«Секретні матеріали» на «1+1» проти нової української школи та Гройсмана

«Секретні матеріали» на «1+1» проти нової української школи та Гройсмана

17:58,
4 Жовтня 2019
6533

«Секретні матеріали» на «1+1» проти нової української школи та Гройсмана

17:58,
4 Жовтня 2019
6533
«Секретні матеріали» на «1+1» проти нової української школи та Гройсмана
«Секретні матеріали» на «1+1» проти нової української школи та Гройсмана
Ведучий «Секретних матеріалів» зманіпулював про «аферу» з реформою нової української школи, хоча в сюжеті йшлося про один окремий інцидент у школі на Івано-Франківщині.

Тривожна музика, розсип слів «побори», «збір коштів» та «афера» — це черговий матеріал від «Секретних матеріалів» на «1+1». Програма якимось неймовірним чином перетворює проблему з учителькою у Гвіздецькому ліцеї на Івано-Франківщині у кпин реформі середньої школи та минулому уряду.

«Володимир Гройсман уже не прем’єр-міністр, а от результат його реформ ми і далі відчуваємо щодня. Наприклад, реформа освіти, яка втілилася у проект НУШ і виявилася великою аферою» — підводить до теми глядачів ведучий Євген Плінський.

Що таке НУШ?

Програма нової української школи є основною ланкою реформи середньої освіти, яку почав проводити уряд Володимира Гройсмана. З 1 вересня стартував новий етап реформи: тепер програма охоплює не лише перші, але й другі класи. Вона також діє у третіх класах ста закладів, де реформу почали експериментально впроваджувати ще у 2017 році.

НУШ, зокрема, пропонує навчати дітей не окремих предметів, а компетентностей і вмінь; скасувати домашні завдань першокласникам і обмежити їх для другого-четвертого класу; по-новому оцінювати учнів і заборонити оголошувати оцінки тощо.

Раніше канал «1+1» спільно з Міністерством освіти і науки навіть створював роз’яснювальні ролики про реформу, де колишня міністерка відповідала на популярні питання про НУШ. А нещодавно нова міністерка освіти і науки Ганна Новосад заявила, що і «новий уряд абсолютно налаштований продовжувати реформу».

Сюжет про конкретний випадок, а не про реформу в цілому

Чому ж НУШ перетворилась на «аферу», як казав ведучий, глядачі «Секретних матеріалів» так і не дізнаються. Адже в сюжеті насправді йдеться лише про один окремий випадок можливих «поборів» в одному з класів Гвіздецького ліцею Коломийської районної ради.

Сюжет розповідає про те, як класна керівниця сказала батькам купити через неї комплект робочих зошитів для першачків, які вчаться за програмою нової української школи. Ціна — 478 гривень. Але батьки перевірили, що ці зошити насправді коштують менше: роздрібна ціна — 400 гривень, оптова — 365 гривень. Учителька запевняє, що ціни з продавцем не узгоджувала і він їх представив у класі. Хоча директорка школи Любов Рибчинська сказала: учителька за ймовірні махінації вже отримала покарання — адміністративне стягнення. Мати одного з учнів це не задовольнило. Вона написала заяву в поліцію та до Департаменту освіти і науки облдержадміністрації зі звинуваченням у вимаганні і проханням замінити класного керівника.

Декілька разів у сюжеті журналістка наголошувала на позиції міністерства і давала частини раніше записаного «1+1» роз’яснення ексміністерки: примусовий збір коштів у школах заборонений. На тому ж журналістам наголосила й Олена Бондаренко, голова ГО «Батьки SOS». Усіма необхідними посібниками школярів забезпечує держава.

Облаштовувати ж класи для НУШ — принтер і витратні матеріали, мультимедійна дошка та ноутбук — повинна місцева влада чи школа, якщо в неї автономна бухгалтерія. У зв’язку з децентралізацією влада на місцях тепер отримує освітню субвенцію з держбюджету і має розпоряджатися коштами, додаючи від 5 до 30 % (співфінансування). В управлінні Коломийського району «Плюсам» також сказали, що запити по Гвіздецькому ліцею в більшій мірі задоволені. Хоча журналістка каже, що кабінети для НУШ ще не всі укомплектовані, а ще одна з учительок ліцею розповіла: минулого року отримали обладнання із запізненням.

Зрештою, кореспондентка радить батькам «не тягтися до гаманця», а надіслати запит і перевірити, скільки коштів уже виділено на вашу дитину.

Коментарі експертів із сюжету збігаються з тим, що сказав «Детектору медіа» освітній омбудсмен України Сергій Горбачов. Він радить батькам, у яких вимагають гроші, звертатися до директора школи й управлінь освіти. Коли їхня реакція не задовольнила, можна звертатися й до омбудсмена, який, відповідно до закону, «повинен вживати заходи для забезпечення належних умов для рівного доступу до здобуття освіти». Він акцентував, що програма нової української школи не передбачає використання будь-яких інших посібників, ніж ті, які видаються за бюджетний кошт.

«Вчителі мають припинити нав’язувати батькам те, що їм ніби спрощує роботу. Якщо вони хочуть спростити собі роботу, нехай купують зашити за власні кошти. Методичний комплекс, який представлений для організації НУШ, якщо він зроблений так, як задуманий, і фінансується, то потреби у цих зошитах немає. Якщо треба надрукувати якісь роздаткові матеріали, вчитель це цілком може зробити і за допомогою того комплекту, якими його забезпечив уряд за програмою. А вимога до батьків здавати кошти на так звані зошити НУШ — це чиста спроба вимагання грошей. Ці робочі зошити — окремий бізнес і ті, хто їх нав'язує батькам має за це свій відсоток. Інакше вони б цим не займалися», — пояснив Сергій Горбачов.

Виходить, що загалом сюжет «Секретних матеріалів» збалансований коментарями різних сторін та компетентних експертів. Трапляється в ньому порушення стандарту точності в словах журналістки: «У Міносвіти кажуть, що ніхто не може зобов’язати батьків купувати зошити чи підручники. Але вчителі наголошують (хто ці «вчителі»? – ДМ), що зошити суттєво спрощують навчальний процес, і батьки їх купують».

Маніпуляція з узагальненням

Та найбільше порушення «Секретних матеріалів» не в сюжеті журналістки, а в підводці журналістки й ведучого та його заключних словах. Вони вдаються до маніпулятивного прийому узагальнення, коли з окремого випадку роблять висновки про загальне явище.

«Нова українська школа і старі добрі побори. Чому так і не вдалося викорінити збір коштів у школах? А нововведення тільки збільшили суми поборів», – анонсує журналістка.

«Володимир Гройсман уже не прем’єр-міністр, а от результат його реформ ми і далі відчуваємо щодня. Наприклад, реформа освіти, яка втілилася у проект НУШ, виявилася великою аферою. Як проект нової української школи втілюється в життя та чому без грошей батьків знов нічого не працює?» — продовжує підводку Євген Плінський.

«Головною проблемою нової української школи, на мою думку, є не тільки її неготовність до повного впровадження, а її монополія в навчальних закладах. Впроваджуючи НУШ, уряд Гройсмана майже заборонив для використання інші освітні програми, зробивши батьків заручниками свого навчального експерименту», — каже ведучий після сюжету.

Підтвердження слів ведучого, що «НУШ — це афера» у сюжеті не побачила й експертка Олена Бондаренко, яка спілкувалася з журналістами «Секретних матеріалів». «У чому полягає афера? Де він її побачив?... За логікою ведучого, я так розумію, якби не реформа, то цього б не сталося. Вчителька була б чесна і порядна, а реформа примусила її таке робити. Наостанок ведучий вирішив добити глядачів, що у нової української школи ще й монополія в навчальних закладах. Тобто, новий загальнодержавний освітній стандарт для початкової школи – це монополія?» пише вона у Facebook.

Можливо, таким сюжетом «Секретні матеріали» намагалися пролобіювати альтернативні освітні програми? Сергій Горбачов вважає, що така версія має право на життя.

«Є декілька інших програм, які вимагають, щоб батьки щомісяця сплачували по 250-300 грн за так звані роздаткові матеріали. Це бізнес із річним обігом, за різними оцінками, 150-160 млн гривень. У цих схемах задіяні люди, які отримують “відкати” — ті, хто запроваджує ці програми і отримує від цього гроші. Це дуже давня історія і, можливо, Секретні матеріали виконують замовлення від авторів так званих комерційних програм. Насправді, це бізнес на державних ресурсах. Якщо говорити про побори, то саме ці програми і є головними винуватцями того, що з батьків намагаються брати гроші», — сказав пан Горбачов.

Минулого року це питання розглядала колегія Міністерства освіти, куди входить Сергій Горбачов. Вона вимагала, щоб такі освітні авторські програми пройшли експертизу на відповідність новому держстандарту, щоб продовжити працювати для першокласників. Вісім таких програм згодом усе ж пройшли цю експертизу.

«Утім досі ніде не сказано про те, чи забороняється збирання грошей з батьків. Тобто це і є черговий різновид поборів. Якщо говорити про побори, то саме ці програми і є головними винуватцями того, що з батьків намагаються брати гроші, — каже омбудсмен. — Я сподіваюсь, у законі “Про повну загальну середню освіту буде прописано, що не допускається використання програм, які вимагають додаткової сплати від батьків, як обов’язкової умови їхнього втілення».

У підсумку: дирекція Гвіздецького ліцею вже покарала класного керівника за можливі махінації; мати першачка написала заяви в поліцію і районний департамент освіти на вчительку; НУШ не передбачає додаткових зборів з батьків на її реалізацію, на відміну від альтернативних програм. А ведучий «Секретних матеріалів» відверто маніпулює і навіть тематичний сюжет програми не підтверджує його звинувачень.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду