$ 50 тис. отримали лобісти у США за інформаційну кампанію на захист Кирила Вишинського (ДОКУМЕНТ)

$ 50 тис. отримали лобісти у США за інформаційну кампанію на захист Кирила Вишинського (ДОКУМЕНТ)

17:07,
27 Вересня 2019
5040

$ 50 тис. отримали лобісти у США за інформаційну кампанію на захист Кирила Вишинського (ДОКУМЕНТ)

17:07,
27 Вересня 2019
5040
$ 50 тис. отримали лобісти у США за інформаційну кампанію на захист Кирила Вишинського (ДОКУМЕНТ)
$ 50 тис. отримали лобісти у США за інформаційну кампанію на захист Кирила Вишинського (ДОКУМЕНТ)
Ірина Вишинська, дружина головного редактора «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського, оплатила послуги «The Friedlander Consulting Group LLC». Компанія мала організувати у США інформаційну кампанію на його підтримку.

Про це повідомляє «Детектор медіа» з посиланням на Мінюст США.

Згідно з документом у базі FARA (AB-20181211-9), громадянка Росії Ірина Вишинська підписала договір з «The Friedlander Consulting Group LLC» 27 листопада 2018 року. Організація мала «представляти інтереси замовника щодо захисту прав журналістів в Україні, в тому числі керівника порталу РИА Новости Украина Кирила Вишинського».

Зазначається, що Ірина Вишинська діє від свого імені, але «солідаризується», зокрема, з Дмитром Кисельовим — директором російського державного міжнародного інформаційного агентства «Россия сегодня». Вони з Кирилом Вишинським давні друзі.

До 31 січня 2019 року «The Friedlander Consulting Group LLC» повинна була провести тематичний пресзахід у Вашингтоні та забезпечити зустрічі представників замовника з членами Палати представників США, Сенату США, правозахисниками та адвокатами. За такі послуги компанія отримала $ 50 тис.

Згідно з договором, ця організація також зобов’язувалася:

  • надати приміщення для організації зустрічей з членами Палати представників США, Сенату США, правозахисниками і адвокатами;
  • організувати харчування в урочистій частині заходу;
  • запросити гостей і спікерів;
  • лобіювати питання захисту свободи слова і захисту прав журналістів в Україні, в тому числі Кирила Вишинського.

Крім того, виконавець мав докласти максимум зусиль для того, щоб члени Палати представників США, Сенату США, американські правозахисники та адвокати писали петиції і публічно закликали українську владу звільнити Кирила Вишинського з-під варти.

Інформацію про договір опубліковано, відповідно до Закону США про реєстрацію іноземних агентів (FARA). Цей закон вимагає розкриття інформації, якщо особи діють у США як іноземні агенти та проводять політичну чи квазіполітичну роботу.

На сайті «The Friedlander Consulting Group LLC» зазначається, що організація працює з 2001 року. Компанія базується у Нью-Йорку, надає послуги з «адвокації в уряді, зв’язків з громадськістю та організації політичних подій».

Раніше «Детектор медіа» описував, чому Кирило Вишинський є цінним для Кремля і як «РИА Новости Украина» просувало меседжі російської пропаганди, а також так звані «Л/ДНР». Детальніше читайте у тексті «Хто такий Кирило Вишинський, за якого Росія віддала Сенцова».

Нагадаємо, 15 травня 2018 року СБУ та прокуратура Криму затримали в Києві керівника організації «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського. Йому повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 109; ч. 2 ст. 110; ч. 1 ст. 111; ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 32, ч. 1 ст. 161; ч. 1 ст. 263 КК України (державна зрада, розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади за попередньою змовою групою осіб, розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України поєднаному з розпалюванням національної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, придбання та зберіганні вогнепальної зброї).

16 травня 2018 року Вишинського етапували до Херсона, а 17 травня заарештували на два місяці без права внесення застави. Згодом суд неодноразово продовжував термін арешту для нього.

1 червня 2018-го Вишинський заявив про відмову від українського громадянства. Проте у Державній міграційній службі зазначили, що самої лише заяви недостатньо для виходу з громадянства. Також вихід з громадянства не передбачено в разі, якщо особі повідомлено про підозру.

5 вересня 2018-го Вишинського госпіталізували з підозрою на інфаркт із зали суду.

14 березня 2019 року Вишинського перевели зі слідчого ізолятора Херсона до Києва, де 4 квітня Подільський районний суд розпочав розгляд справи по суті.

28 серпня суд змінив запобіжний захід Вишинському з тримання під вартою на особисте зобов'язання.

7 вересня 2019 року між Україною та Росією відбувся обмін «35 на 35», у рамках якого 24 військовополонені моряки та 11 українських політв’язнів, серед яких режисер Олег Сенцов та журналіст Роман Сущенко, повернулися на Батьківщину.

Україна, своєю чергою, видала Росії 35 осіб, серед яких був Кирило Вишинський.

Після повернення до Росії Вишинський заявив, що планує надалі брати участь у судових засіданнях в Україні. Але потім заявив, що не братиме участі в судовому засіданні через госпіталізацію.

 

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду