НСЖУ розробила «дорожню карту» реформування комунальних газет

НСЖУ розробила «дорожню карту» реформування комунальних газет

15:36,
18 Січня 2016
2502

НСЖУ розробила «дорожню карту» реформування комунальних газет

15:36,
18 Січня 2016
2502
НСЖУ розробила «дорожню карту» реформування комунальних газет
НСЖУ розробила «дорожню карту» реформування комунальних газет
Автори:
Робоча група Національної спілки журналістів України (НСЖУ) з питань реформування преси разом з активом Всеукраїнського громадського об’єднання «Асоціація місцевої преси» розробили «дорожню карту» реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ, яка називається «15 кроків до свободи».

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

«Дорожня карта» є фактично календарним планом реформування ЗМІ, який складений для учасників першого, «пілотного» етапу роздержавлення. Спільними для всіх редакцій є тільки пункти про проведення перших зборів трудових колективів і необхідність проведення сесій відповідних рад, направлення клопотань до Держкомтелерадіо про включення до зведеного переліку об’єктів реформування.

«Терміни виконання деяких пунктів для кожної редакції будуть різними, адже на проведення зборів трудових колективів редакцій дається строк до 31 березня 2016 року. Тож дати зборів будуть різні, як і дати сесій районних рад, які мають бути проведені протягом місяця з дня надходження пропозицій трудових колективів», - зазначає робоча група НСЖУ.

Спільною для всіх «пілотників» стане постанова Кабінету міністрів України, якою буде затверджено перелік учасників першого етапу реформування ЗМІ. Це відбудеться після прийняття рішень всіх сесій районних, міських рад про реформування редакцій.

Далі почнеться процедура реорганізації кожної редакції – «пілотника» (проведення других зборів трудових колективів з перетворення редакцій в інші суб’єкти господарювання, держреєстрація перетворених підприємств, перереєстрація видань тощо).

«Дорожня карта» передбачає такі 15 кроків:

- проведення зборів з визначення способу та етапу реформування трудових колективів усіх редакцій комунальних та державних друкованих ЗМІ, які бажають взяти участь у реформуванні. (cт. 4, ч. 2 Закону);

- рішення засновників/співзасновників про реформування (ст. 4, ч. 3 Закону);

- публікація рішення співзасновників про реформування(ст. 4, ч. 5 Закону);

- проведення інвентаризації майна редакції станом на 01.01.2016 (ст. 6, ч. 2 Закону, ст. 9);

- направлення клопотання Держкомтелерадіо (копія – НСЖУ) та переліку майна для включення до зведеного переліку об’єктів реформування (ст. 2, ч. 2 та 3, ст. 6 Закону);

- направлення співзасновникам вимоги щодо погашення боргів ЗМІ (ст. 3, ч. 3 Закону);

- постанова Кабінету Міністрів України про зведений перелік учасників першого етапу реформування

(ст. 2 та ст. 6 Закону);

- затвердження зведеного переліку об’єктів реформування

(ст. 6 Закону);

- збори трудового колективу з перетворення редакції у суб’єкт господарювання (ст. 8 Закону);

- проведення процедури реорганізації редакції (ст. 8 Закону);

- державна реєстрація перетвореного підприємства;

- укладання договору про вихід з числа співзасновників друкованого ЗМІ (ст. 7);

- державна перереєстрація газети(ст. 14, ч. 4 Закону);

- переукладення (укладання) господарчих угод, зокрема: на висвітлення діяльності органів влади; оренди приміщень; з обласними дирекціями «Укрпошти»; друкарнями тощо;

- узагальнення результатів першого етапу реформування та внесення пропозицій (ст. 2, ч. 4 Закону).

Повний текст документу опублікований на сайті НСЖУ. Пізніше на сайті Спілки з’являтимуться коментарі і роз’яснення щодо всіх  кроків реформування, публікуватимуться зразки документів, повідомляє робоча група НСЖУ з питань реформування друкованих ЗМІ.  На електронну адресу Спілки також можна направити питання, відповіді на які розміщуватимуться в окремому розділі сайту НСЖУ.

«Асоціація місцевої преси», яка зараз створюється, це - ініціатива редакторів комунальних ЗМІ. Фактично до її керівництва входять активісти Спілки, які займаються питанням реформування, повідомляє НСЖУ.

Нагадаємо, закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (законопроект № 1123був ухвалений парламентом 24 листопада 2015 року. Але 21 грудня 2015 року  Президент України Петро Порошенко повернув його зі своїми пропозиціями для повторного розгляду. 24 грудня Верховна Рада повторно проголосувала за закон з урахуванням пропозицій Президента. 26 грудня минулого року Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: radiosvoboda.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду