Українців визнали найбільш сексуальними: що не так з цією новиною (ДОПОВНЕНО)

Українців визнали найбільш сексуальними: що не так з цією новиною (ДОПОВНЕНО)

18:05,
1 Липня 2019
3312

Українців визнали найбільш сексуальними: що не так з цією новиною (ДОПОВНЕНО)

18:05,
1 Липня 2019
3312
Українців визнали найбільш сексуальними: що не так з цією новиною (ДОПОВНЕНО)
Українців визнали найбільш сексуальними: що не так з цією новиною (ДОПОВНЕНО)
Українські ЗМІ масово поширили новину про опитування сайту «Big 7 Media». Низка телеканалів та онлайн-видань стверджували, що в опитуванні взяли участь 1,5 млн користувачів, хоча насправді — 8,5 тисяч.

27 червня на сайті «Big 7 Media» вийшов власний рейтинг з п’ятдесяти «найбільш сексуальних національностей світу». Перше місце у ньому зайняли українці. Як приклад української сексуальності сайт наводить Мілу Куніс, голлівудську акторку родом з України.

Видання зазначає, що в опитуванні взяла участь вибірка юзерів з 1,5 млн користувачів, які підписані на їхні акаунти у соціальних мережах. Більш детальної інформації щодо кількості опитаних чи періоду проведення такого дослідження у тексті не наводилось. Наразі «Big 7 Media» має 362 тис. підписників у Твіттері, 402 тис. підписників у Фейсбуці та 437 тис. в Інстаграмі.

Сайт зазначає, що юзерам не надавалося визначення терміну «сексуальність», тому кожен міг вкласти у нього свій сенс. В описі «Big 7 Media» зазначено, що його завданням є «створення контенту, який масово поширюють» (highly shareable content).

Британський таблоїд «Daily Mail» пише, що «Big 7 Media» опитала 8,5 тис. користувачів соціальних мереж, які підписані на їхні акаунти. 

Відсутність точних відомостей щодо опитування та реальних доказів його проведення не завадили українським ЗМІ переказати його результати. Інформацію поширили: «Gazeta.ua», «24 канал», «Радіо Трек», «Znaj.ua», «НВ Style», «УНІАН», «Укрінформ», «1+1», «РБК-Україна», телеканал «Україна» тощо.

Деякі з українських медіа наголошували, що участь в опитуванні взяли 1,5 мільйона користувачів, а це не відповідає дійсності. Про таку кількість опитаних каже «УНІАН», «Укрінформ», «Znaj.ua», «Факти», «Волинь Post» тощо.

Скриншот з сайту "Укрінформ"

 

Скриншот сайту "УНІАН"

 

Скриншот сайту "Факти"

 

Скриншот сайту Znaj.ua

«Українці очолили рейтинг найсексуальніших націй. Такі результати онлайн-опитування серед півтора мільйона користувачів туристичного порталу «Big 7 Travel», — каже і журналіст «1+1». Хоча на екрані подають скриншот «НВ Style», де написано: «Big 7 Travel» опитав вибірку чисельністю 8,5 тис. респондентів з 1,5 млн своїх користувачів».

«У голосуванні взяли участь понад півтора мільйона відвідувачів сайту», — ввів в оману глядачів телеканалу «Україна» ведучий програми «Сьогодні» Максим Сікора.

ДОПОВНЕННЯ: Представниця «Big 7 Media» Сара Клейтон-Лі (Sarah Clayton-Lea) розповіла «Детектору медіа» деталі опитування. Вона повідомила, що участь в дослідженні справді взяли лише 8,5 тис. користувачів, а не півтора мільйони, як стверджувала низка українських ЗМІ. Таким чином вони порушили стандарти достовірності та точності інформації.

Респондентам була надана форма з п’ятдесятьма країнами, де онлайн-аудиторія «Big 7 Travel» найбільша. Кожну з 50-ти національностей користувачів просили оцінити за шкалою від одного до десяти, де один — найменш сексуальний.

Також була опція не оцінювати якусь національність, якщо у респондента немає визначеного уявлення щодо неї.  Анкета була надіслана 12 тисячам читачів медіа через електронну пошту, а також за допомогою інструменту Swipe Ups на трьох облікових акаунтах «Big 7 Media» в Інстаграмі.

«Учасники опитування були з переважно англомовних країн: Америки, Англії, Австралії. Крім того, відповіді надійшли і з Німеччини, Бельгії, Східної Європи, Росії та України», — пояснила пані Клейтон-Лі.

Отже, опитування справді не є репрезентативним. Воно висвітлює лише думку читачів «Big 7 Media» та його підписників в Інстаграмі, які погодились взяти у ньому участь. Після українців, на їхню думку, найбільш сексуальними є данці, філіппінці, бразилійці та австралійці. Англійці, приміром, лише а 9-му місці, а французи — на 12-му.

Нагадаємо, нещодавно низка російських ЗМІ поширила фейк про втечу колишнього прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з країни.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
insider.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду