Два програмісти вдосконалили штучний інтелект, який може писати фейки про Україну

Два програмісти вдосконалили штучний інтелект, який може писати фейки про Україну

12:44,
29 Серпня 2019
4402

Два програмісти вдосконалили штучний інтелект, який може писати фейки про Україну

12:44,
29 Серпня 2019
4402
Два програмісти вдосконалили штучний інтелект, який може писати фейки про Україну
Два програмісти вдосконалили штучний інтелект, який може писати фейки про Україну
Автори:
Творці оригінальної програми не надавали доступ до її повного функціоналу, бо боялися, що з її допомогою створюватимуть фейкові новини. Проте два магістра Браунського університету (США) відновили її повну версію і вважають, що вона не несе загрози суспільству.

Як пише The Wired, вдосконалену версію програми створили два програміста, які нещодавно отримали магістерський ступінь: Аарон Гокаслан (Aaron Gokaslan) та Ваня Коен (Vanya Cohen). Згідно їхніх слів, мета такої роботи — показати, що для створення подібного програмного забезпечення не потрібно бути елітною лабораторією, мати багато грошей чи ступінь кандидатів наук. Скачати нову версію програми можна тут.

У лютому некомерційна дослідницька компанія OpenAI, співзасновником якої є Ілон Маск, повідомила про створення штучного інтелекту GPT-2, який може писати повноцінні оповідання на задану тему. Вона імітує будь-який жанр: від прози у стилі фентезі до фейкових новин про зірок, повідомляла CNN.

Проте компанія обмежила доступ до повної версії програми через небезпеку її використання для створення фейкових історій. Обмежену програму можна випробувати на сайті Talk to Transformer.

«Останнім часом великі мовні моделі, такі як BERT, XLNet, GPT-2 та Grover, продемонстрували вражаючі результати в створенні тексту та в багатьох завданнях нейролінгвістичного програмування. Оскільки OpenAI наразі не відкрила свою повну модель, ми прагнемо дублювати її, щоб дозволити іншим її надалі вдосконалювати», — писали Аарон Гокаслан та Ваня Коен у блозі.

OpenAI заявила, що знає щонайменше п’ять груп, які також створили повні версії її програми, але не випускали їх. Крім того, компанія повідомляє, що урізана версія так само гарно створює фейкові новини, як і повна.

Видання Bird in Flight також зазначає, що обмежена версія програми на сайті Talk to Transformer може створювати дуже правдопобідні тексти. Приміром, якщо ввести речення «Україна — це красива країна», то сервіс напише такий текст: «Україна — красива країна, якби вона лиш не була такою політично нестабільною. В якомусь сенсі це ганьба. Але є і позитивні сторони. [...] Важливо також, що після війни в Україні з'явилося нове покоління, яке так само шаленіють від своєї країни і уряду, як і люди, які прийшли до них. Нове покоління хоче знову зробити свою країну сильною і вільною, і побудувати одного дня нову Росію».

 

Джерело: Bird in Flight

Проте тексти щоразу генеруються інші. «Детектор медіа» також ввів цю фразу у сервіс та отримав такий текст: «Декілька місяців тому я зробив знімки на свій IPhone, які були дещо незвичними… Я не знаю, що таке Росія. Я туди навіть не прямую. І вони отримують свої новини з твіттера. Коли люди кажуть, що твіттер — це інструмент пропаганди, то він таким не є. Це платформа для всіх громадян світу — купи людей».

Журналіст The Wired Том Сімоніт (Tom Simonite) відзначає, що тестував різні версії програм і створені алгоритмами тексти мають багато незв’язних між собою елементів та не містять посилань на реальні факти.

«Ці недоліки змусили деяких дослідників ШІ з усмішкою зустрічати заяви OpenAI про неминучу загрозу для суспільства. Люди можуть — і вміють — писати значно кращі оманливі тексти», — пише він.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав, що команда дослідників із Вашингтонського Університету та Алленівського інституту штучного інтелекту створили програму, яка покликана виявляти створені роботом фейкові новини.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
epravda.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду