Держстат відмовився надавати дані про смертність українців під час карантину

Держстат відмовився надавати дані про смертність українців під час карантину

13:52,
11 Червня 2020
2896

Держстат відмовився надавати дані про смертність українців під час карантину

13:52,
11 Червня 2020
2896
Держстат відмовився надавати дані про смертність українців під час карантину
Держстат відмовився надавати дані про смертність українців під час карантину
Автори:
У відомстві запевняють, що як тільки карантин і обмежувальні заходи закінчаться, вони отримають та оприлюднять цю інформацію

Державна служба статистики відмовились надавати дані про смертність українців під час карантину, у тому числі від хвороб органів дихання, грипу та пневмоній. Про це повідомляє сервіс OpenDataBot, який запитав у відомства цю інформацію.

OpenDataBot запитували ті ж дані про смертність на початку року. Так вони дізнались про те, що у 2018-2019 роках від хвороб дихальних шляхів вмирало близько тисячі українців щомісяця, 500 з яких – зокрема від ГРВІ та пневмонії. Проте коли журналісти попросили надати такі ж дані у травні – служба їх публікувати відмовилась.

Свої дії відомство обґрунтувало положеннями постанови Кабінету Міністрів «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19». І що під час карантину відділами реєстрації призупинено надання головним управління статистики «примірників актових записів цивільного стану разом із лікарськими свідоцтвами (фельдшерськими довідками) про смерть, про перинатальну смерть, копіями рішень суду про встановлення факту смерті».

Офіційні дані МОЗ станом на 4 червня кажуть, що за період карантину від коронавірусу померло 747 українці, тобто в середньому 249 осіб за місяць. Тобто цей показник удвічі менший за дані про смертність від ГРВІ та пневмоній за той самий період 2019 року.

Засновник OpenDataBot Олексій Іванкін коментує: «Без повного обсягу даних про смертність від хвороб дихальних шляхів будь-які порівняння неможливі. Для того, аби робити висновки про виправданість карантину, який завдав значної шкоди усім сферам життя українців, ми маємо володіти даними про реальні показники смертності та їх причини».

MediaSapiens звернувся за коментарем до Державної служби статистики, і там пояснили, що цих даних у них зараз немає.

«Специфіка документів (з даними про смертність по Україні – ред.) така, що їх подають у паперовому вигляді. Це лікарські документи, де засвідчується причина смерті – їх немає в електронному вигляді, – коментують у відомстві. – А враховуючи карантинні заходи, всю цю кореспонденцією відмінено: листи, папери, нічого не приймається. Тому на час карантину, і поки діють заходи щодо паперів і листів, ми не можемо отримати дані у територіальних органів Держстату, тому не можемо їх обробити та оприлюднити».

Держстат запевняє, що як тільки карантин і обмежувальні заходи закінчаться, вони отримають та оприлюднять цю інформацію.

Нагадуємо, що раніше цього місяця американські вчені опублікували дослідження, згідно з яким карантинні заходи в різних країнах значно сповільнили поширення COVID-19.

Фото: Reuters

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду