Медіаграмотність і санкції допоможуть подолати пропаганду та фейкові новини

Медіаграмотність і санкції допоможуть подолати пропаганду та фейкові новини

12:15,
6 Грудня 2017
2921

Медіаграмотність і санкції допоможуть подолати пропаганду та фейкові новини

12:15,
6 Грудня 2017
2921
Медіаграмотність і санкції допоможуть подолати пропаганду та фейкові новини
Медіаграмотність і санкції допоможуть подолати пропаганду та фейкові новини
Автори:
Розвиток критичного мислення, поширення медіаграмотності, санкції щодо диктаторів і авторитарних урядів допоможуть подолати наслідки від фейкових новин і пропаганди, в першу чергу російської.
Про це говорили учасники 19 Форуму з прав людини (19th EU-NGO Human Rights Forum), що відбувся 5-6 грудня 2017 року в Брюсселі, в якому взяла участь і представниця «Детектор медіа». 
 
Зокрема, спікери з пострадянських країн наголошували на тому, що потрібно запроваджувати санкції проти диктаторських режимів, а не ввести з ними діалог, тому що це легітимізує такі уряди. Часто учасники згадували міжнародний канал російської пропаганди - RT, який, на їхню думку, розповідає не про те, як в Росії добре живеться, а про те, як погано живеться в Європі та США. 
 
Представниця з України (сайт «Stop Fake») у своєму виступі зазначила, що RT - це не медіа, тому застосовані до них санкції не можна вважати обмеженням свободи слова чи цензурою. «Тут часто наголошують на тому, щоб ініціативи ЕС щодо боротьби з пропагандою та дезінформацією випадково не заборонили свободу слова. На прикладі України, яка заборонила низку російських каналів, видно, що не всі заборони погані. В довготривалій перспективі з фейковими новинами допоможе боротися медіаграмотність, такий курс вже поступово вводиться в українських школах. І третє - треба вивчати технології поширення пропаганди і фейкових новин і запобігати їх використанню проти людства», - сказала вона. 
 
Учасники з Македонії запропонували створити мережу організацій, які викривають дезінформацію. Загалом всі спікери наголошували на тому, що пропаганда і фейкова інформація шкодять правам людини.
 
«Простір для захисників прав людини скорочується, але ви не самотні, ЄС завжди буде з вами. Ніколи, ніколи не здавайтеся, не давайте змогу вас здолати поодинці», - зазначила верховна представниця ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Фредеріка Могеріні. 
 
Нагадаємо, 13 листопада Європейська комісія оголосила, що розпочинає громадські консультації зі створення експертної групи високого рівня із протидії дезінформації. Метою роботи групи є опрацювання стратегії ЄС із протидії фейковим новинам, яка буде представлена навесні 2018 року.
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду