнагляд виніс ЗМІ попередження за публікацію рішень суду
Роскомнагляд виніс ЗМІ попередження за публікацію рішень суду
Автори:
Роскомнагляд виніс петербурзькому агентству «Судебные решения РФ» попередження за передрук рішень судів.

Як розповів РБК головний редактор видання Павло Нетупський, причиною стала публікація текстів чотирьох судових рішень. Відповідний документ редактор отримаві від 22 червня за підписом заступника керівника Роскомнагляду Антоніни Приєзжевої.

В опублікованих судових рішеннях Роскомнагляд вказав на розкриття персональних даних, що дозволяють ідентифікувати учасників процесу - позивачів і відповідачів. Це порушує положення російського законодавства про ЗМІ, яке забороняє розголошувати в засобах масової інформації спеціально охоронювану законом таємницю. Відомство вимагає від агентства «Судебные решения РФ» видалити позначені рішення суду протягом 10 днів після отримання документа.

Головний редактор агентства  Павло Нетупський розповів РБК, що на сайті агентства «дослівно відтворюються» рішення - в тому вигляді, в якому вони викладені на сайті самих судів. На сайті «Судебные решения РФ» зараз викладені майже 8 млн судових рішень. За його словами, за останні п'ять років відділ по захисту персональних даних Роскомнагляду відправив до редакції близько сотні листів, «правовий статус яких був незрозумілий»: іноді вони називалися запитом, іноді вимогою, іноді в них містилося попередження про адміністративну відповідальність. Отримане зараз попередження - перше, редакція планує оскаржити його в суді, запевнив редактор.

Представник петербурзького відділення Фонду захисту гласності (некомерційна організація, створена в 1991 році, входить до Міжнародної асоціації із захисту свободи слова) Роман Захаров зазначає, що Роскомнагляд вперше виносить ЗМІ попередження за дослівне відтворення судового вироку. На його думку, відомство оскаржує порядок публікації рішень на сайтах судів і подібний крок може стати «обкаткою» технології: «Спочатку вони [Роскомнадзор] чіпляються до одного ресурсу, а потім почнуть виносити попередження за висвітлення публічних судових процесів в пресі».

Як писав раніше MediaSapiens, у Росії новинні агрегатори з відвідуваністю понад 1 млн осіб на добу  зобов'язали перевіряти достовірність інформації.  Також уряд РФ схвалив штрафи для операторів за відмову блокувати заборонені сайти. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
TJ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду