«Репортери без кордонів» закликають голову Нацради провести чесний і відкритий розподіл цифрових частот

00:00,
25 Серпня 2011
1085

«Репортери без кордонів» закликають голову Нацради провести чесний і відкритий розподіл цифрових частот

00:00,
25 Серпня 2011
1085
«Репортери без кордонів» закликають голову Нацради провести чесний і відкритий розподіл цифрових частот
Міжнародна журналістська організація «Репортери без кордонів» висловила стурбованість щодо результатів цифрового конкурсу в Україні та в листі закликала голову Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Володимира Манжосова провести чесний і відкритий розподіл цифрових частот.

Про це «Телекритику» повідомила представник «Репортерів без кордонів» в Україні Оксана Романюк.

 

Наводимо текст листа «Репортерів без кордонів» повністю:

 
 

Володимиру Манжосову,

 

Голові Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення

 

Париж, 25 серпня 2011

 

Шановний пане Манжосов,

 

 

«Репортери без кордонів», міжнародна організація, що захищає свободу слова по всьому світу, хотіла би привернути вашу увагу до скрутного положення, в якому опинилось багато українських регіональних та національних телеканалів в результаті конкурсу на розподіл місць у цифровому мультиплексі, підсумки якого було оголошено Нацрадою 16, 17, та 18 серпня.

 

 

Ми стурбовані такими результатами конкурсу, оскільки в них не дотримано принципів незалежності та плюралізму ЗМІ, що гарантуються статтею 34 Конституції України. Якщо ці результати не буде змінено, це не віщує нічого хорошого для становища українських ЗМІ. Прихована цензура, що здійснюється шляхом упередженого розподілу частот, матиме згубні наслідки для свободи слова в Україні.

 

 

Критерії виділення частот були непрозорими. Відомі регіональні телеканали, такі, як 9 Канал, Чорноморська ТРК, ЗІК, Рівне-1, та багато інших, не отримали цифрових частот. Натомість, п'ять телеканалів - «Новий формат ТВ», «Партнер ТБ», «ТВ Вибір», «Лідер ТВ», та «Аріадна ТВ», отримали переважну кількість місць в цифровому мультиплексі, не дивлячись на те, що їх було створено напередодні конкурсу, і всі вони зареєстровані в Києві.

 

 Критерії розподілу частот на національному рівні також потребують прояснення. Результати конкурсу, оголошені 18 серпня, викликають стурбованість щодо незалежності ЗМІ, адже більшість частот було надано каналам, які відомі своїми зв'язками з владою.

 

 

Виключення багатьох телеканалів з цифрового віщання нанесе серйозний удар по плюралізму ЗМІ в Україні. Багато регіональних каналів можуть взагалі закритись через збитковість, адже вони можуть втратити прибуток з реклами.

 

 

Наша організація приєднується до всіх тих, хто вже висловився з вимогою провести чесний і відкритий розподіл цифрових частот, у відповідності з Європейською конвенцією прав людини та іншими міжнародними угодами, які було підписано і ратифіковано Україною.

 

 

Дякуємо заздалегідь за те, що ви розціните наш заклик як важливий,

 

Щиро,

 

Жан-Франсуа Жульяр,

 

Генеральний секретар «Репортерів без кордонів»

 

 

Як повідомляла «Телекритика», 18 серпня Нацрада визначила переможців конкурсу на вільні місця в цифрових мультиплексах (багатоканальні телемережі МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5) із загальнонаціональним покриттям. Було розподілено усі 28 місць. Вісім телекомпаній отримали право мовити у форматі підвищеної якості HD («Інтер», «Україна», «Кіноточка», ТОНІС, «Мега», Enter music, «МТВ Україна», «Банк ТV»).

 

16 та 17 серпня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення визначила переможців конкурсу на вільні місця в цифровому мультиплексі МХ-5 із регіональним покриттям.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду