США як організатори заколоту у Туреччині: головні меседжі російських ЗМІ

США як організатори заколоту у Туреччині: головні меседжі російських ЗМІ

13:40,
17 Липня 2016
2837

США як організатори заколоту у Туреччині: головні меседжі російських ЗМІ

13:40,
17 Липня 2016
2837
США як організатори заколоту у Туреччині: головні меседжі російських ЗМІ
США як організатори заколоту у Туреччині: головні меседжі російських ЗМІ
Російські медіа в котрий раз скористалися трагічними подіями, цього разу в Туреччині, щоб знову підтвердити поширений дискурс пропаганди.

Туреччина вже не союзник США, бо Вашингтон організував спробу військового заколоту через зближення Анкари з Москвою - таке враження може скластися після прочитання реакції російських ЗМІ на спробу державного перевороту в Туреччині вночі з 15 на 16 липня. Ось огляд кількох меседжів, які з’являлися в російських ЗМІ протягом доби після невдалого заколоту.

1. США – вже не друг Туреччини.

Політичному союзництву Туреччини та США прийшов кінець через те, що США приховують в себе Фетхуллах Гюлена (впливовий ісламський інтелектуал, котрий проживає в штаті Пенсільванія з 1998 року і протягом багатьох років активно критикується турецькою верхівкою), якого офіційна Анкара назвала головним організатором військового перевороту. Принаймні такий висновок можна зробити з заголовків деяких онлайн-видань, які посилаються на заяву прем'єр-міністра Туреччини Біналі Йилдирима: «Та страна, которая укрывает главаря террористической организации, причастной к госперевороту, не является другом Турции», - цитує турецького політика РИА Новости, Вести.ру та РЕН ТВ.

Водночас західні ЗМІ по-іншому почули турецького прем’єра і не написали про погіршення відносин як доконаний факт.

«Прем'єр-міністр Біналі Йилдирим заявив, що будь-яка країна, яка буде "стояти за" паном Ґюленом,  "не буде другом Туреччини і буде розглядатися як воєннийпротивник  Туреччини», - написало BBC. Так само це подало і агентство Reuters.

Зауважимо, що майже одразу після заяви Біналі Йилдирима Держсекретар США Джон Керрі заявив, що США не отримували запиту від турецької влади щодо екстрадиції Мухаммеда Фетхуллах Гюлена, однак готові розглянути це питання. Тому це питання досі залишається відкритим.

2.США – організатори заколоту

Ще один поширений меседж російських ЗМІ, що США причетні до спроби заколоту. Про це нібито заявив турецький президент Реджеп Таїп Ердоган.

«Он отметил, что "группа путчистов, посягнувших на единство нации, получала указания от своих главарей, проживающих в США"», - пише російське агентство ТАСС  (також Звезда, Комсомольская правда).  При цьому в самій новині немає жодної згадки про Фетхуллах Гюлена, про якого й власне йшла мова.

На підтвердження цієї тези видання Федеральное агентство новостей (ФАН) звернулося за коментарем до російського експерта Владіміра Кіреєва. За його словами, США вигідна зміна Ердогана через те, що останній «занимает непредсказуемую позицию, пугает американцев»: «Попытка государственного переворота была спровоцирована Соединенными Штатами... Турецкий президент не согласовывает с США военные операции, ведет охоту на курдов, которых американцы поддерживают, оказывает поддержку тем исламистам, которых Соединенные Штаты не поддерживают», - цитує ФАН Кіреєва.

Президент Академії геополітичних проблем Константін Сівков в коментарі телеканалу Россия 24 також побачив американський слід у спробі держперевороту.  На його думку, про це свідчать: 1) прихований зміст давніших слів Джона Керрі щодо спадковості влади в Туреччині; 2) запізніла реакція Фетхуллаха Гюлена; 3) тяжіння заколотників до «західної світської моделі» влади, тобто США. Також РИА Новости розмістили цю позицію в себе на сайті.

3.Ціль заколоту – погіршення відносин з Росією

Російський телеведучий «Первого канала» Максим Шевченко одразу ж побачив слід США не тільки у спробі державного заколоту, але й з нещодавніми терактами в міжнародному аеропорту «Ататюрк» та збиттям російського винищувача Су-24. Ціль – погіршити відносини Туреччини з Росією, які нещодавно почали теплішати.

«Переворот, как и теракт – спланированные американцами акции, цель которых воспрепятствовать повороту Турции от Запада на Восток, к союзу с Китаем, Ираном и Россией. Думаю, что Эрдоган подумывал и о разрыве с НАТО. Теперь версия о том, что российский СУ-24 был сбит без его ведома, по инициативе военных, не кажется невероятной. Очевидна цепь событий, направленных на разрыв отношений Эрдогана с РФ, и всем восточным блоком», - цитує блог Шевченка видання Реальные Новости. Схоже за змістом повідомлення від написав в себе на Фейсбук-сторінці.

Російський політолог Олександр Сотниченко також запевняє, що причиною заколоту військових було намагання збити Туреччину з курсу зближення з Росією. Про це він розповів в інтерв'ю Московскому комсомольцу. На його думку, у військових Туреччини було дуже багато причин здійснити заколот. Однак його дуже дивує час, коли це було зроблено – «когда Эрдоган начинает укреплять отношения с Россией и портит отношения с США». А далі одразу пояснюється зв'язок армії Туреччини з США, знову натякаючи на слід Вашингтону.

Політолог Сергій Марков на користь антиросійської версії заколоту додає такий аргумент: представники США не коментували події в Туреччині, доки стало не ясно, що путч провалиться.

«США будучи лидерами НАТО и партнерами Турции по альянсу, казалось бы сразу же “должны были выразить озабоченность по поводу государственного переворота, проявления насилия. Однако они точно не спешили осудить этот переворот. Они заняли позицию и прокомментировали, когда уже стало ясно, что все это потерпело поражение. По сути дела они ждали, чтобы военные победили и захватили власть», - сказав Марков в коментарі виданню Взгляд.

Однак реакція представників США була однією з перших на події в Туреччині.

4. Туреччина стане ісламістською

Ще одна цікава теза російських ЗМІ – невдала спроба військового перевороту перетворить Туреччину на ісламістську державу. Таку думку в коментарі РИА Новости висловив головний редактор видання Politics First Маркус Пападопулос. Він регулярно коментує українські події в ключі пропаганди Кремля, заперечуючи участь Росії у війні на сході України або звинувачуючи країни Заходу. Видання Politics First позиціонує себе як таке, котре публікує «погляди та теми, які рідко розкриваються в британських ЗМІ». 

 Пападопулос  сказав, що «остання крапля», яка увірвала терпець  турецьких військових, незгідних з політикою Ердогана, стала співпраця з ІДІЛ. Нагадаємо, після інциденту зі збиттям Су-24 російська влада та ЗМІ розпочали широку кампанію проти турецької влади й одним з аргументів була співпраця з радикальним ісламістським угрупуванням.

«Победа Эрдогана может усилить его лидерство и сделать его еще более устремленным к превращению Турции в исламистское государство. "Это станет очень плохой новостью не только для многих турков, но и для соседей Турции, особенно для Сирии, а также для более широкого круга регионов. Например, Европы, так как Эрдоган будет стремиться усилить свои связи с исламистами во всем мире — на Ближнем Востоке, Северной Африке и в Восточной Африке», - вважає Пападопулос, чию думку також розмістив сайт Вести.ру.

Схоже, що російські медіа в котрий раз скористалися трагічними подіями, цього разу в Туреччині, щоб знову підтвердити поширений дискурс пропаганди. Зокрема, антиамериканську тезу про причетність США до державних переворотів (події в Україні відомі як Євромайдан досі так трактуються). З якої витікає антиросійська світова змова (спроба США зашкодити зближенню Росії з Туреччиною). А також антитурецький аргумент щодо зв’язків її влади з ІДІЛ та ісламізації як можливій загрозі безпеки у світі.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Скрін-шот Ren TV
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду