Іноземні журналісти висловили обурення перекручуванням фактів в фільмі про події в Україні на каналі Canal+

Іноземні журналісти висловили обурення перекручуванням фактів в фільмі про події в Україні на каналі Canal+

11:24,
4 Лютого 2016
2508

Іноземні журналісти висловили обурення перекручуванням фактів в фільмі про події в Україні на каналі Canal+

11:24,
4 Лютого 2016
2508
Іноземні журналісти висловили обурення перекручуванням фактів в фільмі про події в Україні на каналі Canal+
Іноземні журналісти висловили обурення перекручуванням фактів в фільмі про події в Україні на каналі Canal+
Автори:
З лютого сайт Teleobs опублікував звернення 18 іноземних журналістів, які працюють в Україні, до французького телеканалу Canal+ з приводу трансляції фільму Поля Морейри «Україна: маски революції», в якому висловили своє невдоволення перекручуванням у стрічці подій 2013-2014 років в Україні.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«У понеділок, 1 лютого, ми були шоковані документальним фільмом Поля Морейри «Україна: маски революції», який транслювався на Canal+», – зазначають журналісти, які регулярно працюють в Україні, є постійними кореспондентами в Києві та регіонах.

За їх словами, у стрічці відсутнє розуміння складного питання російсько-українських відносин, має місце плутанина, підкріплена рядом помилок, неперевірена інформація та маніпуляції монтажу.

Журналісти також вказують на викривлену подачу інформації про праві радикальні рухи в Україні, мовне питання та подвійне трактування анексії Криму.

«Після революції населення Криму переважною більшістю проголосувало на «референдумі за вірність Росії», лише це стверджує Поль Морейра. У той час, як зникає конкретний контекст, за яких умов було проведене голосування, а сааме - системне розгортання російських військових сил на півострові», – зазначають журналісти.

Також представники медіа незгодні з тим, як у фільмі висвітлені бойові дії на Донбасі, зокрема участь українських добровольчих батальйонів. Крім того, вони заперечують, що події 2 травня 2014 року в Одесі, як стверджує Поль Морейра у фільмі, не розслідується в Україні та замовчується, і визнають, що «ця драма не єдина за останні два роки, яка залишається нез'ясованою».

Іноземні журналісти наголошують, що упродовж останніх двох років вони вивчають перетворення у такій «великій і незрозумілій країні в Європі» і відчули «дискомфорт» та «образу свого покликання» у фільмі Поля Морейри про Україну.

Раніше німецьке видання Deutsche Welle повідомило, що французькі журналісти, які працюють в Україні, підготували текст колективного звернення, в якому виступили з критикою скандальної стрічки «Україна: маски революції» французького документаліста, що повторює тези російської пропаганди щодо подій в Україні 2013-2014 років. Піддали критиці «спеціальне розслідування» Поля Морейри також інші французькі журналісти.

Нагадаємо, 29 січня Посольство України у Франції звернулось до голови Наглядової ради телевізійної групи Canal + Вінсента Боллоре з проханням скасувати показ стрічки «Україна: маски революції» режисера Поля Морейри, яка подає події Євромайдану в Україні з точки зору російської пропаганди. Однак 1 лютого, незважаючи на зверення української сторони, телеканал Canal+  показав стрічку о 22.30 за місцевим часом. Повторний показ планується 8 лютого о 15.10.

Водночас заступниця міністра інформаційної політики (МІП) України Тетяна Попова переконана, що Посольству України у Франції варто було попросити французький канал Canal+ не скасовувати показ в ефірі скандальної стрічки «Україна: маски революції» Поля Морейри, а запропонувати показати ще одну стрічку про Майдан – наприклад, документальний фільм режисера Євгена Афінеєвського «Зима в вогні», який претендує на «Оскар».

3 лютого стало відомо, що Українська Комісія з журналістської етики (КЖЕ) подає скаргу на документальній фільм «Україна: Маски революції» Поля Морейри, який вийшов 1 лютого у рубриці «Спеціальне розслідування» французького телеканалу Canal+.

Комісія з журналістської етики звернеться до французьких колег із Альянсу незалежних прес-рад Європи - APCP (Association pour la Préfiguration d’un Conseil de Presse) зі скаргою на дії французького телеканалу Canal+ та режисера фільму «Україна: Маски революції» Поля Морейро, який представляється у стрічці журналістом. Комісія проситиме французьких журналістів розглянути та дати оцінку відповідності нормам професійної етики дій автора стрічки та редактора, які готували та приймали рішення про показ документального фільму.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: pltv.fr
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду