«Кришталеві джерела»: фестиваль як школа навчання

«Кришталеві джерела»: фестиваль як школа навчання

12:44,
15 Вересня 2015
4818

«Кришталеві джерела»: фестиваль як школа навчання

12:44,
15 Вересня 2015
4818
«Кришталеві джерела»: фестиваль як школа навчання
«Кришталеві джерела»: фестиваль як школа навчання
В Київському будинку кіно пройшов завершальний етап 24-го Міжнародного дитячого, молодіжного фестивалю аудіовізуальних мистецтв «Кришталеві джерела»

Цей фестиваль унікальний хоча би двома незаперечними фактами: він – ровесник нашої незалежності, а ще, як той фенікс, має силу виживати за будь-яких несприятливих обставин. Цьогорічні «Кришталеві джерела» також не обійшлися без певних складнощів.  До мінімального фінансування засновників додалися ще й певні спекуляції на темі війни, адже спочатку фестиваль планувалося провести у м. Конотоп на Сумщині (на що була офіційна підтримка Сумської обласної ради та керівництва м. Конотоп).  Але через близькість російського кордону в останній момент його там не ризикнули проводити.  Пройшов Фестиваль у стислому форматі в Київському будинку кіно в День українського кіно, 12-го вересня. Перелік лауреатів фестивалю тут.  

Представники студії студія «АЛЬФА», м. Полтава

Василь Довжик, письменник, заслужений діяч мистецтв України, член журі фестивалю: «Фестиваль «Кришталеві джерела» займається тим, що потрібно всьому українському мистецтву: він підтримує юні таланти у сфері фото, кіно, телебачення, радіо. Такі фестивалі не можуть перериватися. І мені приємно, що й цього року, в дещо скромному форматі, він відбувся».

Валентина Костилєва,  старший викладач Київського національного університету кіно і телебачення імені Карпенка-Карого, член журі фестивалю: «Фестиваль це, передовсім, прекрасна навчальна школа. Кращі фестивальні програми я щороку показую своїм студентам. Це важливо з точки зору демонстрації кола інтересів нового покоління, хто з раннього віку долучається до творчості».

Оксана Мусієнко,  професор Київського національного університету кіно і телебачення імені Карпенка-Карого, член-кореспондент Академії мистецтв України, президент Фестивалю: «Після перегляду цьогорічних робіт, особливо в частині кіно, у мене склалося подвійне враження:  в основному масиві представлені фільми далекі від сьогодення. І тут питання не стільки до дітей, як до їхніх керівників. Таке враження, що зумисне ігноруються поточні події, які переживає наша країна.  Претензії щодо вибору тематики я адресую й нам, дорослим, – значить мало працюємо з підростаючим поколінням.  Зустрічей один раз на рік в рамках фестивалю «Кришталеві джерела» явно замало, треба зробити навчальний сайт, де діти могли б знайомитися з роботами своїх ровесників.  Цьогорічний позитив -  у наявності яскравих дитячих виконавців. Юні актори, досить природні й органічні. Особливо я хотіла би відзначити фільм “Чумочка”, студія “Ракурс”, м. Вехньодніпровськ».

Лауреати фестивалю, учасники дитячо-юнацького кіновідеоцентру "Веснянка", м. Дніпропетровськ

Олександр Кучма,директор обласного юнацького кіноцентру, м. Дніпропетровськ: «Наша студія “Веснянка” на цьогорічному фестивалі представила анімацію. Через фестиваль “Кришталеві джерела” пройшло вже кілька поколінь наших вихованців. Вони чекають з нетерпінням тієї миті, коли можуть показати свої роботи й порівняти з іншими. Фестиваль надихає, додає нових друзів, він просто необхідний для наших дітей. Він дає відчуття цільної, талановитої  України».

Тимур і Лілія Сукач, зразкова театральна студія «Світанок», м. Сімферополь, АР Крим: «Ми, представники студії,  зараз навчаємося в Києві, але підтримуємо тісні зв’язки зі студійцями, які вповноважили нас представляти тут творчу роботу.  Хочемо відзначити, що в Криму відбувається переосмислення ситуації, що склалася. Особливо це стосується молоді. Результат неправомірних агресивних дій, які там  відбулися,  зараз кожен кримчанин відчуває на собі.  Люди прозрівають».

Юлія Огінська, коледж культури та мистецтв ім. І Огієнка, м. Житомир: «Для мене фестиваль це можливість знайти не лишень нові знайомства, а й набратися досвіду. А досвід необхідний для того, щоб далі у власних роботах скористатися прикладом, ідеями інших, оскільки я оператор за спеціальністю. Адже сукупність ідей народжує власну ідею.  В кіно один плюс один ніколи не дорівнює два, а завжди буде три. Тому, що  народжується третій сенс».

Тетяна Полянська,  дитяча анімаційна студія «Сто фантазій», м. Київ: «Ми привезли сім анімаційних фільмів, Я з 2006 року на фестивалі. “Кришталеві джерела”. Це - єдиний фестиваль в Україні, який має таку тривалу історію проведення. Це - гарний, добрий фестиваль. Стає дуже сумно, коли він переживає ті чи інші труднощі. Такі фестивалі мають підтримуватися державою». 

Наталія Охрімчук, телерадіостудія «Зміна», м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область: «Ми приїхали в першу чергу підтримати фестиваль і привезли два фільми й радіопередачу.  Бо цей фестиваль дає можливість повірити в себе. З ним пов’язано багато відомих імен, у яких є чого повчитися. В різні роки в ньому окрім України брали участь представники інших країн. Коли діти отримують дипломи – радості немає меж! Це – поштовх до нової творчості».

Едуард Странадко,  голова Національної спілки фотохудожників України: «Фотографія це – живе мистецтво. Представлені на конкурс фотороботи, в більшості, на жаль, дещо відсторонені від реалій сьогодення. Є квіточки, природа, красивості… Ми зазначали це при обговоренні. Можливо, таким чином керівники фотогуртків зберігають вразливу  психіку своїх вихованців?    Попри те ми визначили 40 просто унікальних дитячих робіт. Знаю, що багата із учасників  фестивалю подали свої роботи на одне з найпрестижніших фотозмагань України - Міжнародний фотоконкурс газети “День”.  Росте, я вам скажу, серйозна зміна! Фестиваль живе й буде жити! Бо ми любимо дітей і всіляко їх будемо підтримувати!»

 

У цьогорічному фестивалі «Кришталеві джерела» (очно та заочно) взяли участь близько 300 учасників з різних куточків України. Окрім того, свої конкурсні твори представили дитячі та юнацькі студії з Італії, Словенії, Польщі, Німеччини…    Всього ж на розгляд експертів було надано близько 200 кіно-теле-радіоробіт, понад 300 фотографій.

 Насамкінець хочеться навести слова із привітання  учасникам Фестивалю від одного із його засновників - Міністерства молоді та спорту України (Міністр - Ігор Жданов): « Саме молодим і активним, відкритим до нових ідей, і розбудовувати заможну та конкурентноспроможну Україну, представляти її потенціал на всесвітніх фестивалях, сприяти піднесенню іміджу країни».

Так має бути. То ж, до зустрічі на ювілейних, 25-х,  «Кришталевих джерелах» наступного, 2016 року!

Фото Олега Костіва, Миколи Кокшайкіна

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду