«Яка ж тут помилка?»: російський ведучий цинічно відреагував на заяву Ернста про Boeing MH17

«Яка ж тут помилка?»: російський ведучий цинічно відреагував на заяву Ернста про Boeing MH17

16:41,
11 Грудня 2019
3687

«Яка ж тут помилка?»: російський ведучий цинічно відреагував на заяву Ернста про Boeing MH17

16:41,
11 Грудня 2019
3687
«Яка ж тут помилка?»: російський ведучий цинічно відреагував на заяву Ернста про Boeing MH17
«Яка ж тут помилка?»: російський ведучий цинічно відреагував на заяву Ернста про Boeing MH17
Колишній телеведучий програми «Однако» Михайло Леонтьєв, який у 2014 році озвучив гучний фейк про «причетність» України до збиття малайзійського Boeing MH17 над небом Донбасу не визнає помилки. Хоча інформацію для сюжету взяли у «експерта», якого жодного разу не бачили. А той сам знайшов картинку в інтернеті.

MediaSapiens раніше писав, що генеральний директор «Первого канала» Костянтин Ернст визнав помилкою показ в ефірі фейкового сюжету  про український винищувач, який нібито збив малайзійський літак Boeing MH17. Про це очільник пропагандистського російського телеканалу розповів у інтерв’ю виданню The New Yorker.

Проте сюжет з фейковими даними у програмі «Однако» досі є на сайті «Первого канала». Також цей випуск і далі тиражують російські та проросійські Youtube-канали.

Незабаром після інтерв'ю Костянтина Ернста виданню The New Yorker, телеведучий цієї програми Михайло Леонтьєв розповів виданню «Підйом», що сюжет, який вийшов у його програмі у 2014 році, спочатку замислювався як «інтелектуальна провокація».

«Ми з самого початку з Костею розуміли, що це в якійсь мірі інтелектуальна провокація, ніяких тверджень, що те, що ми говоримо — правда, в сюжеті немає. Яка ж тут помилка? У сюжеті ніде не сказано, що ми вважаємо це доказом. Костя — жива людина, він може сказати все, що він хоче. Я говорю за себе. Я не вважаю, що я зробив помилку. Ніяких помилок я не скоював і те, що зараз відбувається, довело, що я мав рацію», — заявив він.

Леонтьєв нагадав, що сюжет ґрунтувався нібито на матеріалі авіаексперта Джорджа Білта.

«Сенсаційне» фото було показане в програмі «Однако» 14 листопада 2014 року. Там йшлося про те, що Російський союз інженерів (РСІ) отримав «сенсаційний знімок» від людини, яка представилася в електронній пошті випускником Массачусетського технологічного інституту і авіаекспертом з двадцятирічним досвідом Джорджем Білтом.

Фото було зроблене нібито з американського чи британського супутника. На ньому, як стверджувалося в сюжеті, видно нібито пуск ракети з-під крила винищувача МіГ-29 у кабіну пілотів малазійського «Боїнга». Винищувач ні названий українським, але зазначалося, що «літаки (в районі катастрофи) бачили і фіксували, і це були точно не російські літаки», пише Meduza. Перший віце-президент РСІ Іван Андрієвський в ефірі «Однако» повідомив, що на фото не виявлено ознак підробки.

Справжність цього знімку почали оскаржувати того ж дня, зазначає видання. Зокрема, користувачі соцмереж з'ясували, що в інтернеті це фото було опубліковане у середині жовтня 2014 року. Деякі казали, що зображення з'явилося в інтернеті ще раніше, у липні 2014-го. Також зазначалося, що на знімку зображений Донецьк, хоча зв'язок з «Боїнгом» зник поруч з містом Сніжне Донецької області.

Блогер Ілля Варламов помічав невідповідність розмірів винищувача і «Боїнга», розбіжність часу на знімку з часом краху лайнера, невірне розташування напису Malaysia Airlines на борту «Боїнга». Російський політик Олексій Навальний поставив під сумнів кваліфікацію першого віце-президента РСІ Івана Андрієвського, котрий виступив у програмі «Однако».

Видання BuzzFeed News навіть розшукало того самого Джорджа Білта, який відправив супутниковий знімок Андрієвському. Він підтвердив, що зробив це після того, як знайшов в інтернеті доповідь Російського союзу інженерів про те, що до краху «Боїнга» нібито могла призвести атака українського винищувача. Це збігалося з висновками аматорського розслідування Білта, і він вирішив показати РСІ супутниковий знімок, який знайшов на одному з форумів.

При цьому, за словами Білт, він дав посилання на форум і попередив, що не може сам оцінити справжність знімка. Американець заявив, що був шокований, коли побачив своє конфіденційний лист Андрієвського в ефірі Першого каналу. «Ці хлопці або зовсім відчайдушні, або повні непрофесіонали», — сказав Білт.

Навіть попри все це, прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков вважає, що публікація знімка не підриває довіру до Першого каналу.

«Навколо резонансної теми і навколо такої трагедії, яка сталася з «Боїнгом», важливо давати всю палітру версій. Чи не одну версію, як вважають за краще робити багато західних каналів, а саме палітру версій. І навіть ті, які на певному етапі виходять на перший план, а потім виявляються неспроможними»,цитує його Meduza.

Нагадаємо, російські пропагандистські видання поширили фейк про нібито бажання Львівщини приєднатися до Росії.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду