Єврокомісія пропонує вводити санкції за поширення дезінформації

Єврокомісія пропонує вводити санкції за поширення дезінформації

18:28,
30 Листопада 2020
1758

Єврокомісія пропонує вводити санкції за поширення дезінформації

18:28,
30 Листопада 2020
1758
Єврокомісія пропонує вводити санкції за поширення дезінформації
Єврокомісія пропонує вводити санкції за поширення дезінформації
Автори:
Така пропозиція вперше зафіксована в офіційному документі.

Євросоюз може почати вводити санкції за поширення дезінформації. Із такою пропозицією виступила Європейська комісія, повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на текст відповідного документу.

Єврокомісія планує представити свій План дій 2 грудня. У ньому зазначається, що ЄС необхідно більш систематично використовувати всі наявні «інструменти для протидії іноземному втручанню і операціями впливу, а також їхньому подальшому розвитку». Пропонується після публічного виявлення таких методів «робити їх непридатними в експлуатації», а в разі повторення незаконних дій - застосовувати санкції.

У документі також описується приклад «певних третіх країн» (зокрема, Росії та Китаю), які брали участь в операціях впливу і кампаніях із дезінформації навколо COVID-19 у країнах ЄС і по всьому світу «з метою підірвати демократичні дискусії, посилити соціальну поляризацію і поліпшити свій власний імідж».

Єврокомісія зазначила, що європейські оперативні служби, що відстежують дезінформацію з боку Росії, виявили понад 500 її прикладів щодо COVID-19 за рік і понад 10 тисяч прикладів з початку моніторингу в 2015 році.

Документ також пропонує ЄС більш жорсткі правила для онлайн-платформ, які «можуть використовуватися зловмисниками для поширення і розповсюдження неправдивого і такого, що вводить в оману, контенту».

Це перший випадок, коли Єврокомісія в офіційному документі пропонує ввести санкції за поширення дезінформації. 

У 2018 році комісія розробила правила протидії дезінформації, до яких на добровільних засадах приєдналися такі платформи, як Facebook, Google і Twitter. До цього часу Єврокомісія залишалася незадоволеною результатом.

Раніше Держдеп США оголосив грант у $250 тисяч на боротьбу з дезінформацією РФ у сфері охорони здоров'я.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду