«Хоч із чортом лисим». Кому (не)вигідний запис телефонної розмови Медведчука із Сурковим

«Хоч із чортом лисим». Кому (не)вигідний запис телефонної розмови Медведчука із Сурковим

10:25,
2 Березня 2021
3613

«Хоч із чортом лисим». Кому (не)вигідний запис телефонної розмови Медведчука із Сурковим

10:25,
2 Березня 2021
3613
«Хоч із чортом лисим». Кому (не)вигідний запис телефонної розмови Медведчука із Сурковим
«Хоч із чортом лисим». Кому (не)вигідний запис телефонної розмови Медведчука із Сурковим
Злитий «Цензору» запис розмови «Європейська солідарність» називає маніпуляцією, а ось голова політради «ОПЗЖ» не поспішає заперечувати автентичність і наголошує на співпраці з Порошенком.

25 лютого українське видання «Цензор.нет» заявило, що отримало семихвилинний аудіозапис розмови двох людей, голоси яких схожі на голоси Віктора Медведчука і Владислава Суркова. Розмова відбувається в кінці 2014 року. Голоси спілкуються в невимушеному форматі, звертаючись одне до одного на «ти». Медведчук тоді був лідером руху «Український вибір» і щойно повернувся в українську політику. Суркова, помічника Путіна, називали «куратором» питань Донбасу та автором концепції так званої Новоросії. Говорять голоси, схожі на цих двох, про схеми постачання електроенергії на територію окупованого Росією Криму, а також обмін полоненими між Україною та проросійськими сепаратистами Донеччини та Луганщини. Останніх голос, схожий на Суркова, називає підопічними.

Чому цей запис з’явився саме зараз? Віктор Медведчук переживає свої не найкращі часи. На початку лютого запроваджено санкції проти Тараса Козака і його телеканалів, а за два тижні під санкції втрапив уже сам Медведчук і його дружина Оксана Марченко. Проросійські й російські медіа заявили про наступ на свободу слова та політичні репресії, а ось Кремль відреагував доволі мляво. У Медведчука спробували купити й запустити новий телеканал замість закритих трьох, але за годину ефіру супутниковий сигнал загадково зник. Відключила його точно не Нацрада, а хто — достеменно так досі й не відомо. Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данилов прокоментував вимкнення каналу іронічно: «Чи то технічна помилка, чи Божа кара».

Звідки взявся запис, хто його злив, «Цензор.нет» не розголошує. Можна лише вгадувати, кому вигідно — і кому дуже невигідно.

Зокрема в розмові кілька разів лунає прізвище тогочасного президента України Петра Порошенка, з яким Медведчук буцімто вів переговори. «Медведчук» запитує «Суркова», чи схвалює він його участь в організації обміну, й каже, що отримав мандат на це від Порошенка (а Путін цю ідею підтримав). «Сурков» нарікає, що Порошенко погано до нього ставиться, обіцяє сприяти «Медведчуку» в питанні обміну і якщо не стати «голубом миру», то «добре поводитися». «Медведчук» жартує, що Суркова «пропонували влаштувати міністром внутрішніх справ України». Втім жартували вони не весь час: зокрема «Медведчук» обурився, що в Україні ухвалили «не ту постанову» щодо постачання електроенергії до окупованого Криму.

Отже, тінь на Порошенка. Йому не раз закидали сприяння поверненню Медведчука в українську політику зокрема команда чинного президента Зеленського. Тож саме Офіс президента «Європейська солідарність» звинуватила в поширенні неправдивої інформації.

«Петро Порошенко підтримав ухвалу РНБО про застосування санкцій щодо Медведчука як політичне рішення, яке відповідає національним інтересам. Однак рішення РНБОУ щодо Медведчука Офіс Президента супроводжує брудною кампанією проти Петра Порошенка, поширюючи фейки, які не мають нічого спільного з реальністю. За інтенсивністю та тональністю цієї брудної кампанії складається враження, ніби 

Зеленський адресує її не Медведчуку та "ОПЗЖ", а скеровує проти Порошенка та “Європейської солідарності”. Так як він два роки боровся з Порошенком, а не з Путіним», — заявили у партії.

Співпрацю з Медведчуком однопартійці Порошенка не заперечують (це було б дивно, адже є чимало свідчень, зокрема й заяв експрезидента), але називають вимушеною — задля повернення полонених. Мовляв, для повернення полонених додому Порошенко співпрацював би і «з чортом лисим». І нагадують, що ініціатива ввести Медведчука в переговори походила від Ангели Меркель. «Саме команда Порошенка повністю відмовилася від російського газу. І цими рішеннями було забезпечено енергетичну незалежність України. Нарешті, саме команда Порошенка припинила постачання електрики до Криму з огляду на те, що відповідальність за забезпечення півострова має нести окупаційна влада», — кажуть в «Європейській солідарності». Зеленському ж закидають, що за його президентства активність Медведчука зросла, а Україна знов почала купувати електроенергію в Росії. Це Порошенко вже теж говорив, стверджуючи, що за його президентства Медведчук «голови підняти не міг».

Більш несподіваною є поведінка Медведчука. Невдовзі після появи скандального запису він дав інтерв’ю Бі-бі-сі — і не заперечив автентичності запису. Мовляв, голос справді схожий, чи справжній запис, він не впевнений, але всі озвучені в розмові питання з відома тогочасного президента Порошенка справді обговорював із Кремлем за тих часів. За словами Медведчука, він вів перемовини з Сурковим, а 2015 року компанія «Інтер РАО», яку явно лобіюють учасники розмови, уклала з «Укрінтеренерго» контракт на постачання електроенергії з Росії до України. А також домовились про «надійне і безперебійне енергопостачання Криму».

Медведчук ще раз нагадав, що отримав мандат на участь у процесі обміну полоненими «з рук» Порошенка. Що ж до жарту про Суркова — міністра внутрішніх справ він сказав, що у стосунках Порошенка із Сурковим «були якісь особливості». Мовляв, Порошенко міг, принаймні, жартома запропонувати таку посаду Суркову, хоч сам Медведчук і не чув цього особисто.

Із часів розслідування «Радіо Свобода» 2018 року «Порошенко і Медведчук. Спільники?» тема взаємин експрезидента та лідера проросійської опозиції — невичерпне джерело компромату, що шкодить передусім Порошенкові. І хоча «Детектор медіа» досить критично оцінив тогочасний набір доказів у розслідуванні, розмови про спільні бізнес-інтереси Порошенка й Медведчука точилися ще довго, та й тепер зринають регулярно. Нагадувати про це справді вигідно чинній владі, адже за контрастом із Порошенком, який начебто сприяв бізнесу Медведчука, Зеленський запровадив проти цього самого бізнесу санкції. Проте з риторики лідера «ОПЗЖ» випливає, що він і сам не проти зайвий раз наголосити на своїй співпраці з Порошенком (акцентуючи на тому, що це була ініціатива тогочасного президента).

Голова Служби безпеки України Іван Баканов в ефірі токшоу «Право на владу» сказав, що запис відправлять на експертизу, аби встановити справжність, а також долучать до кримінального провадження. «Детектор медіа» запитав СБУ, яке саме провадження малося на увазі, однак нам відповіли, що на розголошення цієї інформації немає дозволу слідчого. Нагадаємо, що санкції проти Медведчука ґрунтувалися зокрема на матеріалах СБУ.

А поки СБУ проводить експертизи, несподівану обізнаність в історії телефонної розмови Суркова з Медведчуком виявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Він в інтерв’ю Наталії Мосейчук з «1+1» сказав, що «якісь добрі люди взяли і опублікували» розмову Медведчука з Сурковим, і ця розмова не остання — «будуть ще». Розмова, за словами Авакова, відбувалась у грудні 2014 року, в перерві між боями за Іловайськ і Дебальцево. Тоді, мовляв, Медведчук прагнув повернути собі політичний вплив, і допоміг йому Порошенко. «Порошенко спробував приборкати цей механізм. Він вирішив, що він на цьому його егоїзмі вирішить свої якісь проблеми. І дав Медведчуку силу, якої той не мав. Ким Медведчук був після Революції? Де? Ніде», — сказав Аваков.

Ще один приклад нетипової поведінки — резонанс у російських медіа, вірніше, його майже цілковита відсутність. У російських медіа порівняно багато говорять про санкції проти Медведчука, його соратників і телеканалів. А ось запис розмови «Медведчука» з «Сурковим» пропагандистів не зацікавив. Навіть такі пропагандистські видання, як «Красная весна», що не пропускає жодного інфоприводу з України, повідомили лише про факт оприлюднення запису і що СБУ буде його вивчати.

Чи не єдине відоме російське медіа, яке хоч якось зафреймило появу запису — інформагентство «Регнум». У заголовок винесена частина фрази експерта з питань енергетики Дмитра Марунича, який назвав запис «фейковою сенсацією». За словами коментатора, особливої ваги аудіозапис не має, перевіряти там нема чого, а вкиданням «замовники хотіли переключити увагу, пов'язану з прізвищем Медведчука, із закриття телеканалів і персональних санкцій на інше». Залучення Марунича, який, нагадаємо, експерт з енергетики, а не політтехнологій, не було даремним.  Він сказав, що «поставки електроенергії з Росії погодили і прем'єр Яценюк, і президент Порошенко, тому Медведчук діяв у правовому полі».

Марунич не єдиний, хто це повторює. «Вести» цитують політкоментатора Михайла Чаплигу, завсідника й завзятого оборонця каналів Медведчука, який також переконує, що сенсації в записі розмови нема, та переводить увагу на Яценюка й Порошенка.

«Московский комсомолец» кілька днів тому зацитував допис політкоментатора Сергія Гайдая з українського сайту «Главред». Гайдай звинуватив Порошенка в тому, що він є «союзником» Медведчука — буцімто дав зелене світло його діяльності і «забезпечив Медведчука фінансовою базою». Політкоментатор веде до того, що після удару Зеленського по Медведчуку чимало прихильників Порошенка «замислились про підтримку» чинного президента.

Автор «Эха Москвы», який підписаний як Микола Воробйов, стверджує, що запис розмови — продовження «тиску» Офісу Зеленського на Медведчука, який тепер поширився ще й на Порошенка. Автор прогнозує, що проти Порошенка незабаром «можуть бути відновлені кримінальні справи» (насправді вже давно), а «Європейська солідарність» і ОПЗЖ «спробують розгойдати ситуацію через акції прямої дії». Він також каже, що «відступати їм нікуди і на кону можуть бути дострокові парламентські вибори».

Один із сайтів Медведчука в новині про експертизу аудіозапису написав, що «запис не є належним доказом у справі», хоча Іван Баканов, говорячи про майбутню перевірку, говорив, що  до перевірки не можна називати викладене доказом. І нарешті контрольоване росіянами онлайн-видання news-front.info розповсюдило заяву нардепа від ОПЗЖ Рената Кузьміна, який емоційно переконує, що «Зеленський в ультимативній формі зажадав від керівника СБУ знайти хоч якісь докази причетності Медведчука до вчинення будь-якого-небудь злочину». 

Тож, хоч і не відомо, хто й навіщо злив розмову, очевидно, що більшість учасників політичної гри намагаються використати запис проти Порошенка, хоча у провокації звинувачують Зеленського.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду