Кореспондента НТВ Гаррі Княгницького занесено на Дошку ганьби

Кореспондента НТВ Гаррі Княгницького занесено на Дошку ганьби

16:35,
22 Жовтня 2014
1466

Кореспондента НТВ Гаррі Княгницького занесено на Дошку ганьби

16:35,
22 Жовтня 2014
1466
Кореспондента НТВ Гаррі Княгницького занесено на Дошку ганьби
Кореспондента НТВ Гаррі Княгницького занесено на Дошку ганьби
Ім’я журналіста Гаррі Княгницького занесено на Дошку ганьби брехливих журналістів за використання маніпуляцій та замовчування фактів під час висвітлення подій на Майдані та бойових дій на Донбасі.

У своїх сюжетах для російського телеканалу НТВ журналіст намагається не дати глядачеві можливість розібратися в події, а нав’язати йому тези, пропаговані Кремлем.

 

Зокрема, 21 лютого в ефірі вийшов сюжет Княгницького під назвою «В Киеве 80 человек стали жертвами уличной войны», в якому журналіст використовує ярлик «радикали» та маніпулює фактами про загиблих: «По данным украинского МВД за последние три дня в Киеве погибли 80 человек. И количество жертв могло быть куда большим – ночью радикалы захватили в плен 67 солдат внутренних войск, пытавшихся выехать из центра города на автобусе. На место ЧП поспешили депутаты Верховной Рады. Они убедили отпустить бойцов. Удалось избежать жертв и у здания госавтоинспекции, которую ночью пытались захватить погромщики. В то же время в Чернигове и Полтаве радикалы разгромили здания областных администраций, а в Житомире подожгли и повалили на землю памятник Ленину».

 

В сюжеті немає жодної згадки про розстріл мітингувальників на Майдані, немає інформації про загиблих мирних громадян. Натомість журналіст маніпулятивно поєднує два факти: статистичні дані МВС про жертви та затримання солдат внутрішніх військ. Таким чином, глядачеві нав’язано висновок, що відповідальність за 80 загиблих несуть протестувальники. Журналіст приховав від глядачів істотні деталі протистояння, що спотворює перебіг трагічних подій на Майдані.

 

Гаррі Княгницький також обслуговував офіційну версію російської влади щодо арешту та звинувачення в тероризмі режисера та громадянина України Олега Сенцова. 30 травня на НТВ вийшов сюжет, в якому журналіст переповідає офіційну версію ФСБ без жодних альтернативних позицій. Сенцова вже показано як терориста, хоча його вина ще не доведена. В сюжеті надано слово  іншим затриманим, однак самому Сенцову, який заперечує свою провину, або його захисникам можливості висловити свою позицію не надано.

 

Режисера затримали у ніч на 11 травня 2014, однак російські ЗМІ, зокрема НТВ, повідомили про це лише 30 травня після заяви ФСБ. Хоча до цього дня вже були заяви МЗС України, мітинги в підтримку режисера в Києві та акції протесту в Москві. Гаррі Княгницький замовчує ці заяви та події. Усю підтримку Сенцова він зводить до заяви Кіносоюзу Росії, яку журналіст представляє як здивування діячів культури: «Российские коллеги из объединения Киносоюз были шокированы, когда Сенцову предъявили обвинения в организации террористического сообщества и незаконном обороте оружия, требовали его освобождения». Насправді у заяві Кіносоюзу нема жодного слова про те, що його автори «були шоковані» висуненими звинуваченнями. Натомість кінематографісти заявляють про «серйозну шкоду» іміджу Росії через те, що Сенцова заарештували та утримували без висунення звинувачень протягом тижня. Гаррі Княгницький не згадав в сюжеті про українське громадянство затриманого, приховав від глядачів не тільки сам факт утримування режисера без звинувачень, а й згадку про це в заяві Кіносоюзу.

 

Детальніше з іншими випадками маніпуляцій та поширення недостовірних чуток Гаррі Княгницьким можна ознайомитися на fameandshame.telekritika.ua.

 

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Дошка ганьби брехливих журналістів»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ntv.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду