Від мультим до десакралізації професії журналіста

Від мультим до десакралізації професії журналіста

11:39,
5 Лютого 2015
4435

Від мультим до десакралізації професії журналіста

11:39,
5 Лютого 2015
4435
Від мультим до десакралізації професії журналіста
Від мультим до десакралізації професії журналіста
Молодіжна школа за програмою MyMedia підбиває перші підсумки. За три місяці навички медіаграмотності тут отримали 178 школярів із різних регіонів України

Заняття медіашколи #FreedomUkraine від Mymedia та Академії української преси відбуваються на просторі експозиції «Творчість Свободи: (р)еволюційна культура Майдану» в київському музеї Івана Гончара. Насамперед учні, тренери й куратор програми знайомляться з артефактами Революції гідності, учасники якої виступали за європейське майбутнє України.

Атмосфера тренінгу на початку серйозна. З блокнотами напоготові — учні чернігівської школи №29. Вони вранці прибули до Києва, встигли поснідати й відвідати експозицію. Хтось вникає в записи на «дошці», хтось нетерпляче поглядає у вікно й зізнається, що не написав жодної статті. Тим часом ми переходимо до класифікації інтерв’ю, і щойно мова заходить про соціальну тематику й ми розбираємо, як такими матеріалами можна допомогти врятувати життя, школярі починають зосереджено занотовувати. На другий день зсуваємо столи й проводимо реакційну «літучку» та переходимо до моделювання інтерв’ю в кабінеті президента РФ Володимира Путіна,а тоді — в палаті військового шпиталю.

Пізніше в анкетах відгуку щодо занять медіашколи хтось із цих чернігівських учнів запропонує: «Варто проводити майстер-класи про те, як брати інтерв’ю в інтернатах для дітей з особливими потребами». А потім керівник програми Наталка Доманська у коментарі для MediaSapiens розповість: «А одна з груп — із Чернігова, після занять школи створила мультиму (електронну шкільну газету. — MS), повністю присвячену секс-меншинам».

Ані про геїв, ані про лесбійок ми з цією групою поговорити не встигли. Однак куратор спільно з учнями обрали для висвітлення саме таку тему. Можливо тому, що під час проживання у хостелі діти встигли поспілкуватися з європейцями і замислилися, що в Чернігові не менше цікавих особистостей, аніж у Берліні чи Лондоні?

Шкільні газети як боротьба з корупцією

Чималу роль у формуванні програми школи відіграли мультими — електронні шкільні видання. За даними пані Доманської, до їх створення у рамках програми «Нові медіа» MyMedia вже було залучено кілька тисяч школярів з усієї України.

Шкільні газети — дитяча справа лише на перший погляд. Учні подібної медіашколи, заснованої керівником програми MyMedia Майклом Андерсоном в Узбекистані, писали такі статті про корупцію серед викладачів, що це призвело до звільнення деяких фігурантів публікацій. А українські школярі після підготовки публікації про благоустрій міського парку рушають прибирати його.

«Ефект від таких програм виміряти складно, — каже Наталка Доманська. — Результати можуть бути найнеочікуванішими. Найважливіше — дати інструмент, завдяки якому діти зможуть виразити себе й застосувати у повсякденному житті. Мета проекту MyMedia — не підштовхнути дітей обрати професію журналіста. У нас ширша ціль: розвиток журналістики й демократії. І власне складовою демократії є активна громадянська позиція, і ми сподіваємося, що цей інструмент допоможе дітям у їхньому становленні як особистостей і в їхньому подальшому житті».

Шеф-редактор «Телекритики» Наталія Лигачова зазначає, що перший свій журналістський досвід здобула саме в рамках подібної програми для навчання юнкорів. Конкурси київського агентства «Юнпрес» свого часу відкрили такі імена, як редактор Deutsche Welle Захар Бутирський, відома тележурналістка Анастасія Образцова.

Президент Академії української преси, що є співорганізатором Школи, Валерій Іванов каже, нині при міських Будинках дитячої творчості можна розшукати подібні програми чи гуртки, що навчають азів журналістської професії. Тим часом заняття з медіаграмотності в українських загальноосвітніх школах мають експериментальний характер. Молодіжна школа  #FreedomUkraine й вирізняється тим, що спрямована більше на медіаграмотність, а не на підготовку юнкорів до вступу у виші.

«Такі тренінги сприяють розвитку критичного мислення, — коментує пан Іванов. — Це корисно, коли відбувається десакралізація професії журналіста, і вони розуміють, що готувати інтерв’ю може кожен, що подана в медіа "картинка" може бути й спотворена, тож до неї варто ставитися критично».

Тренінги з медіаграмотності

Заняття Школи організовує Академія української преси в межах медіалабораторії «Твій вибір #FreedomUkraine», що є частиною програми MyMedia. Фінансується програма Данським агентством міжнародного розвитку (DANIDА).

Як підкреслила Наталія Доманська, навчити школярів азів журналістики — не найголовніше. «Насамперед, мета — дати інструмент, який діти зможуть використовувати не обов’язково в журналістській діяльності, а й у житті, де вони займають активну громадянську позицію. Інструменти, за допомогою яких вони можуть як отримати інформацію, так її й опрацювати і викласти її для читача, особливо враховуючи популярність соцмереж», — коментує вона.

Валерій Іванов додає, що тренінги школи можуть спонукати слухачів до вибору професії журналіста і в будь-якому разі сформують навички публічного висловлювання.

До занять долучаються здебільшого підлітки 14–17 років. Приїздять вони з регіонів. Відбирають за результатами відкритих конкурсів. Також групи формуються у школах, де поширені мультими й впроваджуються основи медіаграмотності. Прибувають на навчання до Києва учні разом із куратором — як правило, викладачем школи. Після занять Школи вони продовжують створювати мультими, а також мають можливість надсилати матеріали на конкурси MyMedia та Академії української преси.

Проходять тренінги в інтенсивному режимі. Два дні протягом 5-6 годин учні знайомилися з теорією інтерв’ю та відразу ж переходили до підготовки матеріалу. Останній семінар, що відбувся на початку лютого, вже був присвячений написанню статей і есеїв. Участь у ньому взяли 28 фіналістів конкурсу статей і есеїв «Свобода. Демократія. Медіа», до участі в якому було подано 63 текстів із усієї України.

Окрім навчання, до їхньої уваги й розважальні програми — такі як екскурсії новорічним Києвом чи похід на перегляд стрічки Ахтема Сейтаблаєва «Хайтарма».

Поїздка до Києва — це ще й мультикультурний обмін і нові враження. Наприклад, учасникам семінару з написання статей і есеїв випало заночувати в Музеї Майдану

Виконавчий директор «Академії української преси» Оксана Волошенюк, яка з перших занять приймає гостей із регіонів, розповідає, що розпочалися тренінги школи 1 листопада 2014 року. Відтоді прибуло 178 учасників з різних регіонів. Заняття школи відкриті, й до них можуть долучатися й київські школярі. Однак вони чомусь не приходять.

Пані Волошенюк безпосередньо приймала групи з Чернігова, Лисичанська, Львова, Тернополя, Вінниці, Лубнів, Полтави, Херсона і Львова.

Викладачами виступали журналісти київських видань, зокрема Kyiv Post, «Телекритика», генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія, студенти Магістерської програми з журналістики Українського католицького університету та інші. До лекцій, зустрічей та інтерв’ю куратори Школи залучають відомих журналістів, кінорежисерів, художників і науковців.

Витяги з лекцій та відгуки про семінар публікуються на Facebook-сторінках Freedom Ukraine та MyMedia.

Перші дедлайни — це «Твій вибір»

Одним із проектів Школи стало створення газети «Твій вибір #Freedom Ukraine». Таким чином школярі отримували перший досвід створення видання — від редакційної літучки до поширення газети на вулицях Києва. У ній подаються інтерв’ю й статті про відомих журналістів, медійні події, присвячені Майдану, відгуки на прем’єри резонансних документальних фільмів, тексти що стосуються політичної ситуації в країні.

Міністр закордонних Данії Мартін Лідегард (Martin Lidegard) допомагає поширювати перший випуск газети «Твій вибір #Freedom Ukraine».

«Газета "Твій вибір #Freedom Ukraine" була одним із наших перших продуктів, — коментує Наталія Доманська. — Дійшли висновку, що, найімовірніше, продовжимо її випуск в електронному форматі. У ній публікуватимуться найкращі роботи, які писатимуться учасниками наших семінарів, — розповіла Наталія Доманська.

Перший і другий випуски «Твого вибору» створювалися під час проведення десятиденної школи за партнерства Академії української преси. Авторами виступили школярі з регіонів.

Перспектив у знаках не порахуєш

Перший етап української медіашколи Наталія Доманська називає пробним. «На початку лютого будемо підбивати підсумки цієї роботи і бачити, чи є сенс продовжувати цю програму, і якщо так, то в якій конфігурації», — розповіла вона.

Одним із критеріїв дієвості Школи представники MyMedia вважають кількість робіт слухачів школи, поданих на відкриті журналістські конкурси.

В будь-якому разі представники MyMedia кажуть, що шукатимуть можливостей для розвитку школярів з активною громадянською позицією. «Важливо донести інструментарій та інформацію про можливості медіа так, щоби не налякати школярів тим, що це мегаскладні речі. Цю роботу дуже добре робить програма “Нові медіа”, популяризуючи мультими. Ми б хотіли розширити масштаб і працювати з багатьма школами і багатьма людьми», — коментує пані Доманська.

Школа #FreedomUkraine— це не лише досвід у сфері мультимедіа, вмінні сприймати й оцінювати інформацію, а й новий стиль навчання та спілкування, притаманний європейцям. «Дякую #Freedom Ukraine за ці безмежно щасливі дні. Дякую за прекрасних людей, за нічний Київ, за безсонні ночі, за Ремарка вголос о 5-й ранку, за сльози, за щирі розмови, за найсмачнішу піцу, за найкращих у світі тренерів, за натхнення і дивовижних людей, які стали чимось більшим, аніж просто знайомими», — ділиться своїм відгуком одна зі слухачок Школи Юлія Татарук.

 

Фото зі сторінки Freedom Ukraine у Facebook

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото Facebook MyMedia
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду