Українські діти в інтернеті – легка здобич для маніяків і шахраїв

00:00,
9 Лютого 2011
1938

Українські діти в інтернеті – легка здобич для маніяків і шахраїв

00:00,
9 Лютого 2011
1938
Українські діти в інтернеті – легка здобич для маніяків і шахраїв
Понад 90% дітей – в інтернеті, але безпекою переймається меншість.

Майже всі українські діти віком від 10 до 17 років користуються інтернетом, але більше половини погано поінформовані про небезпеки мережі й залюбки оприлюднюють особисту інформацію. Такими є результати дослідження, презентованого на заході з нагоди Дня безпечного інтернету.

 

Дослідження «Рівень обізнаності українців щодо питання безпеки дітей в Інтернеті» було проведено кафедрою превентивної освіти та соціальної політики ЮНЕСКО в жовтні 2010 – грудні 2010 року. Вибірка дослідження становила 16850 респондентів, у тому числі 7600 дітей 10-17 років, 4000 батьків та 5150 учителів. Докладні результати дослідження дивіться тут.

 

Фахівців насторожує легковажне ставлення дітей усіх вікових груп, а особливо 15-17 років, до розповсюдження особистої інформації.

 

44% дітей надають в інтернеті особисту інформацію, і 24,3% вже потрапляли в ризикові ситуації (ходили на зустріч із віртуальними знайомими). У віковій групі від 15 до 17 років цей показник становив 60,3%.

 

52% дітей виходять в інтернет перш за все для спілкування в соціальних мережах, де залишають свій номер телефону (46%) та домашню адресу (36%), а також особисті фото (51%).

 

6,5% підлітків 15-17 років розповсюджували в інтернеті особисту інформацію про своїх батьків. У групі респондентів віком 10-11 років цей показник становить 0,4%.

 

День безпечного Інтернету (англ. Safer Internet Day) відзначається у другий вівторок лютого кожного року. Відзначати цей день 2004 року запропонувала Європейська Комісія. Ініціативу підтримали некомерційні організації European SchoolNet та Insafe (European Safer Internet Network). Остання є головним координатором Дня.

 

Україна вже третій рік поспіль підтримує цей захід. З метою привернути увагу суспільства до питання ризиків у мережі і підкреслити роль школи у вихованні культури користування інтернетом  започатковано освітню програму «Онляндія – Безпека дітей в Інтернеті», яку з 2009 року підтримує Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України та приватні компанії-спонсори.

 

«Результати дослідження свідчать про те, що сьогодні в Україні про безпеку в інтернеті недостатньо поінформовані як діти, так і їхні батьки та вчителі, - вважає професор Валентина Оржеховська, завідувач кафедри превентивної освіти та соціальної політики ЮНЕСКО.– Тому вочевидь необхідно задіяти масові канали комунікації, щоб підвищити онлайн-культуру молодих українців».

 

Євген Сулима, заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту України, зазначає: «Наші діти мають виходити зі школи з багажем як академічних, так і практичних знань. Ось уже протягом двох років тема безпеки в інтернеті включена до шкільної програми з інформатики завдяки ініціативі компанії “Майкрософт-Україна. Але суспільство розвивається, дедалі більше людей користуються інтернетом, і вже практично всі школярі заходять у мережу для спілкування, навчання тощо. Тому проблема розвитку культури користування Інтернетом виходить за межі занять з інформатики».

 

Фахівці «Онляндії» разом із Інститутом інноваційних технологій МОН України розробили методичний посібник, що має на меті поглибити знання вчителів та допомогти їм ширше розкрити тему безпеки в інтернеті на уроках і позашкільних заняттях.

 

«Медіаграмотність»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду