Нацрада виносить на громадське обговорення нову Систему візуальних позначок

Нацрада виносить на громадське обговорення нову Систему візуальних позначок

12:10,
28 Січня 2016
3801

Нацрада виносить на громадське обговорення нову Систему візуальних позначок

12:10,
28 Січня 2016
3801
Нацрада виносить на громадське обговорення нову Систему візуальних позначок
Нацрада виносить на громадське обговорення нову Систему візуальних позначок
Автори:
28 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення винесла на громадське обговорення проект нової редакції Системи візуальних позначок з індексом кіновідеопродукції залежно від аудиторії, на яку вона розрахована.

Громадське обговорення триватиме один місяць із дня оприлюднення проекту регуляторного акту.

За задумом Нацради, нова система візуальних позначок – це адаптація старої системи (зелене коло, жовтий трикутник, червоний квадрат) до нової редакції Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, що набула чинності 15 січня. Цей документ запроваджує нові п’ять індексів глядацької аудиторії для фільмів і серіалів: «ДА» (дитяча аудиторія), «ЗА» (загальна аудиторія), «12», «16» та «18», із яких часові обмеження для показу передбачені тільки для останнього. Відповідно, телеканали зможуть показувати фільми з індексами «ДА», «ЗА», «12» і «16» у будь-який час, а «18» — з 22:00 до 6:00.

Розробку нової системи позначок Нацрада обговорила з індустрією та громадськістю 19 січня та дійшла згоди, що нові позначки краще візуалізувати у вигляді однієї фігури (кола або квадрату), в яку вписати вікові позначки: «12+», «16+» та «18+». При цьому для аудиторій «12» і «16» тло має бути жовтим, для «18» - червоним. Ці позначки мають розміщуватися на екранах упродовж усього часу трансляції фільму чи серіалу.

У проекті Системи візуальних позначок Нацрада додатково нагадала мовникам про норму закону «Про телебачення і радіомовлення», яка забороняє телерадіоорганізаціям розповсюджувати й анонсувати програми й передачі, що можуть зашкодити неповнолітнім і юнацтву, крім як протягом ефірного часу з 23:00 до 6:00 та на каналах з обмеженим доступом. Також Нацрада хоче зобов’язати мовників у передачах, що можуть завдати шкоди дитині, розміщувати спеціальне графічне попередження для аудіовізуального контенту протягом усієї передачі або звукове попередження для аудіоконтенту на початку передачі, плюс розміщувати ці графічні попередження в розкладах передач і каталогах передач на замовлення.

Наводимо проект нової редакції Системи візуальних позначок:

Система візуальних позначок

з індексом кіновідеопродукції залежно від аудиторії,

на яку вона розрахована

Кіновідеопродукція, що транслюється на телебаченні на території України, поділяється на три категорії залежно від аудиторії, на яку вона розрахована. Трансляція цієї кіновідеопродукції на телебаченні має супроводжуватися відповідними візуальними позначками:

І категорія (без позначки)стосується фільмів з індексами «ДА» та «ЗА», встановленими згідно з пунктом 7 Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 року № 1315 (із змінами) (далі - Положення).

Фільми цієї категорії розраховані на глядачів будь-якого віку, в тому числі і на дітей. Вони максимально прийнятні для сімейного перегляду, оскільки порушують теми, цікаві та зрозумілі більшості глядачів, незалежно від віку, інтелектуального рівня, світогляду та політичних переконань, соціального стану тощо. Такі фільми характеризує відсутність грубості, насильства, жорстокості, непристойних виразів у будь-якій формі, показ фізіології сексу, споживання наркотичних засобів та психотропних речовин тощо. Реалії складної дійсності повинні відображатися з максимальною умовністю.

ІІ категорія (коло жовтого кольору 12+ або 16+)стосується фільмів, перегляд яких не рекомендовано дітям до 12 та 16 років відповідно без відома батьків (осіб, що їх замінюють), прирівнюється до фільмів з індексами «12» та «16», встановленими відповідно до пункту 7 Положення.

Перегляд фільмів 12+ можливий дітьми від 12 років тільки у присутності батьків у зв’язку з тим, що такі фільми можуть містити деякі сцени, які батьки вважатимуть неприйнятними для самостійного перегляду дітей.

Перегляд фільмів 16+ заборонено особам віком до 16 років у зв’язку з тим, що такі фільми можуть містити такі сцени з обмеженим ступенем насильства та жорстокості, як бійки, застосування зброї без надмірного кровопролиття, обмежене зображення нещасного випадку або катастрофи, а також сцени, що включають короткі та епізодичні зображення оголеності, епізодичне використання ненормативної лексики, що присутні в оригіналі за задумом режисера і необхідні для розвитку сюжету.

ІІІ категорія (коло червоного кольору 18+) стосується фільмів, що рекомендовано тільки для повнолітніх глядачів. Фільми цієї категорії прирівнюються до фільмів з індексами «18», встановленим відповідно до пункту 7 Положення.

До цієї категорії належать фільми, які можуть містити сцени насильства, жорстокості, зображення катастроф, жахів, відвертої оголеності, імітації інтимних стосунків. Їх наявність повинна бути виправдана логікою сюжету та втілена на екрані з максимальним ступенем умовності.

Фільми, заборонені для розповсюдження і демонстрування в Україні та без права трансляції на телебаченні, не підпадають під жодну категорію.

2. Єдиний розмір візуальних позначок повинен складати: висота чи діаметр позначки – 5% від висоти кадру телевізійного зображення або 31 рядок телевізійного растра. Візуальна позначка повинна бути суцільно зафарбована.

3. Відсутність на екрані будь-якої позначки свідчить, що кіновідеопродукція належить до І категорії, розрахована на глядачів будь-якого віку, в тому числі і на дітей.

4. Під час трансляції візуальна позначка на телеекрані кіновідеопродукції категорій ІІ та ІІІ має постійно знаходитися у правому нижньому куті.

5. Демонстрування фільмів телеорганізаціями здійснюється з обов’язковим інформуванням глядачів про їх показ у відповідний ефірний час з обов’язковою наявністю протягом усього показу позначки з таким індексом:

«12» - показ можливий у будь-який ефірний час;

«16» - показ можливий у будь-який ефірний час;

«18» - з 22 години до 6 ранку.

6. Телерадіоорганізаціям забороняється розповсюджувати, а також  анонсувати програми та передачі, які можуть зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, крім як протягом ефірного часу в добовому відрізку з 23.00 до 6.00 та на каналах з обмеженим доступом.

7. Передачі, що поєднують аудіо та візуальну інформацію і які містять інформацію, що може завдати шкоду фізичному, психічному або моральному розвитку дитини, повинні бути позначені спеціальними графічними попередженнями (символами), що показуються упродовж всієї передачі. У передачах, які містять аудіо інформацію, що може завдати шкоду фізичному, психічному або моральному розвитку дитини, на початку передачі оголошується звукове попередження про шкоду, яку може завдати дітям така передача.

Відповідні графічні попередження (символи) зазначаються у розкладі передач або в каталозі передач на замовлення, які складаються та оприлюднюються суб’єктами надання аудіовізуальної послуги.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду