Колишня співробітниця російської «фабрики тролів» подала судовий позов на компанію

Колишня співробітниця російської «фабрики тролів» подала судовий позов на компанію

18:43,
29 Травня 2015
4228

Колишня співробітниця російської «фабрики тролів» подала судовий позов на компанію

18:43,
29 Травня 2015
4228
Колишня співробітниця російської «фабрики тролів» подала судовий позов на компанію
Колишня співробітниця російської «фабрики тролів» подала судовий позов на компанію
Автори:
34-річна мешканка Санкт-Петербурга Людмила Савчук, яка заробляла гроші як кремлівський інтернет-бот, подала в суд на свого роботодавця за невиплату зарплати. Її мета – вивести компанію на чисту воду

Про це пише російська газета «Комерсант».

1 червня в Петроградському суді Санкт-Петербурга почнеться розгляд позову колишньої співробітниці так званої фабрики інтернет-тролів до роботодавців.

Савчук була, за інформацією видання, звільнена з компанії «Інтернет-дослідження», яка фігурує в низці журналістських розслідувань як один з головних постачальників платних політичних коментаторів у блогах. Остаточно з нею так і не розрахувалися.

Петербурзькі правозахисники, які представляють інтереси Савчук, не приховують, що головна мета розгляду – виведення діяльності компанії та її керівництва в публічне поле.

За словами 34-річної мешканки Санкт-Петербурга, спочатку її зацікавило оголошення на сайті вакансій, в якому пропонувалося займатися написанням коментарів і постів в інтернеті на задану тему. Влаштовуватися на роботу вона прийшла в грудні 2014 року, перед новорічними святами. До того моменту в різних ЗМІ вже були опубліковані матеріали про компанію «Інтернет-дослідження», де зазначалося що її директором є Михайло Бистров.

За її словами, прийшовши на співбесіду, вона переконалася, що газети не брехали про службу платних політичних коментаторів, пише видання.

За даними ЗМІ, з фірмою «Інтернет-дослідження» пов'язана ще одна компанія зі співзвучною назвою «Агентство інтернет-досліджень». Савчук пояснює: «Фабрика тролів» існує за дуже дивними схемами, але всі ці фірми пов'язані між собою, хоч і є різними юридичними особами».

У позовній заяві вона написала: «Робота була позмінна, зміна становила 12 годин. Всі працівники повинні були писати певну кількість постів і коментарів на різних сайтах». Людмила Савчук працювала у відділі спецпроектів, її заробітна плата становила 41 тисячу рублів, пише видання. У завдання підрозділу входило написання не менше п'яти політичних постів на теми, які розсилалися на початку кожного тижня.

За словами позивачки, вона не була оформлена офіційно, а зарплата видавалася готівкою. Звільнили її в березні цього року. Керівництво повідомило співробітниці, що та порушила умови договору, що забороняє обговорювати діяльність компанії з третіми особами.

Савчук розповіла: «Я спілкувалася з журналістами, які продовжували з'ясовувати, що це за компанія, і в підсумку була звільнена. Причому ні наказу, ні якихось інших паперів я не бачила».

Юрист «Команди-29» Дар'я Сухих не приховує, що звернення до суду насправді має особливу мету.

«Суд - лише привід вивести цю досить закриту організацію в публічне поле. В ході процесу будуть запитані документи, статут цієї організації», - сказала вона. За словами юриста, під час розгляду сторона захисту у тому числі збирається викликати в суд інших колишніх співробітників «Інтернет-досліджень» і керівництво компанії.

Сама Людмила Савчук після звільнення вирішила заснувати рух «Інформаційний світ», яке бореться проти платних коментаторів та інтернет-тролінгу. «Серед нас є і опозиціонери, і прихильники влади, але всі ми вважаємо, що такі методи інформаційної війни неприпустимі», – сказала вона.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ворот@крыма
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду