AP викриває спроби російської пропаганди перекласти вину за збитий малайзійський літак на Україну

AP викриває спроби російської пропаганди перекласти вину за збитий малайзійський літак на Україну

15:44,
18 Листопада 2014
4358

AP викриває спроби російської пропаганди перекласти вину за збитий малайзійський літак на Україну

15:44,
18 Листопада 2014
4358
AP викриває спроби російської пропаганди перекласти вину за збитий малайзійський літак на Україну
AP викриває спроби російської пропаганди перекласти вину за збитий малайзійський літак на Україну
Associated Press оприлюднила відео, ймовірно, перше, зняте після авіакатастрофи Boeing 777, що сталася чотири місяці тому на Донбасі.

На аматорських кадрах, зроблених мешканцем населеного донецького пункта Грабове, видно, як його односельчани реагували на падіння уламків малайзійського літака поряд з їхніми будинками.

У відео-кліпі, який потрапив у розпорядження AP, виразно чути вигуки. Хтось запитує: «А де ж пілот?». Інший відповідає: «А дідько його знає». Реакція місцевих мешканців свідчить: вони вважали, що вражено ще один український літак, пише AP у репортажі з місця події.

Американське інформагентство надає цьому значення, оскільки у той час сепаратисти, спираючись на технічну допомогу російських військових, збили декілька літаків ВПС України. Так, за три дні до катастрофи малайзійського лайнера вони визнали, що збили український військово-транспортний літак Ан-24. Екіпажі потрапляли у полон до заколотників.

Того дня, як було збито малайзійський «Боїнг-777», московський телевізійний канал LifeNews, посилаючись на неназвані джерела сепаратистів, повідомив, що збито ще один український транспортний літак, відзначає AP. Подібну інформацію поширювали й інші проросійські медіа. Однак вони швидко відмовилися від такого тлумачення «інциденту», коли стало очевидно, що йдеться про пасажирський літак, відзначає AP.

Сепаратисти спростували свою причетність до збиття літака. Однак за три години до катастрофи, пише інформагентство, було зафіксовано проходження через контрольований сепаратистами населений пункт Сніжне (що неподалік місця авіакатастрофи) самохідного ракетно-зенітного комплексу «Бук». Представник сепаратистів розповів після катастрофи в інтерв'ю AP, що літак збила «змішана команда ополченців та російських військовослужбовців, які вважали, що цілилися в український військовий літак».

У повідомленні, поширеному ІТАР-ТАРС, речники сепаратистів вихвалялися у що вони захопили декілька комплексів «Бук» на українських складах.

Усі 298 осіб – пасажири та члени екіпажу Boeing 777 малайзійської авіакомпанії, що виконували рейс з Амстердама до Куала-Лумпура, загинули під час катастрофи, що сталася чотири місці тому. Однак її  причина лишається предметом гострих дипломатичних диспутів, відзначає AP. У той час, як Україна та західні уряди стверджують, що малайзійський літак збили ракетами за підтримки російських військових сепаратисти, державне московське телебачення  представляє «нові докази» того, нібито він став мішенню ВПС України.

Цими вихідними російські державні телеканали показали супутникові знімки, які нібито свідчать, що український винищувач збиває малайзійський літак ракетою класу повітря-повітря. Вони стверджували, що отримали фото від московської організації, якій надіслав його електронною поштою «авіаційний експерт».  

Однак декілька блогерів назвали знімки підробкою, пояснивши, що вони зроблені ще 2012 року.  

AP посилається  на російського автора, інженера за фахом, Марка Соломона (Mark Solonin), котрий відзначив у своєму блозі, що літак справляє враження диспропорційного за розміром на фоні краєвиду і вважає, що знімки були грубо сфабриковані й подані як супутникові. 

Інші відзначали, що пасажирський літак, зображений на фото, іншого типу, ніж Boeing 777.

Однак російські телеканали, пише AP, наполягали на своєму, стверджуючи, що джерело їхньої інформації – Російська спілка інженерів, тіньова московська організація, яка раніше вже стверджувала, що малайзійський літак збили українці.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
відео AP, скріншот kvue.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду