В інтернеті поширювали інформацію про вибух на Рівненській АЕС. Вона виявилась фейком

В інтернеті поширювали інформацію про вибух на Рівненській АЕС. Вона виявилась фейком

15:24,
23 Вересня 2020
5262

В інтернеті поширювали інформацію про вибух на Рівненській АЕС. Вона виявилась фейком

15:24,
23 Вересня 2020
5262
В інтернеті поширювали інформацію про вибух на Рівненській АЕС. Вона виявилась фейком
В інтернеті поширювали інформацію про вибух на Рівненській АЕС. Вона виявилась фейком
Автори:
Хакери зламали сайт поліції Рівненської області і Вараської міської ради.

Низка ЗМІ у Рівному та Рівненській області поширили інформацію про те, що у місті Вараш (колишній Кузнецовськ, місто-супутник Рівненської АЕС, - Mediasapens) стався вибух на Рівненській АЕС та проводиться добровільна евакуація населення. На фейк звернула увагу журналістка Людмила Смоляр.

«Якщо вам раптом трапиться інформація про вибух на атомній електростанції, не репостіть її. Це фейк, який ЗМІ поширили, полінувавшись, як це часто буває, мінімально перевірити інформацію», - написала журналістка.

Інформацію про нібито вибух на атомній станції поширили видання Рівненські новини, VARTA1, 03247 та ще ціла низка сайтів. Деякі з них уже видалили новину і при переході за посиланням читач натрапляє на помилку 404.

Інформація про те, що у Вараші «вводять надзвичайний стан через викид радіації», сьогодні вранці з’явилась на сайті поліції Рівненщини та міської ради Вараша. Її негайно перепублікували ЗМІ, але пізніше речниця поліції Рівненщини невдовзі її спростувала, пояснивши, що сайт зламали хакери й опублікували там неправду.

Інформацію про вибух спростували і в міській раді міської ради Вараша. Як повідомили на сторінці міськради в Facebook, що сьогодні відбулося несанкціоноване втручання в роботу офіційного вебсайту Вараської міської ради, внаслідок чого на сайті розміщено недостовірну інформацію. 

❗️❗️❗️УВАГА!❗️❗️❗️ Сьогодні відбулося несанкціоноване втручання в роботу офіційного вебсайту Вараської міської ради,...

Опубліковано Вараська міська рада та її виконавчий комітет Середа, 23 вересня 2020 р.

Як повідомляє видання ZAXID.NET, такі хакерські акати на сайти поліції сталися також на Львівщині та Херсонщині. Зокрема на сайті обласної поліції Львівщини 23 вересня опублікували новину загибель трьох військових ЗСУ на Яворівському полігоні. Водночас на сайті поліції Херсонщини опублікували інформацію про загибель американських військових радників.

Після того, як ці повідомлення з’явились на офіційних регіональних сайтах Нацполіцї, самі сайти стали недоступними, а на Facebook-сторінках правоохоронці почали публікувати офіційні спростування.

За даними Нацполіції, стороннє втручання в роботу сайту Нацполіції було зафіксовано об 11:45. Станом на момент публікації цього матеріалу сайт Нацполіції тимчасово відключений. При спробі зайти на сайт браузер видає помилку 502. Сайт Вараської міської ради також відключений, а браузер видає помилку 403.

«Наші спеціалісти працюють над усуненням несправностей. Просимо вибачення за тимчасові незручності!», – повідомило управління комунікації Нацполіції.

Управління комунікації наразі публікує новини про роботу нацполіції на офіційній фейсбук-сторінці та ютуб-каналі.

Нагадаємо, низка сайтів у Одесі опублікували фейк, що нібито китайські бізнесмени будуть звозити з усього світу ядерні відходи в Одесу. Історія про те, що китайські інвестори нібито планують розміщувати в Одеському порту ядерні відходи вперше з'явилася в групі «Слухи Одессы» 11 вересня.

Фото: rivne.media

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду