Олег Покальчук: ЗМІ в новинному потоці – це як відро, яким людина черпає воду з річки і думає, що цього достатньо

Олег Покальчук: ЗМІ в новинному потоці – це як відро, яким людина черпає воду з річки і думає, що цього достатньо

10:14,
25 Листопада 2014
4592

Олег Покальчук: ЗМІ в новинному потоці – це як відро, яким людина черпає воду з річки і думає, що цього достатньо

10:14,
25 Листопада 2014
4592
Олег Покальчук: ЗМІ в новинному потоці – це як відро, яким людина черпає воду з річки і думає, що цього достатньо
Олег Покальчук: ЗМІ в новинному потоці – це як відро, яким людина черпає воду з річки і думає, що цього достатньо
Про сучасну інформаційну війну та помилки медійників розповідав військовий психолог та публіцист Олег Покальчук під час лекції у Чернівецькому університету

У переповненій аудиторії, де ще кілька хвилин тому було гамірно, запала напружена тиша. За кафедрою – чоловік у воєнній формі приставив руку до скроні й віддає честь. Студенти Чернівецького національного університету  хвилиною мовчання вшановують пам`ять загиблого в донецькому аеропорту ровесника – 18-річного «кіборга» Сергія Таболу. З такого емоційного моменту почав свою зустріч-лекцію військовий психолог та публіцист Олег Покальчук, який розкривав майбутнім журналістам тактику та хитрощі сучасної інформаційної війни.

«Лінія фронту проходить в наших головах»

За словами Олега Покальчука, сьогодні ведеться так звана гібридна війна, коли до реальних бойових дій додається боротьба в інформаційному просторі. Іншими словами, ворог ставить за мету не лише фізичне знищення територій та населення, а й так зване, «тихе» захоплення. Саме в цьому і полягає стратегія інформаційної війни. Експерт навів яскравий приклад з передової: «Завдання снайпера на війні, як би це дивно не звучало, – не вбити, а важко поранити, оскільки до бійця збігаються його друзі, які одразу стають легкою мішенню. Вбити людину не складно. Значно складніше – вбити країну та її дух». До всього цього додаються матеріальні витрати на лікування, моральне пригнічення родини. Відтак, одна куля спричиняє ефект «доміно»: падіння якоїсь ланки одного цілого призводить до руйнування всієї спільноти.

Основна мета медіавторгнення – скласти картинку вигідним для себе чином і так, щоб суспільство сприйняло її за дійсність і не помітило зовнішнього вторгнення в ментальність. Як зазначає психолог, це  пов’язано із зашореністю свідомості українського суспільства, оскільки 44-мільйонна країна усі 23 роки знаходилась під впливом інформаційної агресії, навіть окупації. І головною проблемою сучасності Покальчук називає страх називати речі своїми іменами. «Ми живемо в умовах війни, яка війною не називається, але ж помираємо ми по-справжньому. Тому й не можемо чітко вказати, де лінія фронту, оскільки вона проходить в наших головах і взагалі будь-де, де є інформація,» – зазначає експерт.

«ЗМІ –інструмент в руках ворога»

Преса, радіо й телебачення якнайкраще впливають на масову свідомість. Саме тому вони є невід`ємним елементом будь-якої інформаційної агресії. І часто журналісти стають чудовим інструментом в руках ворога, самі не розуміючи того. «ЗМІ в новинному потоці – це як відро, яким людина черпає воду з річки і думає, що цього достатньо, – пояснює психолог. – Помилка медійників саме в тому, що вони розглядають лише воду у відрі». Можливо, в гонитві за сенсацією, більшими тиражами чи бажанням бути надоперативними, журналісти хапаються за перший-ліпший інформаційний вкид. Не перевіряючи фактів, вони діляться новиною у своїх ЗМІ або, що гірше, в соцмережах і таким чином перетворюють інформацію на чутки. Щоб не створювати хибної картини сучасності й не спричиняти паніки, Олег Покальчук радить медійникам та суспільству вичікувати деякий час. Емоційний сплеск пройде, і можна буде тверезо оцінити новину.

Солдатський «купальний» синдром

Окрім боротьби в тилу, українці мусять готувати себе до післявоєнного часу. Покальчук каже, що військові зараз перебувають в особливому емоційному стані. Вони дуже тонко й болюче сприймають ті негаразди, що відбуваються в країні, за яку вони віддають свої життя. Тому не варто у своїх листах писати таким чином, щоб у вояків виникало бажання в ту ж мить йти зі зброєю до чиновницьких кабінетів.

Та якою б не була обстановка на фронті, бійцям комфортні та звичні ті умови. Саме через це в майбутньому може виникнути проблема, яку в психології називають ПТС – посттравматичний синдром. «Зараз солдати знаходяться немов плавець у воді. Їм тепло і затишно. Але коли вони вийдуть з неї, тобто повернуться до нормального життя, їх почнуть брати дрижаки», – пояснює психолог. Таке явище пронизувало суспільство після Другої світової війни, коли люди, що пережили воєнні події, вже не могли адекватно сприймати мирний час. За словами Покальчука, в майбутньому дуже важливою буде якомога сильніша та щиріша підтримка цих людей, яких треба буде відігріти й подарувати нову мету на знак подяки за врятовані ними наші життя.

На завершення експерт зазначив, що революційні події останнього року виростили нову генерацію, яке вже продукує власний медіа контент і пропагує нові демократичні цінності. І якою складною не здавалась би криза, все ж – це шанс для росту: росту сильного та патріотичного українського суспільства.

Зустріч – лекція з Олегом Покальчуком відбулась в рамках проекту Інституту демократії ім. Пилипа Орлика (Київ) за підтримки USAID через Інтерньюз Нетворк.

Кавкало Марина,студентка Чернівецького національного університету 

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду