Канадським освітянам порекомендували не френдити учнів

00:00,
14 Квітня 2011
1441

Канадським освітянам порекомендували не френдити учнів

00:00,
14 Квітня 2011
1441
Канадським освітянам порекомендували не френдити учнів
«Відхиляйте запити на дружбу в соціальних мережах, прислані вашими учнями, і не намагайтесь зафрендити учнів».

«Професійні рекомендації щодо використання електронних і соціальних медіа», ухвалені радою педагогічного коледжу канадської провінції Онтаріо, закликають педагогів і шкільних адміністраторів не контактувати з учнями у соціальних мережах. Це запобігатиме спокусам сексуального розбещення і підвищуватиме довіру до вчителів, уважають автори рекомендацій.

 

Документ наполегливо радить педагогам «встановлювати професійні обмеження» у використанні соцмереж, що відповідатимуть соціальній функції та авторитетові освітянина. За канадськими законами, поведінка педагогів повинна відповідати нормам службового етикету навіть у вільний від роботи час. До того ж, у Канаді траплялись випадки, коли педагоги приставали до учнів, використовуючи інтернет.

 

«Використання інтернету і соціальних медіа може спонукнути педагогів забути про свою професійну відповідальність і ту особливу довіру, яку виявляє до них суспільство. Стосунки між учителем і учнем кардинально міняються, якщо вони стають френдами у віртуальному світі», - йдеться у рекомендаціях. Спілкуючись з учнями в інтернеті, вчителі ризикують не лише власним авторитетом, але й репутацією освітнього закладу, який представляють.

 

Словом, педагогам рекомендовано задля уникнення нестатутних стосунків не френдити учнів і не дозволяти їм додавати себе у френди. Їм також радять сформулювати чіткі правила онлайн-взаємин із учнями й донести їх до відома останніх; створювати офіційні екаунти та не використовувати для спілкування із учнями приватні; уникати приватних телефонних дзвінків, смс та електронних листів від учнів і адресованих учням. Також бажано повідомляти батьків чи опікунів про те, що ви маєте намір спілкуватись в інтернеті з їхніми дітьми.

 

Деякі рекомендації стосуються й приватних облікових записів у соціальних мережах: зокрема, викладачам радять тримати все «під замком» і регулярно пересвідчуватись у тому, що учні не мають доступу до особистих фотографій і записів. Вчитель має попросити своїх френдів не позначати його на фото і не писати про нього нічого такого, що могло б вплинути на учнів. Не слід також створювати віртуалів, висловлюватись у коментарях емоційно і грубо, критикувати учнів і колег навіть у приватному спілкуванні онлайн.

 

Канадські медіа сприйняли ці рекомендації як заборону викладачам спілкуватись із учнями у твітері, фейсбуку та інших соцмережах. Сьюзен Мерфі на сайті Social Media Today заперечує: йдеться лише про те, щоб використовувати соціальні медіа «належним чином», не виходячи за межі професійної етики та здорової моделі взаємин учитель-учень.

 

«Медіаграмотність»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
mediaite.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду