Маніпуляції на біді колеги

00:00,
27 Грудня 2013
1697

Маніпуляції на біді колеги

00:00,
27 Грудня 2013
1697
Маніпуляції на біді колеги
Ані сайт «Кoрреспондент.net», ані «Вести», ані «Взгляд» не розповіли своїм читачам, про що ж писала Тетяна Чорновол і що, ймовірніше за все, стало причиною замаху на її життя

Ранок 25 грудня вже вкотре за останній місяць вразив українців жахливою новиною: жорстоко побито українську журналістку-розслідувальницю і громадську активістку, учасницю євромайдану Тетяну Чорновол. Жінка зі струсом мозку та переломами у важкому стані перебуває в реанімації.

«Європейська/Українська правда» ще о другій годині ночі дала повідомлення про цю надзвичайну подію: «Побили Тетяну Чорновол, яка писала про Захарченка, Клюєва, Медведчука, Льовочкіна та Януковича». Натомість у новинній стрічці сайту «Кoрреспондент.net» інформація з’явилася о 9:55, коли не розповісти було вже просто неможливо, бо ж сам президент вимагав термінового розслідування побиття журналістки. Треба зазначити, що цього разу гарант відреагував миттєво.

Але тимчасом як суспільство вимагає відставки міністра Захарченка ще з часів Врадіївки, а НСЖУ та НМПУ у своїй заяві нагадують, що «журналісти продовжують вимагати відставки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка за його бездіяльність у справі покарання винних в нападах та побитті журналістів», «Президент Украины Виктор Янукович поручил министру внутренних дел Виталию Захарченко немедленно принять все необходимые меры для расследования избиения журналистки Татьяны Черновол», пише «Кореспондент.net».

Можна сказати, що інформація щодо інциденту з Тетяною Чорновол на сайті «Кoрреспондент.net» подається оперативно і, на перший погляд, об’єктивно. Повідомляється, що «Пшонка обіцяє до вечора дати перші результати по нападу на Чорновол». «Сегодня чрезвычайно важно в условиях максимальной открытости расследовать это дело. Следствие тщательно изучит все возможные версии преступления. В настоящее время мы имеем таких версий несколько», – цитує видання генпрокурора.

Але так і не пояснивши читачам, які ж саме версії злочину існують, журналісти сайту повідомляють: «Причиной избиения Татьяны Черновол могло быть совершенное ею ДТП – милиция». «“Это могло быть ДТП. То есть журналистка на своей машине создала аварийную ситуацию. Людям, которые могли пострадать, это могло не понравиться, могла возникнуть ссора и как результат  избиение. И хотя травмы у Татьяны Черновол достаточно серьезные, однако на дороге всякое случается: и из пистолетов стреляют, и с битами нападают, и бьют также всех, несмотря на пол. Поэтому версию о конфликте на трассе в ДТП исключать нельзя. Сейчас Департамент ГАИ проверяет все камеры видеонаблюдения, опрашивает всех возможных свидетелей”, – отметили правоохранители».

Видання чомусь акцентує увагу саме на цій версії, хоча сама постраждала журналістка вважає, що її побили за громадську діяльність, та й «слідство відпрацьовує кілька версій злочину. Ми не відкидаємо версію, пов'язану з професійною діяльністю Тетяни Чорновол, не відкидаємо й версію скоєння ДТП, і хотів би відзначити, що відпрацьовується версія про можливі провокації з боку певних осіб», – заявив на брифінгу в Києві заступник начальника Головного слідчого управління МВС України Олег Татаров.

До речі, версію про скоєну Тетяною дорожньо-транспортну пригоду повністю заперечує відео з реєстратора автомобіля.

Втім, «Кoрреспондент.net» не єдиний, де намагаються, я б сказала, притишити резонанс щодо жорстокого побиття Тетяни Чорновол та зсунути акценти.

В інтернет-виданні «Вести» також наголошують на двох версіях: провокація та ДТП. Але ввечері, вочевидь, після виступу в ефірі «ГромадськогоТБ» депутата від «Батьківщини» Сергія Пашинського, який висловив думку, «що за нею стежили спецслужби», з’являються коментарі колишніх силовиків: «Перша думка: наїзд в стилі 90-х. Друга думка: професіонали не залишили б відеореєстратор: діяли непрофесіонали… її не хотіли вбивати…або вимістити агресію, або хотіли провчити. Третя версія: замовний напад».

Третю версію «Вестям» озвучив екс-глава міліції Києва, генерал-лейтенант у відставці, народний депутат Віталій Ярема: «Мої версії збігаються з версіями міліції. Перша, основна, – замовлення людей, яких критикувала Тетяна Чорновол, зокрема генпрокурора Віктора Пшонку та Віталія Захарченка. Друга – ДТП, третя – особисті стосунки. Я більш схильний до першої версії».

І хоча єдиний реальний генерал Віталій Ярема наголошує «основна – замовлення», журналісти сайту газети «Вести» зі спокійною совістю виносять у заголовок: «Спецслужбы назвали нападение на Чорновол наездом в стиле 90-х», свідомо вводячи  читачів в оману. По-перше, ніхто з реальних представників СБУ таких коментарів не давав, а по-друге, навіть цих «колишніх есбеушників» не названо.

Але найбільш зухвало маніпулює сайт газети «Взгляд». Журналісти інтернет-видання, мабуть, провели власне розслідування, бо дозволили собі ще до висновків слідства продекларувати «Мажоры изувечили Таню Черновол за то, что она не уступила дорогу?». І хоча в заголовку ця сентенція зі знаком питання, в матеріалі висновок звучить як доконаний факт. «Но правда оказалась, пожалуй, даже еще более дикой. Даже несмотря на то, что драма случилась отнюдь не по политическим мотивам (стверджують журналісти без тіні сумніву. – Авт.). Люди, избивавшие Татьяну, скорее всего, даже не знали, кто она такая… В версию о профессионалах со спецоборудованием не верилось с самого начала. Как спецы могли устроить нападение, позабыв забрать из автомобиля видеорегистратор, выдавший преступников с потрохами? А вот версия о мажорах очевидна. Им не зачем скрываться – родители, если что, все равно отмажут»,  з легкістю дезінформують читачів журналісти «Взгляда». Зауважу, ця версію не підтверджено жодним коментарем тих, хто займається справжнім розслідуванням.

Зрозуміло, версія «про мажорів» сьогодні найбільше влаштовує владу, можливо, тому її продекларувало саме інтернет-видання газети «Взгляд»? Журналісти сайту не пропустили можливості в черговий раз кинути бездоказове звинувачення опозиції, яка, мовляв, використовує злочин проти журналістки, щоб підняти «градус гніву» на Майдані: «Побачити картинку з реєстратора і скласти уявлення про те, що трапилося, політики змогли раніше всіх. От і вирішили потягнути час, щоб градус гніву на Майдані существенно підвищився. Тут вже, як не крути: дівчину шкода, але політика важливіше...».

Впадає в око, що жодне з цих видань, ані сайт «Кoрреспондент.net», ані «Вести», ані «Взгляд» не розповіли своїм читачам, про що ж писала Тетяна і що, ймовірніше за все, стало причиною замаху на її життя – розслідування корупційних дій Ахметова, Януковича, Клюєва, Захарченка та інших можновладців. Не пояснили, чому справу взято під контроль самим президентом.

«Вести», наприклад, обмежилися короткою довідкою: «Чорновол в настоящее время – автор и блогер, гражданская активистка. Писала критические материалы о министре внутренних дел Виталии Захарченко, генпрокуроре Викторе Пшонке, президенте Викторе Януковиче и других высокопоставленных представителях власти. В 2012 году принимала участие в выборах в парламент».

Можна по-різному ставитися до Тетяни Чорновол, але варто розуміти: якщо винуватців і цього злочину не буде покарано, то завтра на її місті може опинитися кожен з нас. Адже безкарність породжує нові злочини.

Досліджуючи український інформаційний простір, помітила цікаву закономірність: як люди перевіряються на справжність та порядність в екстремальних ситуаціях, точно так і медіа проявляють своє справжнє обличчя під час гарячих суспільно значущих подій. Наприклад, те, як ЗМІ висвітлюють громадянські протести – євромайдани – стало каталізатором їхньої чесності, об’єктивності, поваги до читача.

Дива не сталося: ті, хто маніпулював громадською свідомістю в мирний час, продовжують це робити ще більш зухвало й вигадливо, зневажаючи своїх читачів-глядачів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
MediaSapiens
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду