Журналістів звинуватили у спробі вплинути на вибори Папи Римського

00:00,
24 Лютого 2013
1168

Журналістів звинуватили у спробі вплинути на вибори Папи Римського

00:00,
24 Лютого 2013
1168
Журналістів звинуватили у спробі вплинути на вибори Папи Римського
У Ватикані назвали чутками публікації про причини зречення Бенедикта XVI.

Деякі італійські медіа пов`язали це рішення із справами щодо сексу, грошей та священиків-геїв

Ватикан спростовує поширювані італійськими ЗМІ «чутки», що рішення Бенедикта XVI спонукали справи, пов’язані з сексом, грішми та священиками-геями, повідомляє CNN.

Державний секретар Ватикану Тарчізіо Бертоне (Tarcisio Bertone) висловив жаль, що у переддень того, як кардинали римсько-католицької церкви збираються обрати нового Папу Римського, широко розповсюджуються «часто неперевірені, повністю неправдиві новини чи ті, які неможливо перевірити».

За його словами, ці необґрунтовані історії «завдають серйозної шкоди особам та установам» і є спробою вплинути на волевиявлення кардиналів «через громадську думку».

Бертоне не торкнувся конкретних тверджень, вперше опублікованих  у четвер і п'ятницю найпоширенішою в Італії щоденною газетою La Repubblica.

У центрі газетних історій – проведене торік трьома кардиналами розслідування скандалу, пов'язаного з витоком інформації з Ватикану.

La Repubblica з посиланням на неназвані джерела, обізнані з цим  розслідуванням, стверджує: воно  виявило ряд скандалів, пов'язаних з сексом, грішми і владою, що стосуються кардиналів, священиків і мирян, які працюють у Ватикані.

Федеріко Ломбарді (Federico Lombardi), який очолює службу преси Ватікану, відмовився у четвер на прес-конференції коментувати статтю, опубліковану в La Repubblica.

Джон Аллен (John Allen) - старший аналітик CNN з питань, пов’язаних з Ватиканом, і кореспондент National Catholic Reporter висловив в опублікованій у п'ятницю, статті думку, що спекуляції без посилання на джерела про існування у Ватикані «гей-лобі» слід сприймати з недовірою.

Йому невідомо напевно, чи троє кардиналів проводили розслідування «мережі, що ґрунтується на сексуальній орієнтації». Як додав пан Аллен, було б трохи дивно, якби воно не відбулося. Адже   минулі скандали, про які дізналася громадськість, свідчать, що духовенство причетне до гомосексуальних зв'язків.

Ймовірно, Папа Римський «повністю виснажився під кумулятивним впливом різних криз останніх восьми років», вважає пан Аллен: «Однак було б натяжкою встановлювати безпосередній зв’язок між усім цим і відставкою Бенедикта XVI.  Передусім треба прислухатися до його слів.  Він відходить від справ, бо старий і стомлений, а не через якусь конкретну кризу».

Натомість CNN згадує про гучний скандал 2012 року, пов'язаний з так званими Vatileaks. Він призвів до того, що дворецького Папи Римського Паоло Ґабріеле (Paolo Gabriele) було засуджено на гучному процесі за звинуваченням у викраденні приватних документів понтифікат до 18-місячного тюремного ув’язнення. Щоправда через декілька тижнів Бенедикт XVI помилував його.

«Однак уся справа про викриття корупції в церковній ієрархії завдалашкоди репутації Ватикану, - відзначає CNN. – Останні твердження медіа, незважаючи на енергійні заперечення Ватикану, можуть сприяти посиленню тиску для здійснення реформи».

Бенедикт XVI зречеться святого трону 28 лютого о 20:00. Це станеться через два з половиною тижні після того, як він шокував римо-католицький світ, оголосивши про відставку.

У суботу понтифік завершив духовне усамітнення і подякував духовенству, що приєдналося до нього, «за вміння, прихильність, любов і віру».

Бенедикт XVI зустрівся з президентом Італії Джорджо Наполітано. Ватикан охарактеризував цю зустріч як "особливо теплу й сердечну".

Святий Престол повідомив, що новий Папа Римський візьме участь в урочистостях, що відбудуться на Великдень, 31 березня.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Save America Foundation.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду