Новий керівник Архіву СБУ заявляє, що процес передачі документів до Інституту національної пам’яті не перешкоджає доступу до них

Новий керівник Архіву СБУ заявляє, що процес передачі документів до Інституту національної пам’яті не перешкоджає доступу до них

12:06,
6 Січня 2016
3303

Новий керівник Архіву СБУ заявляє, що процес передачі документів до Інституту національної пам’яті не перешкоджає доступу до них

12:06,
6 Січня 2016
3303
Новий керівник Архіву СБУ заявляє, що процес передачі документів до Інституту національної пам’яті не перешкоджає доступу до них
Новий керівник Архіву СБУ заявляє, що процес передачі документів до Інституту національної пам’яті не перешкоджає доступу до них
Автори:
4 січня Голова СБУ Василь Грицак представив колективу Архіву Служби безпеки нового керівника — Андрія Когута, що раніше очолював Центр досліджень визвольного руху.

Про це повідомляє «Історична правда» з посиланням на Центр досліджень визвольного руху.

Новопризначений директор Архіву СБУ Андрій Когут основним завданням бачить забезпечення вільного і зручного доступу істориків та усіх громадян до архівів, насамперед — через їхнє виведення з-під відомства СБУ та подальше оцифрування, повідомляє видання.

«Документи репресивних органів будуть відкритими і їх буде фізично передано у цивільне відомство — Інститут національної пам’яті. СБУ врешті остаточно порве із чекістським спадком. Інформація про масові порушення прав людини, репресії та злочини комуністичного режиму буде відкрита. Це один із ключових запобіжників, щоб тоталітарні практики та методи не повторилися більше ніколи», — зазначив Андрій Когут.

Він також пообіцяв, що «процес передачі не завадить щоденній відкритості Архіву СБУ і роботі усіх зацікавлених громадян та іноземців». 

Новий керівник Архіву СБУ запевнив, що триватиме співпраця з європейськими інституціями, зокрема по обміну документами комуністичних спецслужб з Польщею і Чехією.

Раніше пан Когут очолював Центр досліджень визвольного руху, координував роботу профільної групи Реанімаційного пакета реформ та керував Електронним архівом визвольного руху avr.org.ua, де у вільному доступі опубліковано копії 23103 документів. Саме у співпраці з Е-архівом наразі відбувається оприлюднення документів з фондів СБУ.

Андрій Когут входить до групи експертів, які працювали на «декомунізаційними» законами, зокрема щодо спрощення доступу до архівів радянських репресивних органів.

Попередній директор Архіву СБУ Ігор Кулик перейшов до Українського інституту національної пам’яті (УІНП), щоб працювати над створенням Архіву УІНП, куди увійдуть документи радянських спецслужб 1917-1991 років з-під відомств силових органів, в тому числі СБУ, відповідно до закону «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

Нагадаємо, 2 грудня Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що СБУ надає вільний доступ до документів колишнього КДБ СРСР і готується передати архіви цієї організації за 1917-1991 роки Українському інституту національної пам'яті.

Галузевий державний архів Служби безпеки України надав у відповідь на запит MediaSapiens роз’яснення щодо порядку ознайомлення журналістів з архівними документами репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років. При цьому було зазначено, що у період до квітня 2016 року проводиться ревізія носіїв архівної інформації репресивних органів для передачі їх Українському інституту національної пам’яті.

Журналістам (громадянам України, іноземцям або особам без громадянства) для отримання доступу до архівних документів необхідно надіслати у паперовому чи електронному варіанті відповідне звернення до ГДА СБУ за поштовою адресою 01601, м. Київ, вул. Золотоворітська, 7 або за електронною адресою:arhivsbu@ssu.gov.ua.

«Після опрацювання зазначеного звернення співробітниками ГДА СБУ або архівних підрозділів обласних управлінь СБУ заявнику буде надана відповідна інформація або його буде запрошено для ознайомлення  з необхідними документами до читальних залів ГДА СБУ та архівних підрозділів обласних управлінь СБУ», - йдеться у роз’ясненні ГДА СБУ.

Режим роботи читальних залів Галузевого державного архіву СБУ: понеділок-п’ятниця з 10.00 до 17.00, крім вихідних та святкових днів.

Водночас через наявну соціально-політичну ситуацію в АР Крим та деяких районах Донецької та Луганської областей, ГДА СБУ не має можливості перевірити інформацію, яка зберігається у зазначених регіонах України.

Галузевий державний архів зазначає, що у період з 21 жовтня 2015 року по 20 квітня 2016 року проводиться ревізія носіїв архівної інформації репресивних органів (фонди №№ 1, 2, 3, 13, 22, 71, 72, 73, 84) для організації передачі архівних фондів Галузевому державному архіву Українського інституту національної пам’яті. Така ревізія проводиться на виконання резолюції Прем’єр-міністра України № 20974/1/1-15 від 02.06.2015. З квітня 2016 року доступ до вказаних фондів ГДА СБУ буде відновлений.

Згідно зі ст. 7 розділу V Закону «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» архівні матеріали органів державної безпеки СРСР-УРСР 1917-1991 років протягом двох років мають бути передані розпорядниками таких документів до Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті.

На уточнююче запитання MediaSapiens, чи не є ревізія перешкодою в отриманні доступу до архівних матеріалів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років, ГДА СБУ повідомив, що журналісти можуть звертатися до архіву згідно встановленого порядку, але необхідно конкретизувати запитувану інформацію.

«Для отримання доступу до документів, які зберігаються в ГДА СБУ, просимо конкретизувати, які саме матеріали необхідні для ознайомлення виданню (прізвище, ім’я, по-батькові репресованої особи чи співробітників органів державної безпеки СРСР-УРСР або зазначити конкретну тему дослідження та її хронологічні межі). Після опрацювання звернення співробітниками ГДА СБУ або архівних підрозділів обласних управлінь СБУ, виданню буде надана відповідна інформація, або буде запрошено для ознайомлення з необхідними документами до читальних залів ГДА СБУ та архівних підрозділів обласних управлінь СБУ», - йдеться у відповіді т.в.о. начальника архіву Л. Коваленко.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Андрій Когут. Фото: "Історична правда"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду