Суд дав дозвіл на затримання журналіста-євромайданівця Тищенка, який зняв розправу «беркутівців»

Суд дав дозвіл на затримання журналіста-євромайданівця Тищенка, який зняв розправу «беркутівців»

17:03,
8 Грудня 2015
1967

Суд дав дозвіл на затримання журналіста-євромайданівця Тищенка, який зняв розправу «беркутівців»

17:03,
8 Грудня 2015
1967
Суд дав дозвіл на затримання журналіста-євромайданівця Тищенка, який зняв розправу «беркутівців»
Суд дав дозвіл на затримання журналіста-євромайданівця Тищенка, який зняв розправу «беркутівців»
Автори:
Головне управління Національної поліції у Києві у відповідь на запит MediaSapiens підтвердило, що журналіста і активіста Володимира Тищенка оголошено у розшук. Раніше йому начебто було відправлено повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 279 (Блокування транспортних комунікацій шляхом) Кримінального кодексу України.

«Повідомляємо вам, що громадянину Тищенку В.М. повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 279 (Блокування транспортних комунікацій шляхом) Кримінального кодексу України, було відправлено поштою на початку вересня 2015 року. На неодноразові виклики до слідчого Тищенко В.М. не з’являвся, тому його оголошено у розшук. Через місяць, у жовтні 2015 року, ухвалою слідчого судді Дарницького району міста Києва надано дозвіл на затримання громадянина Тищенка В.М. та доставку його до суду для обрання йому міри запобіжного заходу», - повідомляє у відповідь на запит начальник відділу комунікації ГУ Нацполіції у Києві О.Блищик.          

Раніше активісти у  Facebook Володимира Тищенка повідомили, що Дарницьке районне управління міліції Києва порушило кримінальну справу за фактом перекриття проспекту Бажана у Києві групою осіб під час сутичок на забудові біля станції метро «Осокорки». «Під час боротьби з незаконною забудовою 19 травня понад 400 чоловік вийшли на проспект Бажана і перекрили рух транспорту, щоби привернути увагу до фактів кричущого беззаконня, коли "тітушки" б'ють активістів, а міліція їх покриває.  Після величезного скандалу Київрада все ж таки розірвала договір оренди земельної ділянки з ТОВ «Скай-Буд ЛТД», яке планувало побудувати торгівельний центр біля станції метро «Осокорки».  Не дивлячись на те, що громада перемогла і Київрада надала скандальній земельній ділянці статус скверу, правоохоронні органи продовжують переслідувати активістів, які протистояли будівництву», - таку інформацію розповсюдив Ігор Труба.

Володимир Тищенко написав у своєму Facebook, що не знав про оголошення його у розшук, і вважає такі дії поліції помстою з боку поліції активістам: «Мешканці Дарницького району повідомили, що моя фотографія висить на стенді «Їх розшукує міліція» у Дарницькому райуправлінні поліції. Зайшовши на сайт МВС України, пересвідчився, що дійсно перебуваю у розшуку. Виявляється, я вже декілька місяців переховуюся від слідства, яке вже має постанову суду про дозвіл на моє затримання. Як з’ясувалося, мене звинувачують у тому, що 19 травня, під час боротьби з незаконною забудовою на Осокорках, я перекрив проспект Бажана…Тепер «шиють» ч.1 ст. 279 КК України, що карається штрафом від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років. Насправді начальник міліції Києва Олександр Терещук просто мститься за те, що мені вдалося викрити співпрацю міліції з тітушками під час сутичок на скандальній забудові , ну а потім розповісти про це в ефірі 5-го каналу» . 

Разом з Володимиром Терещенком за ч 1. ст.297 КК України звинувачують громадську активістку Людмили Бей.

«Володимир стоїть поперек горла багатьом мєнтам, забудовникам, прокурорам та нардепам. Ця людина надихає своєю принциповістю та безстрашністю в боротьбі з корупцією в цій країні», - написала у Facebook Вікторія Сало. 

Нагадаємо, Володимир Тищенко – журналіст інтернет-видання і газети ВО «Свобода», якому вдалося зняти на відео жорстокого обиття спецпризначенцями мітингувальників, яких було затримано біля Адміністрації Президента 1 грудня 2013 року, і яке він назвав «тортурами». Про це він розповів у коментарі «Телекритиці»:  «Накинув капюшон, стояв біля стінки і тримав телефон біля вуха, роблячи вигляд, що щось комусь доповідаю російською, а на інший телефон, який ледь визирав із кишені, знімав ці тортури. Покидьки, вони ж називають себе "Беркутом", жахливо били людей, які нічого не робили, просто лежали на граніті. У одного чоловіка міліціонер знайшов якийсь клаптик паперу і засунув йому прямо в рот і плюнув йому в обличчя. Через хвилин 15 до мене підійшов якийсь співробітник з рацією і запитав: хто я такий? Я відповів: "Мені наказав тут стоять Сергій Петрович", чоловік попросив, щоб я надав йому посвідчення. Я довго рився в своїй сумці, раптом його хтось покликав, і я швидко пішов звідти. Упевнений, якби міліціонери з'ясували, що я журналіст, який просто стояв 15 хвилин поряд з людьми, яких б'ють ногами і кийками - тоді це відео ніхто не побачив би».

19 січня 2014 року під час сутичок протестувальників з міліцією журналіст Володимира Тищенко був поранений світлошумовою гранатою, якими відстрілювалися міліціонери.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Facebook Володимира Тищенка
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду