Спекуляції на вибухові

Спекуляції на вибухові

00:00,
6 Лютого 2014
2124

Спекуляції на вибухові

00:00,
6 Лютого 2014
2124
Спекуляції на вибухові
Спекуляції на вибухові
Деякі сайти інтерпретують вибух у Будинку профспілок як результат «вправлянь» протестувальників з пляшками із запалювальною сумішшю, не надаючи жодних доказів. 

Кілька годин за межами інформаційного простору у наш час, коли події змінюють одна одну миттєво, важать багато. От сьогодні,  повернувшись із кількагодинного офлайну в онлайн, одразу ж натрапляю на новину про вибух у Будинку профспілок.

Новина звучить так. Цитую дослівно:

«Главный штаб Евромайдана сотряс взрыв. Как минимум, два человека серьезно искалечены, медики оказывают экстренную помощь, чтобы спасти жизнь.

6 февраля в контролируемом активистами Евромайдана Доме профсоюзов прогремел взрыв. Несчастье произошло на 5-м этаже столичного здания, расположенного на Майдане Незалежности. Как сообщается, эпицентром события стал кабинет №517. Каким-то образом загорелась находившаяся там бутылка с "коктейлем Молотова", от которой видимо сдетонировало что-то еще. Возможно другие бутылки с зажигательной смесью.

По предварительным данным ранения и ожоги разной степени тяжести получили несколько бойцов "Правого сектора". Одному мужчине вроде бы оторвало кисть руки, у другого сильно пострадало лицо и оба глаза. Сообщается, что в здании собралось экстренное заседание лидеров оппозиции. Пока никаких комментариев ни от них, ни от МВД не было».

Формулювання мене насторожує, хоч я не бачила інших новин. Оскільки джерело новини не викликало в мене довіри (joinfo.com), пішла я на УНІАН.

А УНІАН дає зовсім інші факти, зокрема у новині від цього агентства не йдеться ні про які «коктейлі Молотова». «Зі слів лікаря, потерпілий знаходився в Будинку профспілок на п’ятому поверсі, відкрив коробку, після чого стався вибух» - пише УНІАН.

Тим не менше згаданий мною сайт joinfo.com не пише ні про невідому коробку, ні про офіційні заяви активістів Майдану.

ЯКІ Є ФАКТИ НА МОМЕНТ НАПИСАННЯ ЦЬОГО ТЕКСТУ?

Позиція МВС: МВС підтвердила сам факт вибуху, але офіційно жодні версії не були озвучені на цей момент. Натомість представники МВС кажуть, що активісти Майдану не допускають їх у приміщення для проведення оперативно-слідчих дій.

Позиція активістів Майдану: озвучив її активіст Анатолій Ведмідь. Він повідомив, що був отриманий невідомий пакунок із написом «ліки». Пристрій спрацював у момент, коли його відкрили.  У результаті постраждало двоє людей. Ведмідь також підтвердив, що активісти не пускають міліцію на місце події. «У нас є причина сьогодні не довіряти міліції як представникам чинної влади. Тому ми проводимо розслідування власними силами, тим більше що у нас є для цього всі необхідні фахівці» - сказав він.

Отже, на цей момент ні міліція, ні активісти майдану не надають підтвердження, що це вибухнула пляшка з сумішшю. Є просто факт вибуху.

ТИМ НЕ МЕНШЕ...

...низка сайтів поширює інформацію про «коктейлі Молотова», з посиланням на анонімне джерело.

Ось скріншоти цих новин:

сайт From-Ua

сайт «Украина криминальная»

сайт «Экономические известия»

сайт «Взгляд»

Думаю, якщо добре пошукати, то можна знайти більше сайтів, які поширили цю новину саме в такій інтрепретації.

Усі вони посилаються на одне джерело: РБК-Україна, інформаційне агенство, яке «создано при поддержке группы компаний «РБК» - крупнейшей независимой российской медиаструктуры, специализирующейся на бизнес-информации», як зазначено на сайті.

РБК-Україна першу новину про вибух подала саме в такій інтерпретації:

«На пятом этаже Дома профсоюзов (Киев, Майдан Независимости) сегодня около 11:00 произошел взрыв. Об этом РБК-Украина сообщили источники, находящиеся в Доме профсоюзов.

По словам источников, взрыв произошел в кабинете №517. Окна кабинета находятся за экраном, висящим на Доме профсоюзов. Причиной взрыва, по словам источников, стало возгорание смеси «коктейля Молотова».

В результате взрыва пострадали несколько активистов «Правого сектора», одному из них, по предварительным данным, оторвало кисть руки. У второго травмировано лицо. Раненые госпитализированы.

Официально в правоохранительных органах данную информацию пока не комментируют.

Активисты «Правого сектора», не пустив корреспондента РБК-Украина на пятый этаж Дома профсоюзов, сказали, что врачи приезжали, потому что одному из активистов стало плохо после санитарной обработки этажа.

В то же время, никто из руководства штабов Евромайдана не подтвердил РБК-Украина информацию о взрыве. По данным РБК-Украина, сейчас на втором этаже Дома профсоюзов проходит экстренное заседание лидеров Евромайдана.

В Доме профоюзов находятся штабы активистов Евромайдана. На пятом этаже располагаются активисты "Правого сектора"».

Чи варто поширювати таку «вибухову» версію, не маючи стовідсоткового підтвердження? Здається, питання риторичне. Можна лише уявити, як вона далі буде інтерпретована, наприклад, деякими регіональними ЗМІ, а відтак і пересічними громадянами, яким складно самим відділити зерна від полови у потужному інформаційному потоці.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: dt.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду