Росія розгорнула «фабрики тролів» в Африці. Facebook їх викрила

Росія розгорнула «фабрики тролів» в Африці. Facebook їх викрила

11:10,
31 Жовтня 2019
3007

Росія розгорнула «фабрики тролів» в Африці. Facebook їх викрила

11:10,
31 Жовтня 2019
3007
Росія розгорнула «фабрики тролів» в Африці. Facebook їх викрила
Росія розгорнула «фабрики тролів» в Африці. Facebook їх викрила
Автори:
Компанія Facebook повідомила, що видалила три мережі акаунтів, сторінок та груп, які пов’язують з поплічником Путіна Євгенієм Пригожиним. Це близько 200 акаунтів із загальною аудиторією більше мільйона людей в восьми країнах Африки.

Керівник напряму з питань кібербезпеки компанії Натаніел Глейхер (Nathaniel Gleicher) повідомив, що 30 жовтня у соціальних мережах Facebook та Instagram видалили маніпулятивну кампанію Росії. На її рекламу було витрачено майже 88 тис. доларів.

«Ми видалили три мережі облікових записів, сторінок та груп, які є скоординованим іноземним втручанням [у справи інших країн]. Ця кампанія походить з Росії та спрямована на Мадагаскар, Центральноафриканську республіку, Мозамбік, Демократичну Республіку Конго, Кот-д'Івуар, Камерун, Судан та Лівію», — написав він.

Він додає, що хоч ці люди і намагалися приховати свою діяльність, розслідування Facebook показало, що вони пов’язані з російським бізнесменом Євгенієм Пригожиним, який, за даними ЗМІ, фінансує  «Агентство інтернет-досліджень» («фабрику тролів») у Санкт-Петербургу. Також його називають близьким другом президента РФ Володимира Путіна. Раніше США ввели санкції проти Пригожина за втручання в американські вибори.

«Ми поділилися інформацією про результати розслідування з правоохоронними органами, розробниками політик та галузевими партнерами», — зазначає пан Глейхер.

Одна з видалених мереж містила 35 акаунтів, 55 сторінок та 7 груп у Facebook, а також 5 акаунтів у Instagram. 475 тис. користувачів були підписані на одну або декілька з цих сторінок.

Зазвичай така мережа писала про глобальні та місцеві політичні новини, включаючи такі теми, як російська політика в Африці, вибори на Мадагаскарі та Мозамбіку, моніторинг виборів місцевими неурядовими організаціями. Також піддавались критиці політика Франції та США.

Інші мережі, які були розгорнуті у Судані та Лівії, просували новини з державних інформаційних агентств цих країн та російських пропагандистських медіа Sputnik і RT.

Нагадаємо, 21 жовтня Facebook видалила фейкові акаунти пов’язані з «Агентством інтернет-досліджень» («фабрикою тролів»), яке з 2017 року фігурує у розслідуванні з приводу втручання у президентські вибори у США.

У вересні компанія також видалила маніпулятивну мережу в Україні: 168 акаунтів, 149 сторінок та 79 груп, які мали близько 4,2 млн фоловерів. Серед видалених сторінок найбільшу кількість підписників мали сторінки інтернет-видань Znaj.ua, Politeka та Hyser. Ці видання часто поширюють неперевірену інформацію з клікбейтними заголовками.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
newsroom.fb.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду