Більшість заяв екс-підполковника СБУ Прозорова не можна перевірити — The Bell

Більшість заяв екс-підполковника СБУ Прозорова не можна перевірити — The Bell

14:15,
26 Березня 2019
1776

Більшість заяв екс-підполковника СБУ Прозорова не можна перевірити — The Bell

14:15,
26 Березня 2019
1776
Більшість заяв екс-підполковника СБУ Прозорова не можна перевірити — The Bell
Більшість заяв екс-підполковника СБУ Прозорова не можна перевірити — The Bell
Автори:
У понеділок 25 березня в Москві пройшла прес-конференція колишнього підполковника Служби Безпеки України Василя Прозорова.

Він розповів журналістам, що співпрацював з російськими спецслужбами з квітня 2014 «з ідеологічних мотивів» та зробив декілька нібито викривальних заяв про своє колишнє відомство.

СБУ вже підтвердила, що Прозоров дійсно працював у відомстві, однак був звільнений за пияцтво і «дискредитацію звання офіцера».

Прозоров заявляє, що до краху рейса MH17 у 2014 році причетна Україна. Також він розповів про нібито таємні в'язниці та вбивства, яка організовувала СБУ. Прозоров натякає і про причетність представників українських політиків до вбивств в Києві та Одесі та про підготовку відомтсовм фальсифікацій на президентських виборах 31 березня.

Російське видання The Bell вирішило розібратися, наскільки правдиві заяви Прозорова. Виявилося, що не всі слова Прозорова можна перевірити на правдивість.

Україна та катастрофа рейсу MH17

Теза Прозорова: До краху Boeing 777 рейсом MH17 під Донецьком 17 липня 2014 року причетна Україна.
Аргументи: «феноменально швидка» реакція українського керівництва, включаючи президента Петра Порошенка. Відкритий повітряний простір над зоною військовий дій.

Перевірка:

  • Після того, як 14 липня 2014 року над Луганською областю був збитий український літак Ан-27,українська влада заборонила польоти на ешелонах нижче FL320 (9750 м). Малайзійський Boeing був збитий 17 липня на дозволеному ешелоні FL330 (10 050 метрів).

  • Катастрофа сталася о 16.20 по Москві. Інформація про неї зі сторони бойовиків за підписом командувача ПС так званої «ДНР» Ігоря Стрєлкова з'явилася о 17.50. Радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко опублікував у Facebook свою версію катастрофи о 20.51. Через вісім годин після трагедії Порошенко у своєму зверненні прямо пов'язав її з російським ГРУ.

  • У 2018 році Об'єднана слідча група, до якої увійшли представники Нідерландів, Бельгії, Австралії та України, представила остаточну версію своєї доповіді про причини катастрофи рейса MH17. Згідно з документом, літак був збитий ракетою зенітного ракетного комплексу «Бук», що стоїть на озброєнні 53-й зенітної ракетної бригади ЗС Росії. Маршрут бойової машини з Курська на схід України підтверджується безліччю знімків в соціальних мережах, відеозаписами з реєстраторів і особистими фотографіями військовослужбовців, які перевозили пускову установку. Дослідникигрупи Bellingcat змогли відстежити учасників операції аж до виконавців. Москва усі звинувачення на свою адресу спростовує.

Таємні в'язниці СБУ

Теза Прозорова: Підрозділи Нацгвардії та батальйон «Азов» мали на сході України свої секретні катівні. А у 2014 році, за словами Прозорова, в тюрмі на маріупольському аеродромі містилися кілька сотень людей.

Перевірка: Про таємні в'язниці СБУ згадують українські правозахисники (див. доклад «Насильницькі зникнення в Україні та зникнення безвісти під час воєнного конфлікту на Сході України у 2014–2018 рр.»). Інформацію Прозорова про те, що до тортур причетний нинішній депутат та колишній військовослужбовець батальйону «Дніпро-1» Володимир Парасюк, перевірити неможливо.

Інші заяви 

Інші заяви Прозорова про те, що саме СБУ причетна до вбивств командирів бойових угруповань так званої «ДНР», до фальсифікацій на прийдешніх виборах президента України та до розстрілів людей у Києві та Одесі також не підлягають перевірці.

Нагадаємо, нещодавнє розслідування телеканалу «1+1» про нібито причетність президента України до вбивства свого брата виявилося старим російським фейком.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Обозреватель
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду