Як розмовляти з дитиною про онлайн-безпеку: 6 порад від Facebook для батьків

Як розмовляти з дитиною про онлайн-безпеку: 6 порад від Facebook для батьків

17:34,
13 Лютого 2020
2992

Як розмовляти з дитиною про онлайн-безпеку: 6 порад від Facebook для батьків

17:34,
13 Лютого 2020
2992
Як розмовляти з дитиною про онлайн-безпеку: 6 порад від Facebook для батьків
Як розмовляти з дитиною про онлайн-безпеку: 6 порад від Facebook для батьків
До Дня безпечного інтернету, який відзначали 11 лютого, компанія нагадала про розроблені нею 6 порад для батьків.

Facebook пише, що «технології можуть змінити спосіб, у який люди зв’язуються одне з одним, проте для батьків спілкування з дітьми про безпеку залишається таким же важливим». Для того, щоб допомогти у такому спілкування, компанія дає шість порад.

1. Поясніть дитині, що в мережі діють такі самі правила, що й у житті поза інтернетом.

З іншими слід поводитися так, як хочеш, щоб поводилися з тобою. Розкажіть дітям, що треба думати, перед тим, як писати щось онлайн. Так само, як ви навчали дитину роззиратися в обидва боки, перш ніж переходити дорогу.

2. Намагайтеся бути прикладом для наслідування.

Правило, що «діти будуть чинити, як чините ви» діє не лише в офлайні. Якщо ви встановили часові обмеження на використання соціальних мереж чи інтернету (наприклад, повна заборона після 22:00), дотримуйтеся тих самих правил.

3. Починайте говорити з дітьми про використання соціальних мереж у ранньому віці.

Дослідження показують, що діти вже з шести років мають доступ до смартфонів або планшетів. У мережі, як і в реальному житті, важливо якомога раніше закласти основу для діалогу та спілкування з дітьми. Ще до того, як діти приєднаються до соцмереж, поговоріть із ними про технології. Якщо ваш підліток має обліковий запис у соціальній мережі, додайтесь до нього в друзі.

4. Визначайте та оцінюйте ключові моменти.

Наприклад, коли дитина отримує свій перший мобільний телефон, доцільно відразу встановити ключові правила для цього. Коли дитина досягне відповідного віку, щоб зареєструватися у соціальній мережі, варто поговорити з нею про безпечне поширення інформації. Коли дитина отримає водійські права, слід обговорити з нею небезпеку переписок за кермом.

5. Довіряйте собі.

Здебільшого поведінку в мережі слід регулювати такими ж виховними методами, що й поведінку в реальному житті. Якщо ваша дитина найкраще сприймає підхід домовленостей, то, можливо, слід і для правил щодо інтернету укласти своєрідну угоду. А, можливо, вашій дитині буде достатньо звичайного обговорення базових правил.

6. Попросіть вашу дитину навчити вас самих.

Можливо, ви хочете опанувати новий інтернет-сервіс? Якщо ваші діти вже з ним знайомі, то вони можуть вам допомогти. Ця розмова також може бути гарним приводом підняти питання безпеки та конфіденційності в мережі. Приміром, ви можете запитати дітей про налаштування приватності у додатку. Зазвичай діти не втрачають нагоди повчити батьків.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens публікував інструкцію, як видаляти дані про себе, які Facebook збирає з інших сайтів/додатків.

Вас може також зацікавити цей текст: Небезпеки в інтернеті можна побороти, якщо батьки й діти гратимуть в одній команді

Фото: unsplash.com

Небезпеки в інтернеті можна побороти, якщо батьки й діти гратимуть в одній команді

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду