Державні медіа Угорщини часом посилаються на RT – журналіст

Державні медіа Угорщини часом посилаються на RT – журналіст

11:56,
2 Листопада 2017
2471

Державні медіа Угорщини часом посилаються на RT – журналіст

11:56,
2 Листопада 2017
2471
Державні медіа Угорщини часом посилаються на RT – журналіст
Державні медіа Угорщини часом посилаються на RT – журналіст
Автори:
Угорський журналіст Петер Мадьярі (Péter Magyari) переконаний, що в його країні поширюється проросійська пропаганда: є кремлівські тролі, створюються спеціальні сайти, а державні медіа досі використовують канал Russia Today як джерело інформації.

Він розповів «Радіо Свобода», що угорці відчувають присутність пропаганди РФ.

«Дивно, що державні ЗМІ іноді поширюють таку пропаганду, наприклад, вони використовують RT як джерело, і я думаю, що такі медіа є частиною цієї пропаганди», – зазначив пан Мадьярі.

Він долав, що хоча в країні немає угорської версії RT, але є сайти, щодо яких «складається враження, що на них писали не в Угорщині, а в Росії».

Петер Мадьярі стверджує, що в країні є також невеликі онлайн-ресурси, які поширюють дезінформацію угорською мовою. Проте, на його думку, їм не потрібно бути великими, адже деякі державні ЗМІ на них і так посилаються.

Журналіст розповів, що в мережі є й активні тролі: «Ми не можемо це довести, але я думаю, що є такі тролі – організовані російською пропагандою. Минулого року я був на конференції в Бухаресті і багато працівників онлайн-медіа казали, що від кінця 2013-го – початку 2014 року вони відчули прихід цих тролів і вони були дуже активними».

Основною темою російської пропаганди в Угорщині, на думку пана Мадьярі, є загальна ситуація в Росії.

«Наприклад, атомна електростанція, яку будуватимуть росіяни, і те, що з цим не буде ніяких проблем, – зазначає журналіст. – Якщо про Україну, то це, наприклад, дезінформація про MH17. Поширювали фотографію і казали, що цей літак збив український винищувач, але ця світлина була зроблена за два роки до трагедії».

За словами виконавчого директора Центру євроатлантичної інтеграції та демократії в Будапешті Даніела Барти (Dániel Bartha), в їхній країні пропагандистам працювати складно, адже угорська мова не є слов’янською. Тож Кремлю не вистачає персоналу для реального впливу на інформаційний порядок денний.

«Від 80 до 200 сайтів в Угорщині транслюють меседжі Кремля, але не більше десятка з них є впливовими, – наголосив пан Барта. – Активна робота ведеться на сторінках у Facebook, найбільші з яких мають 40–50 тисяч підписників. Вони нібито не є відкрито проросійськими, нібито дають альтернативну точку зору. Але контент-аналіз показує, що вони працюють на російську пропаганду».

На думку Даніела Барти, ледь не головною проблемою є відсутність реакції на кремлівську пропаганду з боку угорського уряду, деякі представники якого часом говорять російськими штампами. Зокрема, це відбувається тоді, коли мова йле про проблему мігрантів. Серед інших популярних тем, на думку експерта, дискредитація НАТО і Євросоюзу та розслідування щодо збитого в небі над Донбасом у липні 2014 року літака «Малайзійських авіаліній».

Як писав MediaSapiens, раніше еспертка Центру міжнародних відносин (Center for International Relations) Агнешка Островська повідомляла, що в Угорщині російська пропаганда присутня не лише у маргінальних чи нішевих медіа, але й у великих ЗМІ – сайтах, газетах та телеканалах, які займають, як правило, провладну позицію.

Нагадаємо, дослідниця російської пропаганди у Чехії нещодавно заявила, що популярною темою російської пропаганди в країні лишається авіакатастрофа MH17, а про постать Степана Бандери в підозрілих онлайн-медіа повідомляють вже рідше.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
budapestbeacon.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду