У Слов’янську депутати призначили перевірку редакції комунальної газети «Вісті»

У Слов’янську депутати призначили перевірку редакції комунальної газети «Вісті»

11:40,
24 Грудня 2015
2262

У Слов’янську депутати призначили перевірку редакції комунальної газети «Вісті»

11:40,
24 Грудня 2015
2262
У Слов’янську депутати призначили перевірку редакції комунальної газети «Вісті»
У Слов’янську депутати призначили перевірку редакції комунальної газети «Вісті»
Автори:
Депутати Слов’янської районної ради (Донецька область) прийняли рішення про перевірку використання бюджетних коштів за 2013-2015 роки слов`янською міськрайонною газетою «Вісті». Головний редактор газети Олександр Кульбака розцінює це як тиск і спробу загальмувати реформування комунального видання.

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Головний редактор газети «Вісті» Олександр Кульбака повідомляє, що звітував цьогоріч не тільки перед бюджетною комісією, а перед усіма депутатськими комісіями ради. На його переконання, рішення депутатів про перевірку редакції пов’язане із прийняттям закону про реформування комунальних друкованих ЗМІ.

«Цей пункт проекту рішення я розцінюю як один зі способів тиску на головного редактора «Вістей», як пошук способу поміняти редактора або ж загальмувати реформування газети», – заявив Олександр Кульбака.

За його словами, на початку року вже була схожа «ревізія», яку було призначено начебто після журналістського розслідування про спроби приватизації приміщення ветлікарні в Святогорську (Донецька область). «Так і зараз, після публікації матеріалів, що показують читачеві колишнього голову Слов`янської райради Олександра Бондаренка в невигідному для нього світлі, знов нам треба чекати перевіряючих», – каже редактор.

Олександр Кульбака зазначає також, що надав свої заперечення до акту попередньої перевірки, у якій було виявлено кілька «порушень».  «Зараз Олександр Бондаренко дістає цей акт майже річної давності, звісно, без редакторських заперечень. До того ж, звинувачує, що в газеті працюють моя дружина і син, хоча це всім відомо, що в нас журналістська сім`я. На думку пана Бондаренка, сім`я прийшла в редакцію нібито для того, щоб, коли буде прийнято закон про реформування друкованих ЗМІ, приватизувати майно редакції…», – сказав головред.

Він спростовує, що в разі роздержавлення  редакційний колектив отримає лише старі комп`ютери і меблі. Приміщення редакції лишиться у комунальній власності територіальних громад району.

Голова  депутатської комісії з питань соціального та економічного розвитку, планування, бюджету і фінансів, управління комунальною власністю, регуляторної та інвестиційної політики і підприємництва Слов`янської райради Олександр Бондаренко підтверджує, що перевірка газети  пов’язана з можливістю стати на шлях роздержавлення і «фактично у власність отримати» ЗМІ.  Він також наголошує, що доклав чимало зусиль для збереження видання.

«Це звична перевірка тих коштів, які ми виділяли на цю газету. А коштів було немало. За останній час ми виділили 450 тис. грн.  на видання газети, кожен рік здійснювали передплату десь на 100  тис. грн. Це дозволяло газету зберегти. Колектив редакції зберігся, але пішов не по тому шляху, по якому мав іти», –  заявляє він.

Голова депутатської комісії не пояснив, у чому полягає «не той шлях», але запевнив, що цензури в районі не було. За його словами, кожен рік газета зменшувала свій тираж.  «Але ми робили все, щоб зберегти цю газету, для чого виділяли кошти. І ми цю газету зберегли. Думаю, газета буде існувати і в 2017 році, коли їй буде сто років. І не для того ми ці 20 років робили все, щоб зберегти газету, щоб хтось, якийсь чоловік міг цьому процесу перешкоджати. Такі люди є у нас, на жаль. Я не хочу називати їхні прізвища, і не хочу називати поки що ті факти, які є підставою говорити про зловживання, незаконні дії з точки зору використання бюджетних коштів, корупційні діяння. У нас є підстави стверджувати, що такі факти є відносно осіб, які мають відношення до видання нашої газети. Тому ця перевірка – це спосіб усе об`єктивно встановити. Якщо хтось у цьому винен, буде відповідати, якщо не винен – ніяких підстав для перешкоджання  здійсненню державної політики, щоб комунальні ЗМІ стали незалежними, не буде», – сказав Олександр Бондаренко.

Він запевняє, що зі свого боку робитиме все можливе для збереження газети: «Я не можу гарантувати з тієї точки зору, що я вже не голова райради. Але з точки зору того впливу, який я ще маю, я буду це робити».

Натомість голова комісії з питань освіти, культури, спорту, охорони здоров’я та соціального захисту населення, законності та правопорядку, депутатської етики райради Сергій Моховик  зазначає, що якби в газеті були порушення, то тим, хто пред’являє претензії, варто було б у судовому порядку відстоювати свою правоту.

«Але ось так втиху наступати на горло - я такої позиції не розділяю. Я розумію, що газета інколи буває колючою, інколи – незручною. На те вона і газета. Але вона завжди була об`єктивною, завжди послідовною. А її досягнення за дуже значний проміжок часу кажуть самі за себе. І те, що з газетою намагаються сьогодні воювати, мені нагадує зведення рахунків», - сказав він.

Сергій Моховик каже,  якщо в когось є підстави посилатися на акти перевірки, що були майже рік тому, то виникає питання, чому тоді не було вжито відповідних заходів за виявлені так звані «порушення».

На думку депутата, перевірка має бути проведена, його  комісія стежитиме, аби все було прозоро, всі висновки були об’єктивні.  Крім цього, він відстоюватиме позицію, аби перевірити й інші комунальні підприємства району, яких у районі дев’ять.  «Я дуже задоволений професіоналізмом і об’єктивністю матеріалів, і не бачу в них жодної тенденційності», – сказав Сергій Моховик.

За словами першого секретаря НСЖУ Сергія Томіленка, у зв`язку із можливою реалізацією положень закону про реформування комунальної преси, випадки тиску на комунальні ЗМІ та редакторів трапляються все частіше. «Ми розцінюємо це як саботаж медіареформи. Тож спільно з Держкомтелерадіо реагуватимемо на подібні випадки, повідомляючи правоохоронні органи. НСЖУ вже звернулася з відповідним листом до Міністерства внутрішніх справ, Президента й парламенту. Закликаємо лідерів політичних сил, передусім коаліції, взяти на себе політичну відповідальність за дії своїх депутатів місцевих рад та забезпечити дотримання ними інформаційного законодавства та законодавства про реформування комунальних друкованих засобів масової інформації», – сказав Сергій Томіленко.

Нагадаємо, Національна спілка журналістів України (НСЖУ) заявила про необхідність застосування кримінальної відповідальності до посадовців, які, порушуючи законодавство про реформування друкованих ЗМІ, ініціюють ліквідацію газет, намагаються відібрати у редакцій майно та приміщення чи звільнити редакторів. Про це йдеться у зверненні до Міністерства внутрішніх справ та лідерів політичних сил, яке було ухвалене пленумом Спілки.

У свою чергу голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олег Наливайко заявив, що керівники областей, районів, які спробують привласнити майно у рамках реформування державних та комунальних друкованих засобів масової інформації, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності.

24 листопада Верховна Рада ухвалила закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Президент України Петро Порошенко 21 грудня повернув зі своїми пропозиціями Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» для повторного розгляду Верховною Радою. Глава держави пропонує зобов’язати реформовані ЗМІ зберігати мову видання, а також винести за рамки закону питання щодо офіційного оприлюднення нормативно-правових актів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: "Вікіпедія"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду