Задом наперед, або Їжачки і кактуси

00:00,
6 Травня 2011
1864

Задом наперед, або Їжачки і кактуси

00:00,
6 Травня 2011
1864
Задом наперед, або Їжачки і кактуси
День Перемоги і прив’язана до нього тема офіційного використання червоного прапора створила благодатний ґрунт для різноманітних політичних спекуляцій. Огляд маніпулятивних технологій у політичних ток-шоу за 28–29 квітня 2011 р

 

Переглядаючи політичні ток-шоу минулого тижня, ми ще раз переконалися, що українські політики, особливо ті, хто на постійній основі виконує роль професійних телевізійних коментаторів, люблять спілкуватися на тему так званого символічного поля. Історичні колізії, національна і політична символіка викликають приплив ентузіазму в тих, хто має достатньо примітивний рівень знань як історії, так і символіки.

 

День Перемоги і прив’язана до нього тема офіційного використання червоного прапора під час святкувань у черговий раз створила благодатний ґрунт для різноманітних політичних спекуляцій. І, звісно ж, для застосування маніпулятивних прийомів у дискусії.

 

Взагалі, непереборна тяга переводити нинішні політичні «розбірки» в минуле видається родовою ознакою української політики. Очевидно, що всі ці намагання «причепитися» до героїчного минулого – незалежно від партійної приналежності і системи історичних координат – надиктовано нинішньою неспроможністю пропонувати реальні рішення актуальних проблем нашого життя.

 

Відсутність переконливих раціональних аргументів і доказів власної суспільної затребуваності, брак конкретних досягнень і успіхів – усе це змушує політиків раз у раз шукати опори в історичному минулому. Причому на суто демагогічному, примітивному рівні, вульгарно намагаючись навісити ярлики «свій-чужий» на історичні події та постаті.

 

«Безпідставні твердження», «надузагальнення», «апелювання до емоцій», «маніпулювання стереотипами», «демонізація опонентів», «фальшиві аналогії» – в рамках цього нехитрого набору маніпулятивних прийомів відбувається практично будь-яка дискусія на історичні теми.

 

Мета відповідального політика в таких суперечках очевидна – сприяти цілісності держави, суспільній єдності, спокою і стабільності. Але весь досвід наших ток-шоу свідчить, що головна мета українських політиків під час публічних обговорень (попри ритуальні заклинання щодо єдності) – це створити «образ ворога», використовуючи при цьому весь набір стереотипів, сформованих у часи холодної війни. І за допомогою відвертої демагогії спробувати покласти на політичних опонентів відповідальність за нинішнє становище держави і її громадян. Чи може бути інакше, коли історичні події й контекст навколо них спеціальним чином використовують для досягнення суто технологічних цілей – наприклад, для маргіналізації електорально несприятливих регіонів? Запитання, звісно, риторичне.

 

До речі, в результаті (чи, як полюбляє говорити один колишній сумновідомий телеаналітик, «у сухому залишку») всіх цих комбінацій часом отримуємо фантасмагоричні поєднання – одеський «сміттєвий король» і за сумісництвом лідер партії «Родина» Ігор Марков виступає апологетом червоного прапора й ініціює відповідні акції своїх прихильників у Львові, які мають явно провокаційний характер. Цікаво знати, чи так само пан Марков захищатиме використання червоного прапору восени, в день річниці жовтневого перевороту, організатори якого мали цілком відому практику у ставленні до капіталістів, подібних до того ж таки «сміттєвого короля»?

 

Втім, цей приклад лише зайвий раз засвідчує, що історичне минуле виступає поживним середовищем для безвідповідальних політичних маніпуляторів. Якщо судити з численних оцінок подібних дискусій на інтернет-форумах, зусилля останніх усе частіше викликають лише відторгнення й огиду з боку нормальних відповідальних людей.

 

Але ці ж зусилля здатні впливати на відверто маргінальну частину аудиторії, розпалюючи нездорові пристрасті і провокуючи непередбачувані наслідки. Можливо, саме про ці наслідки варто було б усерйоз замислитися політичним ляльководам. А поки що політичні коментатори відпрацьовують обов’язкову програму до пам’ятних дат, нагадуючи їжачків зі старого анекдоту: «Їжачки плакали, кололись, але продовжували лізти на кактус» .

 

«Велика політика», «Інтер», 29.04.2011

 

«А теперь тема Дня Победы, 9 Мая.

 

Вадим Колесніченко, ПРУ. Мы постоянно пытаемся кого-то в чем-то обвинять. Украина – самостоятельное государство. Она имеет свое право на свою политику. При оценке действий Европарламента мы должны понимать перспективу развития нашего государства. Открывать ящик Пандоры никому не позволено. Давайте вспомним, что произошло из-за пакта Молотова – Риббентропа. Представим, что мы соглашаемся с оценкой европейских стран пересмотра результатов войны. Значит, дальше, вполне очевидно, пересмотр итогов Ялтинской конференции, а затем – пересмотр территориальных полномочий каждого государства. У нас с Венгрией и Молдавией могут возникнуть вопросы. Любые действия нужно просчитывать, мы защитили историческую справедливость, мы должны поставить заслон на перспективу у всех, кто пожелал бы отщипнуть у Украины территорию.

 

…Вадим Колесніченко, ПР. Очень тревожные тенденции, о которых вы сказали. Нам нужно объединять наше общество с той идеей, что мы не должны внутри делиться. Мы должны обеспечить рост патриотизма, чтобы никто никогда не смог отчленить те части территории, на которые кто-либо претендует.

Политика, которую ведет президент Украины, направлена на одно – на защиту наших границ. И очень важна сегодня та стабильность, которую мы пытаемся сохранить. Я считаю, что это одно из ключевых решений.

 

...Олександр Чаленко, журналіст, Обозреватель. Вы сидите сейчас со мной в этой студии только благодаря этому пакту, благодаря империалистической политике Сталина. Благодаря нему была отщеплена Польша – то, что сейчас Западная Украина.

 

…Юрий Михальчишин, зам. главы фракции ВО Свобода во Львовском городском совете. Зі слів пана Колесніченко, першим фашистом був Данило Галицький. Логіка Колесніченко виходить із того, що кожен молодий українець, особливо у вишиванці, який пам’ятає своїх героїв і гордиться своєю мовою, для Колесніченка це фашист. І тому 46 млн українців – це потенційні фашисти. А якщо вони не бояться нинішньої диктатури – це нацистські фашисти. Він зараз сміється, бо він вичитує в Інтернеті різні матеріали, а потім пише стукацькі доноси в ГПУ – от чим він займається.

 

…Юрій Михальчишин, заступник глави фракції ВО “Свобода” у Львівській міській раді. У 43 році у Львові було створено девізію Галичина. У 39-му році, коли Червона армія прийшла на західну Україну, їх зустрічали з квітами. Уявіть собі, що треба було зробити за кілька років в окупації, щоб у цю девізію пішло записуватися 90 тис. українців на хвилі народного ентузіазму: цілі класи гімназій і університетів.

 

Вадим Колесніченко, ПРУ. А когда люди были заложниками, уничтожали близких и родственников? Кроме тех, кого готовила агентура, были обмануты. В прошлом году благодаря вашему совету были вывешены бигборды с “Девизия СС “Галичина”.

 

Ігор Марков, лідер партії “Родіна”. Так Нюрнбергский процесс в целом просто осудил фашизм. А СС “Галичина” – это структура Вермахта. В целом был осужден фашизм.

 

А еще по пакту. Мы благодаря ему приросли территориями, но получили проблему, из-за которой нашу страну уже колбасит 20 лет. И сегодняшняя дискуссия тому подтверждение. Существует 2 выхода – либо федерализация, либо как в Чехословакии. У нас все разное, у нас разная ментальность.

 

…Ігор Марков, лідер партії “Родіна”. Вы не сравнивайте ветеранов Вермахта и УПА. Ветераны Вермахта – наши враги. Врага можно уважать. УПА – это предатели, которые стреляли своих в спину.

 

…Вадим Колесніческо, ПРУ. Мы имеем открытые процессы 60-х годом, когда ГП расстреливала. Но реальные протоколы допросов. Когда в СБУ уничтожали дела за последние 5 лет, о сих пор не реабилитированы люди, которые были по колена в крови. Центр Разумкова провел социологию, сегодня люди больше поддерживают примирение воинов Вермахта и Красной Армии, но не поддерживают примирения с УПА. Потому что это были коллаборанты, которые стреляли в своих в спину.

 

Людмила Гриневич, кандидат історичних наук. Сделали ошибочку, забыли добавить, что этим же законом флаг победы объявлен законодательно государственной реликвией России. В этом законе нам предлагают не только 9 мая, а на протяжении целого года этот флаг повесить и не снимать. И последнее, что я хочу сказать, – принятие этого закона – это попытка создать единое гуманитарное пространство с Россией, но не в этом беда. А на основании системы ценностей, которые отрицают реальную преступность сталинского и гитлеровского режима, которые пытаются сфальсифицировать факты войны. Говорят о том, что Берлин освободили, а то, что за три недели там изнасиловали 90 тыс. женщин – об этом умалчивают. А третья позиция УПА. Есть статистика, больше 20 тыс. человек погибли от рук УПА. Но во время чекистских операций было уничтожено около 140 тыс. мирных украинцев, которые были под видом УПА. УПА была антисталинским движением, подобного в Европе движения не было. Мы объединимся, когда мы будем одинаково уважать и тех бойцов, которые воевали к красных рядах, а тех, которые воевали в УПА. И при этом будем презирать военных преступников и не будем молчать и замалчивать правду.

 

…Вадим Колесніченко, ПР. ООН сказала, что вы на стороне преступников. Трижды приняли резолюцию о недопустимости реабилитации фашистских пособников.

 

…Вадим Колесніченко, ПРУ. Есть реальный живой человек – во Львовской области, она была учителем. Она за 2 года два раза в одном и том же доме не ночевала, потому что ее убивали. Жительница Черкасской области. Вот проблема.

 

…Вадим Колесніченко, (ПР): Так давайте выйдем из ООН, потому что они не признают права коллаборантов».

 

Орієнтація «задом наперед» виявляється в українських політиків і в оцінці нещодавніх подій. Тема «Юлія Тимошенко як головний винуватець всіх наших проблем» перетворилася на довготривалий серіал, регулярно в різних форматах виникаючи на різних ток-шоу. Давно сформувалася й акторська кочова бригада – Інна Богословська, Володимир Олійник, Олена Бондаренко, Владислав Лук’янов з боку партії влади, Олег Медведєв, Сергій Соболєв, Григорій Немиря – з боку БЮТ, із періодичним залученням інших «зірок». Кочова бригада старанно рухається замкнутим колом усе тих же звинувачень і спростувань. Якщо продовжити серіальні аналогії, то за настроєм усе це нагадує завершення останнього сезону обридлого серіалу, коли вже нецікаво й акторам, і глядачам, але сітку сформовано, альтернативи немає, тому доводиться з останніх сил дотягувати сюжет.

 

Все це є наслідком стратегії «задом наперед». Опозиціонери розраховують на те, що їхні «подвиги» при владі вже забули, натомість провладні спікери намагаються ці самі «подвиги» якось освіжити в пам’яті аудиторії, щоб замаскувати власні «досягнення». В цьому ретрорежимі вже багато років функціонує український політикум, лише перед черговими виборами з натугою згадуючи, що громадяни окрім проклять на адресу попередників ще очікують (як правило – марно) і якихось пропозицій щодо вирішення конкретних проблем.

 

У програмі Анни Безулик «РесПубліка» (5 канал, 28 квітня) питання про можливість денонсування чи перегляду невигідних для України газових угод розглядалося дещо несподівано для опонентів, які явно готувалися до проголошення звичних мантр.

 

Для прихильників Тимошенко денонсація (хай навіть теоретична) означає фактичне засвідчення невигідності укладених нею свого часу угод.

 

У свою чергу для провладного спікера визнання самої можливості перегляду угод Тимошенко підриває цінність Харківських угод як єдино можливих і рятівних для України.

 

Тож глядачі стали свідками спроб опонентів відійти від конкретної відповіді на конкретні питання, як кажуть технологи, «відійти в образ», жонглювати загальними термінами на кшталт «зрада національних інтересів», «продаж національного суверенітету», «зростання економіки». І всі ці засоби застосовано, аби замаскувати той факт, що всі згадані угоди мали в основі або персональний політичний інтерес, або фінансову вигоду певної групи осіб. Як саме це відбувалося в ефірі, можна простежити нижче за фрагментами стенограми:

 

«РесПубліка», 5 канал, 28.04.2011

 

«Валерій Чалий, заступник генерального директора центру Разумкова, координатор напрямку Європейський вибір Уряду змін: "Ну ми політичні оцінки почули. Якщо дозволите професійне. Перша, щоб люди зрозуміли, що відбулось. 5 мільярдів, про які говорить Валерій Ілліч, насправді 3 і насправді вони лежать як борг України на рахунках Мінфіну. Ви можете перевірити. Це борг України сьогодні перед Росією. Цей борг буде зростати кожного року. 3 мільярди, наступного десь 4. І тільки після 2019 року взаємозаліком цей борг буде зарахований в оплату перебування Чорноморського флоту. Тому ніякої знижки, я це стверджую, немає. Є відтермінування цих виплат і інший спосіб оплати. Друге. Дійсно уряд отримав певне послаблення ситуації".

 

Анна Безулик, ведуча: "Давайте подивимося цитату. Прошу. "Харківські домовленості з Росією, як запевняв громадськість Президент Янукович, мали заощадити Україні близько 3 мільярдів в 2010 році і в наступні 10 років по 4 мільярди щорічно. Отже загальна сума зекономлена на зниженні ціни на газ мала становити близько 40 мільярдів доларів. Завдяки цьому Президент обіцяв не підвищувати ціну на газ для населення і тарифи на житлово-комунальні послуги при наймі в 2010 році. Проте Президент не дотримав своїх обіцянок. З 1 серпня 2010 року тарифи на газ для населення були підвищенні на 50%. Аналогічне підвищення вартості пального для підприємств теплокомуненерго призвело до зростання тарифів на послуги ЖКГ у більшості регіонів країни. Рік потому виникає резонне запитання – у чиїх інтересах підписувались харківські угоди?", – Дмитро Марунич, інформагентство Главком, 22 квітня 2011 року".

 

Валерій Чалий, заступник генерального директора центру Разумкова, координатор напрямку Європейський вибір Уряду змін: "Якщо серйозно говорити, треба подивитись журнал Форбс. Подивіться хто збільшив в Україні свої статки, в яких секторах, зокрема, металургійні комбінати, хімічні комбінати. Тобто, ця знижка фактично пішла в плюс виробникам. Вона дала можливість дійсно хімічній промисловості вижити перший період і свій економічний якийсь результат дала. Але стратегічно це буде провал. А люди від цього абсолютно не виграли".

 

Валерій Коновалюк, заступник голова фракції Партії регіонів: "Это, знаете, сверх непрофессиональная тока зрения. Если взять две эти ведущие экспортные отрасли Украины, металлургия и химия, где практически сегодня работает более миллиона человек, то наверное надо оценивать не только, что эти люди сохранили рабочие места и могли получать заработную плату. Но то, что рейтинг Украины за последний год трижды повышался, вы не можете отрицать. Поэтому когда все эти исследования касаются стоимости активов. А после кризиса действительно стоимость активов повышается. Я вспомнил то, что для нас важно, чтобы ситуация экономическая в стране соответствовала уровню ожидания в обществе. Потому что рост экономики в 4% после 15-процентного падения экономики в 2009 году, очень трудно очень быстро локализовать".

 

Анна Безулик, ведуча: "Моє завдання робити телевечір. Будь ласка, денонсація можлива чи ні?".

 

Валерій Коновалюк, заступник голова фракції Партії регіонів: "Денонсация невозможна. Поскольку это обязательство государства Украина. И мы следовали той ситуации, которая сложилась сразу же после президентских выборов. Вы знаете, очень много неправды и вранья вокруг всей ситуации. И в том числе и политике с принятием ратифицированием этих соглашений. Поэтому коллега Парубий, он после памятных заседаний в парламенте еще месяц доказывал, что шашки бросала Партия регионов. Я думаю, что если отделить зерна от плевел, то мы реально поймем. Откровенно скажите, что денонсация это значит увеличение стоимости газа, коммунальных услуг настолько, что просто остановиться промышленность и экономика, что люди потеряют работу".

 

Сергій Рахманін, політичний оглядач газети "Дзеркало тижня": "Я почув слово брехня. На превеликий жаль, без відповіді залишилось дуже важливе, але дуже просте питання. Наводили слова Віктора Федоровича Януковича, який за власною ініціативою одноосібно, його ніхто до цього не спонукав, сказав про те, що ціна на газ для споживачів не буде підвищуватись. А ви сьогодні говорите, що вона була б ще більшою якби не харківські угоди. Але він говорив про те, що вона не буде збільшуватись від тієї ціни, яка була. Так у мене питання – від свідомо ошукав своїх виборців, свідомо їм брехав, чи він просто не міг рахувати. І навіть не знає що гірше для людини?".

 

Валерій Коновалюк, заступник голова фракції Партії регіонів: "Я вам отвечу на этот вопрос. Прекрасно понимаете, что за последние 5 лет было взято кредитов более 100 миллиардов долларов".

 

Сергій Рахманін, політичний оглядач газети "Дзеркало тижня": "Я як раз не про це. Віктор Федорович брехав чи не вміє рахувати?".

 

Валерій Коновалюк, заступник голова фракції Партії регіонів: "Дослушайте. И когда было продолжено сотрудничество с Международным валютным фондом, одним из требований было приведение тарифов в рыночное состояние. И требовал фонд значительно большего повышения тарифов на жилищно-коммунальные услуги. Поэтому здесь мы обязаны. Если бы не было кредитов, не было бы выплат, мы бы не удержали сегодня цены".

 

Анна Безулик, ведуча: "Уточнення до запитання – насправді це дійсно важливий нюанс. Ми всі знали, зокрема, що це до того, що запитував Сергій, що існує це вимога МВФ. Це відкрита інформація. При чому це тягнеться вже не перший рік. Вимога збільшення тарифів і є обіцянка – вони не будуть збільшуватися. Ну що відбулося насправді, ми знаємо".

 

Валерій Коновалюк, заступник голова фракції Партії регіонів: "Фактически сейчас остановили процесс повышения тарифов, после этого после этого МВФ перестал кредитовать Украину. После этого на нас легла нагрузка платежный баланс компании. Я думаю, что это в какой-то степени сразу же сократит расходы бюджета на социальные программы. Потому что долги нам надо платить. Либо государства окажется в состоянии дефолта и банкротства".

 

Анна Безулик, ведуча: "Пане Олег, амортизація чи денонсація?".

 

Олег Медведєв, політтехнолог: "Денонсація питання не просте. Тому що, як правильно сказав Валерій Чалий, угода побудована хитро. Немає насправді ніякої знижки, а є накопичення боргу України і в будь-який момент, коли відбудеться денонсація, постане питання не про нову ціну на газ, а про повернення боргів. Тому так побудована угода. Щодо можливості денонсації? Безумовно, в цій Верховній Раді денонсації не буде. Але я хотів би одну репліку сказати про інше. Ми зараз дискутуємо, вдумайтесь, сенс нашої дискусії – а выгодно ли мы торгонули Родиной, Валерий Ильич? Знизили чи не знизили ціну, вигідно чи не вигідно було в будь-якому випадку. По-перше відкрию страшну таємницю аудиторії, якщо скажу, що ціна на газ для населення жодного стосунку до ціни на російський газ немає, бо для потреб домогосподарств іде дешевий газ внутрішнього українського видобутку, який зараз, замість того, щоб за дешево іти населенню, здешевлює витрати ваших однопартійців героїв рейтингу в журналі Форбс. Але сама просто якась шокуючи постановка питання – вигідно чи невигідно. Є речі, які не продаються. Не можна продавати батька, не можна продавати матір, не можна продавати Батьківщину, не можна продавати державний суверенітет, не можна продавати залежність навіть в тих випадках, якщо б це було вигідно. А коли це ще й невигідно, то це взагалі подвійна аморальність ваших харківських угод".

 

Анна Безулик, ведуча: "Я хотіла насправді менш поетично більш стримано переформулювати але воно є важливим. Скажіть, будь ласка, от наскільки в принципі можливий в політиці, в державній політиці, в міжнародній політиці такого роду взаємообмін, Комерційний обмін, комерційні вигоди на можливість повністю контролювати ситуацію на території своєї країни, самостійно вирішувати питання власної національної безпеки і так далі. Ну ви про це говорили поетично. Я формулюю більш коректно".

 

Валерій Коновалюк, заступник голова фракції Партії регіонів: "Знаете, я подобный пафос слушаю давно. Говорят люди о продаже Родины и национальных интересов. Те, которые как всегда закрывали глаза, как эту Родину продавали последние 5 лет. Вас же не интересовала ситуация с государственными финансами, с долгами, которые набрало предыдущее правительство и предыдущий президент. Вас же не интересовало почему мы проиграли спор за остров Змеиный и так далее. Вы сегодня пытаетесь на этом фоне абсолютно ничего не значащим, не определяющим. Потому что флот бы пребывал до 2022 года, как я уже сказал. Но вы забыли, что каждый день государству требуются определенные возможности нормально вылезти как из долговой ямы, так и с такого социально-экономического положения. Эта программа и выступление отдельных лиц убеждает меня, что против Украины действительно предпринимаются абсолютно, скажем так, диверсионные действия с точки зрения зомбирования и влияние на информационное пространство. Да, безусловно, Украина не нужна никому ни сильной, ни развивающейся и так далее. Вы хотите, чтоб этот конфликт тлел до тех пор, пока не наступит очередная избирательная компания, чтоб потом прийти в парламент. А с чем вы придете. Хотя бы одно дело, за которое вы брались 5 лет назад, вы сделали? Я думаю, нет. Поэтому не мешайте сегодня выводить страну из этого состояния. Поэтому о патриотизме мы можем говорить очень много. Я вам могу зацитировать слова Хиллари Клинтон, там, могу зацитировать слова Расмуссена, генсека НАТО о том, как они отнеслись к пролонгацией по Черноморскому флоту, позитивно. Нет тут никакой проблемы. Потому что международные эксперты прекрасно понимают, на чем это все построено, понимают, в какой оказалась ситуации в цене на газ Украина. И формула предполагает, когда подписывали соглашение, цена на нефть была 70 долларов, сейчас 125. Практически в два раза".

 

Анна Безулик, ведуча: "Валерій Ілліч, дивіться, ви згадали про міжнародних експертів. О зокрема оцінки. Це польський центр східних досліджень. Цитата: "Київ де-факто обмежив свою суверенність у політиці безпеки. Перекреслені шанси на вступ України до ЄС". Ну як до цього реагує населення, ставлення неоднозначне. Ми з вами знаємо. Але тим не менш, я цитую: "Харківські угоди є найбільшим за останні роки успіхом Росії в регіоні, підтверджують великі можливості Москви в моделюванні ситуації в справах безпеки в Східній Європі і так далі".

 

Валерій Коновалюк, заступник голова фракції Партії регіонів: "Почему сегодня, я могу перечислить украинские неправительственные организации, которые получают щедрые гранты, которые финансируются исключительно для это цели. Но еще раз говорю, если авторитетные эксперты, лидеры других государств, ведущих государств мира, еще раз хочу подчеркнуть, что сегодня эти соглашения дали нам возможность впервые провести инвентаризацию объектов Черноморского флота, 375 земельных участков, недвижимого имущества. Мы сегодня выходим на справедливую цену аренды базы Черноморского флота и тех обязательств, которые берет Российская Федерация на себя для развития полуострова, для улучшения экологического состояния, развития инфраструктуры. Почему вы об этом не говорите?"

 

Анна Безулик, ведуча: Влада, ви як її представник, готова денонсувати ці угоди, якщо буде зрозуміло, що вони наносять шкоду безпеці держави?".

 

Валерій Коновалюк, заступник голова фракції Партії регіонів: "Я сторонник того, чтобы в каждом подобном соглашении исключительно все строилось на основе национальных интересов. Это первое. Второе. Украина не Болгария. Мы, к сожалению, сегодня потребляем газа столько, сколько Германия. Хотя Германии в два раза больше населения и в 20 раз больше объем экономики. Это вопрос ко всем к нам. Потому что с такой энергоемкой экономикой мы не сможет реально вылезти из этой ямы, какой бы цена на газ не была. Я вот Валерию пообещал, я обязательно подготовлю, и вам подготовлю, платежки, сколько бы вы платили реальную цену за жилищно-коммунальные услуги, если бы не было этого соглашения, не было скидки на 100 долларов на газ".

 

Анна Безулик, ведуча: "Валерій Ілліч, якщо чесно, я трошки заплуталася. Ви вважаєте угоди 2009 року не такими вже й поганими? Тобто, для України за наших обставин прийнятними, правильно?".

 

Валерій Коновалюк, заступник голова фракції Партії регіонів: "Изначально мы критиковали эти соглашения".

 

Анна Безулик, ведуча: "І критикуєте. Тому я здивувалася".

 

...Анна Безулик, ведуча: "Це об’єднає всі політичні сили країни. Чи буде прагнення переглянути угоди 2009 року підтримане всіма без винятку політиками?".

 

Валерій Коновалюк, заступник голова фракції Партії регіонів: "Я, при такой постановке вопроса, просто удивляюсь тому, что реально преступное соглашение 2009 года, которое было подписано и Украина несет сегодня колоссальные экономические потери, почему вы не требуете уголовной ответственности тех лиц, которые это подписали. Ведь вы нигде не выступаете с требованием наказать тех, кто действительно, скажем так, обокрал народ, правильно".

 

Валерій Чалий, заступник генерального директора центру Разумкова, координатор напрямку Європейський вибір Уряду змін: "Если вы говорите обо мне, то я знаю, что Тимошенко ходит на допросы постоянно по этому вопросу".

 

Валерій Коновалюк, заступник голова фракції Партії регіонів: "И делает из этого шоу. По-моему, вы там работаете по полной программе".

 

Олег Медведєв, політтехнолог: "Дешевий газ, як і сир, буває тільки в мишоловці. Як раз те, що відбулося з харківськими угодами, воно показує, що є альтернативою ринковому ціноутворенню на газ ринковим стосункам. Альтернативою, на жаль, довела ваша влада, Валерію Ілліч, є продажі душі і тіла. Це один підхід. Інший підхід, який відповідає національним інтересам, це була укладена стандартна угода, яка має стандартну формулу ціноутворення характерну для всіх європейських країн, це перше. Друге – до таких угод кожного року всі європейські країни мають на багато років розраховані угоди з "Газпромом". Але вони кожного року сідають на переговори і узгоджують додатково ціну на наступний рік. Йдеться про знижки. І на 2011 рік Німеччина, Польща, Латвія і ціла низка європейських країн повела з "Газпромом" додаткові переговори і добилася суттєвих знижок. Економічні переговори. Бо вони ніхто не чув, щоб Німеччина чи Естонія, чи Латвія, чи Польща поступилися б територією, чи частиною національного суверенітету. Тому є логіка політичних переговорів і політичних поступок, а є логіка економічних переговорів".

 

Анна Безулик, ведуча: "Ви будете підтримувати перегляд, якщо він буде на користь державі?".

 

Олег Медведєв, політ технолог: "На жаль, від того чи буду я підтримувати чи ні нічого не залежить. Але контракт, який критикує Валерій Ілліч, він таку можливість дає. І шляхом двосторонніх переговорів, і шляхом звернення до Стокгольмського арбітражу. В Стокгольмському арбітражі ваша політична сила показала добре вміння відстоювати інтереси коли йшлося про компанію "РосУкрЕнерго", якій треба було повернути і віддати державний газ. Тепер використати цей досвід. Попрацюйте в Стокгольмському арбітражному суді не для "РосУкрЕнерго", а для держави, яка називається Україною"».

 

 

Проект «Моніторинг політичної пропаганди та маніпулятивних технологій у випусках щотижневих підсумкових інформаційно-політичних програм та політичних ток-шоу» здійснюється громадською організацією «Телекритика» за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду