У сучасній Росії сили брехні і пропаганди підкріплюють державу, — Девід Саттер

У сучасній Росії сили брехні і пропаганди підкріплюють державу, — Девід Саттер

11:55,
15 Жовтня 2019
2154

У сучасній Росії сили брехні і пропаганди підкріплюють державу, — Девід Саттер

11:55,
15 Жовтня 2019
2154
У сучасній Росії сили брехні і пропаганди підкріплюють державу, — Девід Саттер
У сучасній Росії сили брехні і пропаганди підкріплюють державу, — Девід Саттер
Автори:
Відомий американський журналіст Девід Саттер розповів у інтерв’ю, чому він не любить вислів «постправда» і чим загрожує Україні російська дезінформація.

Американський журналіст Девід Саттер є експертом з питань Росії та СРСР. У період з 1976 до 1982 рр. працював спеціальним кореспондентом впливової газети Financial Times у Москві.

Він також писав для The Wall Street Journal і Радіо Свобода. У 2013 році Саттеру був закритий в'їзд до РФ через його книги, бо ті «зачіпають гострі для влади Росії теми».

В інтерв’ю для «НВ» він наголосив, що прикладами загрози для України від російської дезінформації є «захоплення Криму та безглузда війна у Східній Україні з багатьма жертвами».

«Росія, на жаль, нападає на тих, кого вона вважає зараз нездатними до самозахисту. Слава богу, це було обмежено опором українців, але все-таки факт агресії існує, і вона не була ліквідована. Є небезпека постійної провокації, є небезпека ворожої пропаганди, але я вважаю, що Україна з її вільними ЗМІ може протистояти цьому», — зауважив він.

Він додає, що у сучасній Росії сили брехні і пропаганди підкріплюють державу, яка стрімко працює, щоб вводити людей в оману з усіх важливих питань.

Утім пану Саттеру не подобається вислів «постправда», оскільки правда все-таки існує.

«Факт — що зараз у нас інтернет; раніше доступ до публічних обговорень був обмежений. Я не кажу, що це було особливо якісно [реалізовано], але все-таки не кожен міг публічно висловити свою неінформовану думку… Утім правда все-таки існує, просто зараз вона повинна змагатися з дуже багатьма неінформованими, дурними і навмисне перекрученими висловлюваннями. Постправда була в Радянському Союзі, коли вони будували цілу систему на базі брехні і мали КДБ, щоб нав’язувати це людям», — каже Девід Саттер.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» публікував тези з виступу старшого наукового співробітника американського Центру аналізу європейської політики (CEPA) Браяна Вітмора (Brian Whitmore).

Зокрема, він наголошував, що нині РФ використовує радянську тактику «рефлексивного контролю», коли створюється ситуація, в якій опонент реагуватиме саме так, як цього хоче Москва

«Дезінформація — це не унікальний винахід Росії. Це особливість часу, в якому ми живемо. Сутність війни змінилась. Це вже не лише літаки, танки і гвинтівки, якими стріляють одне в одного, а використання всіх інструментів, які дозволяють отримати вплив», — казав він.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
nv.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду