Президентські вибори та медіаігри Путіна. Погляд із Франції

00:00,
25 Лютого 2012
1489

Президентські вибори та медіаігри Путіна. Погляд із Франції

00:00,
25 Лютого 2012
1489
Президентські вибори та медіаігри Путіна. Погляд із Франції
Російська влада зневажає журналістів і сподівається на те, що їх легко можна змусити замовкнути.

«Незалежно від того, чи це зміна стратегії Кремля, чи синхронні ініціативи запопадливих підлеглих, ці інтриги слід негайно припинити, – заявили «Репортери без кордонів». – Попереджувальний постріл у бік радіостанції “Эхо Москвы” провідного акціонера – це останній із низки кроків, мета яких – реорганізувати незалежні медіа».

Подібно до сміховинного звинувачення у «запроданстві іноземцям», ця хитромудра поведінка відображає, передусім, посилену тривогу влади та її союзників розмахом опозиційного руху, з яким вони зіткнулися у переддень березневих президентських виборів. Це віддзеркалює також зневагу до журналістів і сподівання на те, що їх легко можна змусити замовкнути.

Тим часом телекомпанія «Дождь» отримала факс від московської прокуратури з вимогою надати докладну інформацію про те, з яких джерел фінансувалося висвітлення нею масових демонстрацій з 10 по 24 грудня на знак протесту проти фальсифікації (парламентських) виборів.

Поштовх розслідуванню дав запит, надісланий наприкінці грудня Робертом Шлеґелем – депутатом Держдуми від партії «Единая Россия», колишнім речником прокремлівського молодіжного руху «Наши». Він заявив журналістам, що вважає телевізійну станцію «Дождь» інформаційним спонсором демонстрацій опозиції. За словами Шлеґеля, важливо перевірити твердження, чи не фінансувалися демонстрації та їхнє висвітлення «з-за кордону».

Власник телестанції Наталя Синдєєва заявила, що її юристи готують відповідь на вимогу генеральної прокуратури. Теперішній кошторис телестанції покривається за рахунок її власних фінансових ресурсів, фондів її чоловіка та заробітків від реклами, додала вона.

За два дні до цього радіостанція «Эхо Москвы», що є одним із провідних у Росії незалежних мовників, оголосила про майбутній розпуск її правління директорів. На цьому наполягає головний акціонер – «Газпром», що частково належить державі і є близьким союзником Кремля.

Хоча 2001 року «Эхо Москвы», як і популярний НТВ, придбав «Газпром», досі радіостанції вдавалося дотримуватися незалежної позиції.

Відстоюючи свою вимогу звільнити правління директорів, холдинг «Газпром-Медиа» заявив, що він керувався прагненням цільового використання менеджментом своїх фондів і тим, щоб радіостанція «привертала більшу увагу аудиторії, яка представляє різні сторони». Можна тільки дивуватися, що цю вимогу було висунуто за декілька тижнів до президентських виборів і за місяць до того, як Владімір Путін звинуватив радіостанцію: «Вы меня на “Эхе” с утра до ночи поносом обливаете».

На цьому наголосили журналісти радіостанції в оприлюдненій 14 лютого заяві. Вони стверджують, що стали жертвою політичного тиску. «Ми розуміємо, що Газпром-Медиа” не міг зреагувати на критику радіостанції вищими офіційними чинами Росії», – ішлося в ній.

«Репортери без кордонів» звернулися з «настирливим закликом до Газпром-Медиа”» пояснити, чому так швидко знадобилося повністю міняти склад правління директорів. Хвиля посадових змін у сфері медіа через два місяці після звільнення головного редактора журналу «Kоммерсант-Власть» тільки посилює враження, що чиниться загальна спроба притиснути журналістів.

Внаслідок призначеної на 29 березня перетасовки правління директорів «Эхо Москвы» «Газпром» замість теперішніх чотирьох місць матиме п’ять. Теперішні представники у ньюзрумі, зокрема головний редактор Алєксєй Венедіктов та два незалежних директори, підуть у відставку. Журналісти вже обрали їм заміну і наполягають на тому, щоби редакційна політика радіостанції та штат ньюзруму залишилися незмінними.

«Газпром-Медіа» не відповів на пропозицію власниці телеканалу «Дождь» Синдєєвої та кандидата в президенти Міхаїла Прохорова придбати 66 відсотків акцій «Эхо Москвы». Раніше компанія постійно відкидала такі пропозиції журналістів телестанції.

Звинувачення проти телекомпанії «Дождь» мають багато спільного з твердженням прем’єр-міністра Путіна, що антиурядових протестувальників підбурював держдепартамент США. Однією з цілей здійсненої в переддень грудневих парламентських виборів серії кібер-атак на незалежні новинні сайти була телестанція «Дождь». Їй довелося також захищати в «Роскомнадзоре» висвітлення грудневих протестів. Ретельно дослідивши записи, відомство дійшло висновку, що в них немає нічого хибного.

Джерело: Репортери без кордонів (RSF)

Переклад: Аркадій Сидорук

Читайте також: Президентські вибори та медіаігри Путіна. Погляд з Америки

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Володимир Путін та Олексій Венедиктов / aifudm.net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду