Професор задав студентам зробити вірусний пост. Вони опублікували фейк і справились

Професор задав студентам зробити вірусний пост. Вони опублікували фейк і справились

12:01,
13 Грудня 2018
3420

Професор задав студентам зробити вірусний пост. Вони опублікували фейк і справились

12:01,
13 Грудня 2018
3420
Професор задав студентам зробити вірусний пост. Вони опублікували фейк і справились
Професор задав студентам зробити вірусний пост. Вони опублікували фейк і справились
Автори:
Студенти кажуть, що побачили, як легко маніпулювати людьми.

Як пише Buzzfeed, минулої середи Сідні Арлт (Sydney Arlt) зробила в команді з п’ятьма одногрупниками коротке відео для Twitter. Публікацію підписали так: «Мій професор зробив вечірку замість фінального іспиту, але на неї ніхто не прийшов». Пост став вкрай популярним, набравши майже 350 тис. вподобань і 73 тис. поширень.

Згодом виявилося, що публікація була завданням професора Ендрю Клайна (Andrew Cline), який викладає предмет «Основи медіаконвергенції» в Університеті Міссурі. Планувалося, що це завдання покаже студентам, як важко створити вірусний пост, але вийшло навпаки.

«Ідея віральності полягає в тому, що публікація моментально набирає масову аудиторію. І, якщо ви можете робити це на вимогу, то, ймовірно, станете багатою людиною», — казав він своїм студентам. Згодом він зізнався, що вважав це неймовірно складним.

Невдовзі група студентів прийшла із пропозицією зробити пост про те, як ніхто не прийшов на вечірку професора. Пан Клайн погодився взяти в цьому участь.

Публікація отримала великий резонанс. Дехто навіть зняв відео про те, як йому сумно від цієї історії. Сідні Арлт отримала сотні листів, в яких висловлювали підтримку професору. Його у Twitter підтримала й адміністрація навчального закладу після чого професор зізнався: публікація — фейк.

Ендрю Клайн називає таке емоційне співчуття людей частиною культури соціальних медіа. «Моя гіпотеза в тому, що більшість цих ретвітів зі співчуттям настільки ж реальна, як і саме відео. Люди, що поширюють відео, прагнуть привернути більше трафіку до своїх каналів», — каже він. Разом з тим, пан Клайн вірить у щирість тих, хто надсилав електронні листи.

Професор зазначає: легкість, з якою студентам вдалося запустити вірусне відео, показує брак критичного мислення у громадян.

«Я не хочу видаватися занудою, але людьми щодня маніпулюють. І часто це роблять ті, кому платять великі гроші. Нашій націй потрібно бути більш мудрою, — каже він. —  Якщо ви бачите щось цікаве у стрічці Twitter, запитайте себе: «Чи я знаю цю особу?» У вас немає ж бо жодного уявлення про те, чи правдиве це відео, чи просто створене для того, аби вас розважити і викликати реакцію». Пан Клайн додає: люди не поспішали цікавитися, чому професор замість іспиту взагалі влаштував вечірку.

Студентка Сідні Арлт розповіла BuzzFeed, що вони з одногрупниками побачили, «як легко маніпулювати людьми».

За виконане завдання група авторів відео і публікації отримали найвищий бал.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» описував український кейс, коли українські ЗМІ масово опублікували спеціально створений фейк про небезпеку кульових блискавок. Тоді команда випробовувала, як українські журналісти дотримуються професійних стандартів з перевірки інформації.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду