НСЖУ заявляє про незаконне призначення нового головреда газети «Новомиргородщина»

НСЖУ заявляє про незаконне призначення нового головреда газети «Новомиргородщина»

18:25,
12 Січня 2016
3084

НСЖУ заявляє про незаконне призначення нового головреда газети «Новомиргородщина»

18:25,
12 Січня 2016
3084
НСЖУ заявляє про незаконне призначення нового головреда газети «Новомиргородщина»
НСЖУ заявляє про незаконне призначення нового головреда газети «Новомиргородщина»
Автори:
Новообрана Новомиргородська районна рада (Кіровоградська область) на другій сесії у грудні 2015 року призначила головним редактором районної газети «Новомиргородщина» замість Володимира Піскового, у якого скінчився контракт, колишнього заступника голови райради, будівельника за фахом Юрія Стоянова. Національна спілка журналістів України (НСЖУ) заявляє, що призначення нового головреда газети, засновниками якої є районна рада і райдержадміністрація, відбулось із порушеннями.

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

Звільнений головний редактор газети «Новомиргородщина»  Володимир Пісковий подав позов до суду, бо вважає, що рішення про призначення нового головреда Новомиргородська райрада ухвалила з порушеннями чинного законодавства та статуту газети на підставі того, що у нього формально дійсно закінчився контракт.

В Статуті, затвердженому рішенням ради №369 від 14 січня 2008 року і зареєстрованим державним реєстратором 18. 06. 2008 року, записано: «Головний редактор призначається районною радою не пізніше як на другій сесії нового скликання за поданням голови ради та голови районної державної адміністрації…»

Як повідомив виданню novosti.kr.ua в.о. голови Кіровоградської організації НСЖУ Петро Мельник, Новомиргородська районна рада сьомого скликання на другій сесії ухвалила рішення про призначення нового головного редактора районної газети «Новомиргородщина», порушив п. 8.2. Статуту редакції, згідно яким головред призначається за поданням голови ради та голови районної державної адміністрації.  

За інформацією Володимира Піскового, на момент проведення сесії та ухвалення рішення ні усного, ні письмового подання ні від голови райради, ні від голови РДА не надходило. Під час розгляду питання про призначення головного редактора голова РДА взагалі був відсутній, тобто позиція другого засновника ЗМІ – райдержадміністрації – стосовно кандидатури керівника редакції оголошена на сесії не була, тому рішення приймалося без її врахування. На думку Володимира Піскового і Петра Мельника, було порушено не лише Статут редакції, а й право та обов’язок одного із співзасновників видання – райдержадміністрації – на подання кандидатури на посаду головного редактора.

Крім того редактора обирали на сесії в таємному режимі, хоча ні Статутом редакції, ні регламентом райради таке голосування за кандидата на посаду головного редактора районної газети не передбачено.  «Думаю, що в Україні досі немає прецеденту, щоб редактора районної газети обирали тритуровим таємним голосуванням», – зазначає він.

За словами Володимира Піскового, процес підготовки до розгляду кадрового питання також викликає у нього чимало запитань. «І не тільки тому, що нинішній керівник ради і кілька депутатів 5-го скликання були активними учасниками ліквідації газети і студії районного телебачення у 2008 році, хоча про конфлікт інтересів воліли промовчати, а тому, що новообраний голова ради 7-го скликання і нинішній голова адміністрації не провели консультацій із фахівцями, зустрічі з членами трудового колективу редакції, не видавали розпоряджень про проведення конкурсу на заміщення вакантної посади, не обнародували положення про умови конкурсу. Таке важливе питання напередодні підписання Президентом України Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» навіть не розглядалося на профільній комісії районної ради!», - заявив він.  

Водночас він повідомив, в газеті від 19 грудня було опубліковане оголошення про конкурс на посаду головного редактора.  

Як заявляє у своєму позову до суду звільнений головред, новий головний редактор Юрій Стоянов не має профільної освіти і є колишнім чиновником. «Як наслідок, новообраним редактором газети "Новомиргородщина" виявився кандидат не з журналістською та й навіть не з бажаною гуманітарною освітою, як вимагалося в опублікованому оголошенні, а з технічною – інженер-будівельник, колишній заступник голови районної ради попереднього скликання», - написав Володимир Пісковий .

Порушення викликали обурення в кількох депутатів райради, які звернулися з відповідною заявою до голови Кіровоградської обласної ради та облдержадміністрації, повідомляє НСЖУ. «Виникають прості запитання: як може очолювати творчий колектив людина без спеціальної освіти? Як можуть 18 депутатів вирішувати долю видання, за яке платять чималі гроші майже дві тисячі передплатників? Навіщо всі ці депутатські труди за 6 днів до початку дії Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», яким, між іншим, передбачено вихід органів влади із складу засновників ЗМІ? Просимо опублікувати нашого листа, щоб всі побачили, яка в Новомиргороді правова культура, як на зміну професіоналізму приходить дилетантизм, як змінюють неугодного журналіста і принципового редактора», – цитує НСЖУ заяву депутатів.

Своє обурення з цього приводу висловила також обласна організація Національної спілки журналістів України, яка прийняла відповідне звернення.  Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко заявив, що Спілка допомагатиме Володимиру Пісковому добиватися справедливості.

«На жаль, це вже стало регулярною практикою, коли у зв`язку з ухваленням Закону про реформування друкованих комунальних ЗМІ в регіонах починаються звільнення головних редакторів та призначення «своїх» на ці посади, аби було легше провести так звану «сіру приватизацію» видань. Наша організація звертає увагу і владців, і правоохоронні  органи на такі факти і закликає притягати до відповідальності ініціаторів цих незаконних рішень», – зазначає Сергій Томіленко.

Нагадаємо, 24 листопада Верховна Рада ухвалила закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Під час засідання секретаріату НСЖУ секретар Спілки Дмитро Панчук, колишній редактор обласної газети «Житомирщина» заявив, що після прийняття Верховною Радою закону про реформування комунальних друкованих ЗМІ влада на місцях порушує мораторій на відчуження майна комунальних видань.

Як повідомляв MediaSapiens, Житомирська обласна рада ухвалила рішення «Про вихід зі складу засновників редакції газети “Житомирщина”», що передбачає повернення у спільну власність майна, яке було внесено до статутного фонду редакції газети.

Раніше місцеві депутати смт Оржиці (Полтавська область) вирішили передатиприміщення, у якому розташована редакція комунальної газети «Оржицькі вісті», на баланс райради.

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) заявила про необхідність кримінальної відповідальності посадовців, які, порушуючи законодавство про реформування друкованих ЗМІ, ініціюють ліквідацію газет, намагаються відібрати у редакцій майно та приміщення чи звільнити редакторів. Про це йдеться у зверненні до Міністерства внутрішніх справ та лідерів політичних сил, яке було ухвалене пленумом Спілки.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: novomyrhorod.osp-ua.info
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду