Батьки повинні зберігати контакт з дитиною, аби забезпечити її безпеку в Інтернеті – психолог

Батьки повинні зберігати контакт з дитиною, аби забезпечити її безпеку в Інтернеті – психолог

16:12,
7 Березня 2017
4390

Батьки повинні зберігати контакт з дитиною, аби забезпечити її безпеку в Інтернеті – психолог

16:12,
7 Березня 2017
4390
Батьки повинні зберігати контакт з дитиною, аби забезпечити її безпеку в Інтернеті – психолог
Батьки повинні зберігати контакт з дитиною, аби забезпечити її безпеку в Інтернеті – психолог
Автори:
Навчаючи дитину правилам безпечного використання мережі Інтернет, найважливішим для батьків є встановлення з нею стійкого психологічного контакту та навчання дитини критичності мислення.

Про це в статті для DT.UA «Не відбирайте у дітей комп'ютер, або Правила безпеки в Мережі» пише дитячий психолог Катерина Гольцберг.

За її словами, здатність батьків не втрачати контакт з власною дитиною дозволить забезпечити їй безпеку не лише в інтернет-просторі, але й в житті в цілому. Дитина, як вказує автор, повинна знати, до кого може звернутися, якщо почувається розгубленою, не знає, як вчинити, або не розуміє, що відбувається. 

«Для початку в доступній конкретному віку формі слід розповісти дитині про можливі ризики і способи впливати на людину в інтернеті. При цьому важливо не переборщити з інформацією, даючи її за віком, не перетворюючись на інформаційне джерело й гіда з небезпек. Я часто зустрічаю дітей, чиї батьки або педагоги, спонукувані, звісно, добрими намірами, викликали в дітей цікавість до речей, про які ті навіть не чули. Саме така зараз ситуація з «групами смерті», коли в школах почали вести «просвітницьку роботу», не повідомивши про це батьків. І навіть діти, які не підозрювали про існування таких груп, поцікавилися і знайшли їх», - вказує автор. 

Гольцберг відзначає, що в питанні мережевої безпеки важлива конструктивна комунікація з дитиною. 

«Іноді дитина сама і цілком добровільно поділиться з батьками своїми знаннями, і виявиться, що (з погляду її віку) вона цілком непогано інформована, тримає все під контролем і може навіть вас заспокоїти. Далі ви вже зможете з нею обговорити, що особисто вас турбує, яких основних правил вона повинна дотримуватися і як їх недотримання може вплинути на її і ваше життя. Без залякування, без знецінювання, без образ», - підкреслює вона. 

За словами автора, в подальшому дуже важливо навчити дитину критичності мислення, яке надасть їй можливість протистояти маніпулятивному впливу. 

«Поряд з необхідністю володіти знаннями про небезпеки, які чигають на нас в інформаційному середовищі, основними прийомами захисту, вмінням працювати з інформацією, важливим аспектом завжди буде потреба мати установку на критичність щодо всіх потоків інформації. Адже знаходити, збирати і сприймати інформацію ми всі навчилися, а обробляти, ретельно аналізувати і на цій підставі ухвалювати рішення — поки що ні! Це стосується не тільки небезпечних груп, а й фейкових новин, підтасованих історичних і наукових даних, здоров'я і впливу на наш організм різних чинників. Це реально може врятувати життя і здоров'я, зокрема й психічне», - зауважила вона.

Нагадуємо, що раніше Директорка департаменту Національних гарячих ліній ГО «Ла Страда-Україна» Альона Кривуляк розповіла MediaSapiens, чому діти ступають на стежину смертельних квестів через соцмережі. Вона порадила батькам поважати право дитини на приватність, але при цьому цікавитися її життям, приділяти їй достатньо уваги, бути уважними до змін у поведінці дитини, адже вони не відбуваються за один день. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
pixabay.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду